Carl-Henrik Rapp


Låt den lokala fotbollen beröra dig

Krönikor 2 år sedan

Jag brainstormar och försöker hitta ett ämne att skriva om. Stressen tilltar än mer när Niclas skriver att han förväntar sig en krönika av mig som skall publiceras på söndag kväll.
– Herregud, vad ska jag skriva om?!

Min fru suckar och ger mig ett förslag om att skriva om den där gången när jag satt och grät på läktaren i Milano, ja hon har hört den historien några gånger nu. Jag börjar fundera på var fotbollen egentligen tagit mig i världen? Vilka upplevelser och minnen som har etsat sig fast i en 32-årings förhållandevis unga själ.

Den där gången när min bror låg och lyssnade på radion på Sveriges VM-kvartsfinal 1994 på en camping i Moseldalen i Tyskland. Plötsligt passerar en norrman förbi och vips så är vi alla inbjudna till en trång husvagn med den minsta tv-apparaten jag skådat i mitt liv. Det lär ha ekat hela kvällen mellan bergen när Tomas Ravelli gjorde den där klassiska räddningen på Miodrag Belodedicis straffspark.

Eller den där gången när jag åkte med farsan till London och fick se Tottenham spela boll på White Hart Lane för första gången. På kvällen i sängen när jag läser matchprogrammet mer noggrant ser jag att Tottenham dessutom har cupmatch på hemmaplan om två dagar. Det blev alltså två matcher på samma resa.

Ett par år senare när jag, farsan, min svåger från Uppsala samt hans svärson åkte till London, igen, för att titta när Tottenham tog sig an West Ham i FA-cupen. På perrongen började två supporterfalanger helt plötsligt att slåss. Mitt framför våra ögon. Vi sprang som aldrig förr, men vilket minne det har blivit. När vi nu träffas är det inte matchen vi kommer ihåg, det är slagsmålet.

Det där klassiska vårderbyt mellan Djurgården och AIK 2002, som AIK vann med 4-3. Mitt starkaste minne är när AIK-supporten framför oss sparkade sönder sin egen stol när Kim Källström satte 2-0 på straff efter endast 16 minuter.

När jag satt och grät på läktaren till ljudet av den mäktiga Champions League-hymnen i Milano när Inter tog emot Schalke 04 i kvartsfinal 2011. Dejan Stanković skickade in 1-0 från halva planen med en mäktig volley innan Raul startade sin show. Hemmapubliken applåderade till slut den spanska måltjuven efter att han sänkt deras stjärnspäckade lag med hela 5-2.

När jag satt på första parkett i Madrid 2011 och bokstavligen kunde känna Ronaldos vinddrag när han svischade förbi på sin vänsterkant.

Eller varför inte när jag och min fru för första gången gick på fotboll tillsammans, inför 65 000 åskådare på Olympiastadion i Berlin. Lena hade fullt sjå att följa ”Ostkurve” (Hertha Berlins supporterkurva) som höll igång för fullt från start till matchslut.

När jag verkligen tänker efter så har fotbollen gett mig så otroligt många upplevelser och minnen som jag bär med mig inombords med stolthet och glädje. Upplevelser och minnen som inte bara är mina, de delas med vänner, nära och kära. Med alla andra supportrar och med spelarna som presterade på planen. Jag har bundit starka band till platser jag aldrig trodde jag skulle få se. Blivit berörd av fotbollen och allt som händer kring den.

Nu är det dags att ge tillbaka till fotbollen och skapa nya upplevelser – fast lokalt på hemmaplan. Nu är det dags att vi på redaktionen berör er läsare. Framförallt vill vi att ni går på så många lokala matcher ni bara kan och upplever fotbollen i dess verkliga och underbara form.

Jag är övertygad om att när säsongen summeras så kommer ni att ha berikats med minst lika många nya upplevelser och minnen som jag redan har berättat om. Upplevt glädje, ilska och kanske även lite sorg och ledsamhet? Kanske sett Jakob Eklund avgör en match på ett blåsigt Lärkans konstgräs ? Spenderat en ljummen sommarkväll på Norrbyliden med en kall Coca Cola i handen eller varför inte en solig lördagsutflykt till mysiga Arena Tegelvallen i Heby?

Fotbollen engagerar och berikar – både på och utanför planen. Det är ett som är säkert. Nu är det hög tid att köra igång och skapa nya minnen och upplevelser. Ni är väl med från start?Carl-Henrik Rapp Carl-Henrik Rapp
Redaktör, skribent och krönikör


Bidra med Swish Gillade du det du läste?
Bidra på Swishnummer 123 131 03 09
Relaterade artiklar
Kommentarer