Buster. Foto: Privat


Vårt behov av tecknade låtsaskompisar

Krönikor 2 år sedan

Den pinande och skärande vinden från Atlanten slipar stenarna längs kusten i västan. Det växer inga träd i det storslagna

Den pinande och skärande vinden från Atlanten slipar stenarna längs kusten i västan. Det växer inga träd i det storslagna karga. Det regnar vågrätt och himlen över havet tjuter som primalskri och de Yttre Hebriderna verkar som världens ände med evig sikt långt bortom horisonten.
Mac Mahoney vallar får som inget hänt.
Och Buster flyttar in delar av Skottland i mitt pojkrum.

Det är milsvida i tusentals från den maskrosprydda plätten där jag som Lou Macari drar boll mellan sula och gräs och drömmar och dämpar långa bollar med förbundna ögon. Där mitt i min idyll i stan där sirener ljuder och tåg tuffar i gryning, morgon, middag och kväll; där slår jag ner min trygghet som pålar i jorden och håller familjen i min hand och famnar hårt det som värmer och bygger tillit. Bakom ena målet ringlar smutsigt vatten som en orm från gruvan och ut ur staden för att aldrig komma tillbaka. Som ett ögonblick av livet. Gäddsnipor står stilla i vass och ankor äter gammal limpa i lass. Små vita gäss på bruna vågor.

Varannan onsdag dimper Hamish Bolfour och Kevin Mouse ner i brevinkastet på Hyttgatan, två trappor upp. Jag sitter i hallen med örat mot dörren och väntar på brevbärarens steg mot stentrappen. Äter nybakade bullar och sveper en liter mjölk direkt från tetran. Som farfar. Stereobänken är grön och teven är gul och en sommarnatt löper Anders Gärderud gatlopp på en bana i Montreal. Pappa blir så glad att han sjunger och skriker och springer 3000 meter hinder i tre rum och kök och alla är så lyckliga och det är väl egentligen bara Bosse Hansson som tänker på Dan Glans.

Hamish Bolfour blir Super-Mac på svenska och låren och överkropp är lika voluminösa som hans vresiga far är hemsk. Hans bästa vän är ett får. Kevin Mouse blir Bullen och studerar medicin och har unik blick för spelet på samma sätt som Melchester Rovers är kraftigt beroende av Roy Race. Redan som liten genomskådar jag det oerhört fåniga och tramsigt ologiska faktum att klä tajta kalsonger utanför byxorna. Därför går Fantomen bort och jag hittar fäste i den engelska och svenska tecknade socialrealismen. Med rötter i myllan hos samma arbetarklass som jag själv. Med drömmar halvvägs till himlen med båda fötterna på jorden. Med slyngelns kreativitet (Kid Cox) och den utsattes revansch (Benny Guldfot). Den rotlöses strävan (Edward Engmark) och den humanistiska inspiratören ( Bagarn Olsson). Till exempel.

Jag har över tid och med hågkomster och tydande av lämningar i själen förstått att jag i perioder var utsatt i skolan. Jag blev sofistikerat klappad på huvudet. Jag hatar att bli klappad på huvudet. Då var jag en liten vilsen kille med håret på ända, blyg och rädd. Gullig med rodnade rödplättar längs kindbenen. Jag flydde till fotbollen, musiken, till de nära vännerna, till den svarta och sura humorn och jag var aldrig så lycklig som när jag fick vara alldeles ensam.
När man är liten är allt så stort.
När man är stor är allt sig likt. Som om livets förädling bara är en illusion.
Jag flyr in i ett pararellt universum. Busters universum.
Vårt behov av tecknade låtsaskompisar med magiska fotbollsskor är omättligt.
För att travestera Stig Dagerman.

Den koleriska baggen McMutton trotsar den arktiska vinden samma dag husse debuterar i Princes Park i skotska ligan. Mc Mahoney gör storstilad succé och skjuter inte bara Glasgows hela infrastruktur i sank, utan också den falska föreställningen om att världen vore bättre utan det främmande, okända och annorlunda.
Det finns saker om livet man kan lära i de svartvita bildrutorna, även om fantasin ibland skenar och logiken haltar och puttar sinnet för verkligheten till havs.
Man kan fly och längta och droppa långsökta lyror bakom backlinjen.
För att kanske travestera Nobby Tåfjutt.Magnus Jacobsson Magnus Jacobsson
Krönikör


Bidra med Swish Gillade du det du läste?
Bidra på Swishnummer 123 131 03 09
Relaterade artiklar
Kommentarer