Per-Åke Swärdh, tränare i Heby AIF. Foto: Carl-Henrik Rapp


Fotboll hela tiden

Heby AIF 2 år sedan

Nya tränaren i Heby AIF Per-Åke Swärdh lever med fotbollen dygnet runt. Han ska snart börja träna på kampsången och förklädnaden beror på tabelläget vid tillfället. Sala-Heby Fotbolls Ove Eriksson har träffat 48-åringen.

Det är några dagar kvar till seriepremiär när jag besöker Tegelvallen och Heby AIF på en av de sista träningarna före påskaftonens bortamatch mot Västerås IK.

Spelarna kommer insläntrande i omklädningsrummet där kaffekokaren är samlingspunkten.
Sven Bengtsson är förstås på plats och fyller ännu ett kaffefilter.
Lagkapten Robert Bosell är först på plats och snart är Ahlinarna (Jonas och Linus) och några spelare till i full gång med hurtiga kommentarer till varandra.
Känns som en hjärtlig stämning i truppen.
Jag väntar på Per-Åke Swärdh, den nya tränaren i Heby AIF. Han kommer in och vill ha ett möte med assisterande tränaren när jag frågar om att få några minuter med honom innan träningen startar.
Assisterande fick vänta, Swärdh och jag intog domarrummet för att prata lite.

Han berättar att han är 48 år och bor i Enköping. På dagarna jobbar han också med fotboll, som idrottslärare på S:t Iliansskolan har Per-Åke även hand om fotbollsklasser. Det var Swärdh som för elva år sedan startade upp verksamheten fotbollsklass.

Per-Åke var under sin tid som spelare trogen Enköpings SK hela sin karriär. Spelade med klubben i näst högsta serien som på den tiden kallades division 1. Hade under en period förre förbundskaptenen Erik Hamrén som tränare i ESK.

Tränarkarriären har också mest handlat om Enköpings SK. En utflykt till Vasalund i superettan 2009 och de senaste säsongerna i Sunnersta SK i Upplandsfyran.
I superettan för ESK har Per-Åke Swärdh tränat tillsammans med Jesper Blomqvist och Bosse Pettersson.

När jag frågar om han hinner med något annat än fotboll som upptar både dagar och kvällar, så svarar han:
– Jodå, övrig tid umgås jag med familjen och nu har ju sonen Viktor skrivit på för Heby AIF också, så honom träffar jag här. Men annars så tittar jag mycket på fotboll och det blir väl fem-sex matcher i veckan både live och på tv.

Vad visste du om Heby AIF innan du kom hit?
– Jag har haft mycket kontakt med klubben genom åren då vi har lånat ut spelare från ESK till HAIF. Det är flera saker som gjort att jag hoppade på uppdraget. Bra träningsmöjligheter och en bra och positiv organisation har naturligtvis gjort sitt till.

Du vet väl att materialförvaltare Anders Lind är svårflörtad. Han har fortfarande Rune Berglund som den bäste tränaren och väldigt många har passerat sedan dess?
– Ja, jag har förstått att Rune var populär, säger han och blir sen tyst.
Men jag såg på Per-Åke att han skulle nog visa “Lindan” att det finns flera duktiga tränare från Enköping.

Har du lärt dig Heby AIF:s kampsång “Hemåt det bär”?
Jag får ett nekande svar men är säker på att Sven Bengtsson inom kort har sångförhör med Swärdh.

Du är väl medveten om att i Heby är inte nyårsafton så viktig. Det är tiden före och efter karnevalen som gäller. Jag har också för mig att nya spelare och ledare obligatoriskt får ställa upp i karnevalståget. Har du några tankar på vilken utklädnad du ska ha?
– Jag har fått klart för mig att det finns några viktiga datum i Heby. Midsommardagen är visst något annat viktigt datum.
Det där med utklädnad beror väl på tabelläget vid den tidpunkten. Ju sämre placering, ju mer utklädnad.

En trevlig pratstund är över med en ödmjuk Per-Åke Swärdh som vi önskar lycka till på påskafton i premiären mot Västerås IK på bortaplan.

OBS! Vi liverapporterar från Solid Park Arena här på salahebyfotboll.se Matchen startar klockan 14.00.Ove Eriksson Ove Eriksson
Redaktör, skribent & krönikör


Bidra med Swish Gillade du det du läste?
Bidra på Swishnummer 123 131 03 09
Relaterade artiklar
Kommentarer