Elin, My och Cleo. Foto: Elsa Johansson


Elin gör comeback

Norrby SK 2 år sedan

En professor säger att man kan bli bättre idrottskvinna efter att ha fött barn.

På lördag startar division 2 mellersta Svealand. Norrby SK åker till Enköping och spelar premiären mot Fanna BK. Elin Johansson är tillbaka i Norrbytröjan efter barnledighet.

Seriepremiär på lördag och comeback för dig, sugen på att spela igen?
– Såklart jag är sugen, att spela match är ju förbannat kul! Att jag har haft ett uppehåll på cirka 1,5 år gör att jag är extra peppad på att spela.

Du har fått ditt andra barn och vad säger du om den här professorns rön?
– Att föda barn kan innebära att mamman blir bättre idrottare. “Det finns många rapporter om kvinnor som har lyckats bättre efter en förlossning”,
säger Angelica Lindén Hirschberg, professor på Karolinska Institutet. (TT)
– Den ökning av hjärtkärlskapacitet och syreupptagning som kvinnan får för att kunna bära det växande fostret kan finnas kvar även efter förlossning. Anna Lindberg har tagit simhoppsguld efter att ha blivit mamma. Therese Alshammar och Susanna Kallur fortsatte karriärerna efter sina graviditeter.

– Haha, i mitt fall kanske det inte riktigt stämmer… Konditionen och styrkan är inte på topp så här efter fem-sex träningar. Däremot så brukar jag tänka att jag måste ge träningar och matcher 100 procent fokus när jag väl är på plats eftersom jag väljer bort tid med mina barn så viljan är det inget fel på!

Har du kört hård försäsongsträning med Norrby SK plus att det är träning att jaga två små tjejer där hemma som är överallt?
– Försäsongen har jag helt missat eftersom jag bestämde mig så sent för att spela fotboll det här året. Hemma är det inte direkt många lugna stunder på soffan med en nyfiken sjumånaders och en vild snart fyraåring, så helt på latsidan har jag inte legat. Jag kommer dock få jobba hårt den närmaste tiden för att komma upp i den kapacitet som krävs för att spela fotboll på den här nivån.

Förra säsongen stod din dotter vid sidan av planen vid Sala FF:s matcher när hennes pappa spelade och kommenterade bland annat “Sluta att snubbla pappa!” Kommer hon att följa dina matcher i år och kommentera ditt spel?
– Haha, hon vet vad man ska fokusera på när man tittar på fotboll hon! Eftersom hennes pappa kommer att dra med henne på mina matcher, hoppas jag, så finns hon säkert på sidan av planen en del. Men My är inte den mest idrottsintresserade ungen om jag säger så, så hon kommer säkerligen kommentera frisyrer, tröjfärg och Norrbylidens lekplats och inte så mycket kring min insats på fotbollsplanen.

På bilden Elin med sina döttrar My och Cleo. Foto: Elsa JohanssonOve Eriksson Ove Eriksson
Redaktör, skribent & krönikör


Bidra med Swish Gillade du det du läste?
Bidra på Swishnummer 123 131 03 09
Relaterade artiklar
Kommentarer