Samuel har läst 1200 referat

Norrby SK 2 år sedan

Fotbollspelare, pappa, skribent på Sala-Heby Fotboll, journalist och nu kan han lägga till författare på CV:n. Ett mastodontarbete som har resulterat i en jubileumsbok för Norrby SK

Det måste vara något galet i hjärnan säger Samuel Sillén om sitt bokprojekt. Han har snart sålt slut den första upplagan så ni måste nog boka in er snabbt för att få tag på ett exemplar i den andra upplagan.

Hur många timmar har du lagt ner på boken?
– Oj, törs inte ens tänka på hur många timmar det är. Det hela började med att jag ville sammanställa samtliga målskyttar i NSK men sedan eskalerade det hela och till slut så bestämde jag att det hela fick bli en bok, berättar Samuel Sillén.

Berätta lite om researchen. Sitter man hemma vid köksbordet hos gamla fotbollspelare och pratar minnen och får uppslag?
– Del 1 var att jag satt mig och bläddra igenom 65 års tidningar från Sala Allehandas arkiv. När jag väl sammanställt alla målskyttar blev nästa steg att kontakta de 25 spelare som gjort flest. De flesta var det inget problem att få tag i men några blev det lite detektivarbete kring. Det var lite flyttar och namnbyten som ställde till det. Men det var fantastiskt roligt att prata med alla, unga och äldre.

Vad är det som driver att lägga ner så mycket tid?
– Något måste ju vara galet i hjärnan när man ger sig in i ett sådant här projekt frivilligt, eller hur? Haha! Men det finns något inom mig som går igång när jag brinner för något. Även om det vid flera tillfällen kändes som att man ville ge upp när statistik och annat inte gick ihop så fick man samtidigt försöka se slutprodukten framför sig, och jobba vidare.

Hittade du något som du hajade till över, som du tyckte var extra intressant?
– Det var mycket som var kul att lära sig. Jag är nog en av de som har bäst koll på klubbens kanske 15-20 senaste år men innan dess så hade man inte samma sammanhang. Eftersom jag läst i princip alla matchreferat i Sala Allehanda från Norrbys drygt 1200 seriematcher så har man ju fått upp ögonen för en del spelare som fick mycket beröm men som inte gjorde så mycket mål.

Är första upplagan slutsåld och andra upplagan intagen i AdLibris sortiment?
– Den första upplagan är nästan slutsåld. Hoppas kunna trycka upp en upplaga till så att jag kan rätta till några retliga slarvfel jag tyvärr gjorde. Det är sådant som grämer mig och som jag inte kan släppa. Har svårt att vara 100 procent nöjd.

Finns det planer på att fortsätta som författare?
– Även om jag jobbar som journalist så är nog inte längre texter min starkaste sida. Men en uppgraderad version av boken vid ett senare jubileum kan jag nästan lova redan nu.

Norrby SK 65 år går att beställa via mail, samuel.sillen@hotmail.com, eller att köpa på Ewerlöfs Bokhandel i Sala.Ove Eriksson Ove Eriksson
Redaktör, skribent & krönikör


Bidra med Swish Gillade du det du läste?
Bidra på Swishnummer 123 131 03 09
Relaterade artiklar
Kommentarer