Henrik Isberg Törnros


Polisen som gillar IFK Göteborg

Heby AIF, Sala FF 2 år sedan

Man får se så mycket skit och konstigheter. Jag brukar försöka att inte älta saker och ting så mycket, säger Henrik Isberg Törnros.

Om du blir stoppad i sommar och har en sådan som på bilden framför dig så kan det vara Henrik Isberg Törnros  som vill titta på körkortet och i värsta fall skriva en fortkörningsbot.
Så ta det lugnt där ute på vägarna.
Sala-Heby Fotboll har gjort en intervju med Henrik som var en framgångsrik fotbollsspelare i Heby AIF och numera är en av sportcheferna i Sala FF.
Moderklubben är Fjärdhundra SK och han spelade i juniorallsvenskan med Enköpings IS. Henrik nämner även med stolthet att han gjorde alla tre målen för EIS i en match mot Sala FF på Lärkan för länge sedan. (Matchen slutade 3-1 till EIS)
Vi pratade inte så mycket fotboll utan det blev mest polissnack med den trevlige konstapeln.

Du är polis. Hur orkar man?
– Man får se så mycket skit och konstigheter så frågan är helt klart berättigad. Jag brukar försöka att inte älta saker och ting så mycket. Jag försöker lägga fokus på de saker som gått riktigt bra. Där en gärningsman fått långa straff och där det berott på riktigt bra polisarbete. Då blir man glad, dock behöver man något sådant var sjätte vecka för att vara helt nöjd, berättar han.

Vi såg för en månad sedan att man dekorerar polisbilar med blommor, hur känns det?
– Jag jobbade ju själv när lastbilen drog nerför Drottninggatan. Jobbade i och för sig i Uppsala, men hamnade rätt omgående i Bålsta/Bro och lyssnade såklart på händelseförloppet på radion. De poliser som jobbade då och sprang rakt in i terrorn med en liten pistol utan att ha en aning om vad man skulle möta är mina hjältar och kommer alltid att vara. De gjorde det inte för sin egen skull utanför alla i hela Sveriges skull. Även ledningen och styrningen kring hela händelsen var otroligt bra. Jag är otroligt rörd av att även svenska folket uppfattat vad poliserna på plats verkligen gjorde och jag är otroligt tacksam för hur folket visar sin stolthet över sin polis. Jag skulle inte byta ut den svenska polisen mot någon annan i hela världen. Så sjukt stolt över mina kollegor så jag kan inte beskriva det.

Respekt, är ett ord som används mycket. Vad är det för för dig och tycker du att det används tillräckligt eller för lite?
– Respekt är ett ord jag jobbar med varje dag. Jag är full av respekt mot andra människor som i vardagen gör gott utan att kräva något tillbaka. Dock behöver det såklart inte vara så utan man ska ha respekt för allt och alla. Personligen i mitt yrke kräver jag respekt av de jag jobbar med och mot. Jag kräver det både som myndighetsperson och som vuxen. Dock är respekten för andra människor väldigt låg på ganska många ställen i samhället. Det är svårt att förklara ordet men det är för mig ett viktigt ord med stor betydelse i min vardag och på mitt arbete.

Du är mc-polis, det måste väl vara det roligaste man vara som polis?
– Att köra hoj i tjänsten är så otroligt kul. Men farligt. Blivit en del resor på hojen som jag inte tror jag skulle gjort privat.

Du följer IFK Göteborg väldigt nära och är en stor Blåvitt-fan. Efter matchen mot AFC Eskilstuna blev supporters därifrån attackerade i Göteborg. Är supportervåldet stort och prioriterat problem inom polisen?
– När det gäller IFK Göteborg så är jag stort engagerad även om man inte kan åka på lika många matcher längre. Dock fungerar humöret precis som förut när vi vinner eller förlorar. När det gäller stök och bök kring fotbollen och just den matchen så skickade jag faktiskt ett meddelade till AFC där jag bad om ursäkt för det som hade hänt som en IFK Göteborgssupporter. Har gjort så förut, även Tobias Sana har fått ett meddelande. berättar Henrik och fortsätter:
– När det gäller polisens prioriteringar kring huliganbråk så tar de sjukt mycket resurser även om polisen blivit bättre på att göra riskbedömningar inför matcherna. En stor anledning att man prioriterar fotbollsvåldet är för att fotbollen är så stor och det blir sådana uppslag efter en match med mycket stök. En festival någonstans där det varit massor med misshandlar med mera bedöms inte lika hårt i media som om det vart vid fotbollen det inträffat. Jag tycker fotbollen får mycket orättvis kritik. Av alla elitarrangemang som genomförs i fotbollen så är det nästan inga matcher alls som störs av bråk eller dylikt. Bengaler och dessa förbannade knallskott är det som stör just nu.Ove Eriksson Ove Eriksson
Redaktör, skribent & krönikör


Bidra med Swish Gillade du det du läste?
Bidra på Swishnummer 123 131 03 09
Relaterade artiklar
Kommentarer