Elin Johansson, Norrby SK. Foto: Carl-Henrik Rapp


Elin Johansson: Mittback passar mig bra för tillfället

Norrby SK 2 år sedan

Långsam och dåligt tränad blir betyget Norrby SK:s Elin Johansson sätter på sig själv efter vårsäsongen. Men den rutinerade Salatjejen är viktig för division 2-klubben i jakten på nytt kontrakt.
– Vi är mycket bättre än resultaten visat, säger hon.

Hon leder Sala-Heby Fotbolls spelarbörs med sina tolv silvertackor – fyra före Emma Löfgren och Lillit Ottosson.
Men snart är sommarledigheten över och kommande måndag beger sig Elin Johansson och hennes Norrby SK till Östervåla för att spela första upplagan av Sala-Heby Fotbolls Triangel.
Då heter motståndarna Östervåla IF och Sala FF.
Viktigast är dock seriespelet och efter vårsäsongen ligger Norrby SK precis ovanför nedflyttningsstrecket i division 2 mellersta Svealand.

Så här säger 29-åriga Elin Johansson om lagets insats hittills.
Det har varit lite blandade prestationer från match till match, och rätt synd ibland när vi mött de lite sämre lagen att vi inte varit på topp. Men det har i alla fall sett bättre ut ju längre vårsäsongen har gått och det är positivt. Sedan är det ju alltid tråkigt att förlora så mycket som vi gjort. Vi är mycket bättre än resultaten visat. Det är tur att vi är ett bra gäng som har sjukt kul tillsammans, annars hade det varit tungt, säger hon.
Etta i spelarbörsen – men Elin sätter inte högsta betyg på sin insats under vårsäsongen.
– Jag är inte helt nöjd eftersom jag är så dåligt tränad, och alltid kan en göra saker bättre. I mitt huvud tror jag att jag kan springa lika mycket som jag kunde innan jag fick mina två barn och tränade fem pass i veckan, men så funkar det ju inte riktigt (ha ha).

Var spelar du helst?
– På innermittfältet, men just nu har jag inte konditionen för att ta det jobbet så mittbackspositionen passar mig bra för tillfället.
Frågar du de som har koll på Elin Johanssons styrka kan svaret bli spelförståelsen och rutinen.
Vad tycker du?
– Det är väl mitt tillslag.
Svaghet?
– Jag är väldigt långsam.
Det senare svaret går att diskutera, Elin Johansson är mycket värdefull för NSK och kanske är det så att hennes inte längre snabba ben kompenseras av att kunna läsa spelet och stå rätt.

Bara tresegrar under våren betyder att Norrby SK ligger på nedre halvan, en poäng ovanför nedflyttningsstrecket.
– Jag tycker att målsättningen bör vara att vi ska klara oss kvar och för att fixa det behöver vi vinna flera matcher än vi gjort under vårsäsongen. Serien är så väldigt jämn så allt kan hända, tror Elin Johansson.

Tränar ni tillräckligt mycket?
– För mig passar det bra att vi endast tränar två pass i veckan eftersom familjelivet inte tillåter så många fler tillfällen att vara borta på kvällstid. Men egentligen är det på tok för lite för den här nivån.
Vilka spelare har hittills varit bäst i NSK?
– En som jag tycker har tagit stora kliv framåt är Ebba Falk, hon har utvecklat sitt spel grymt mycket under vårsäsongen. Sedan är ju Emma Löfgren som alltid fantastisk och det har varit en stor förlust för oss att hon varit skadad en del. Även Linda Johannesson och Ida Svan har varit bra.

Kommande måndag, 31 juli, ska Sala-Heby Fotbolls Triangel spelas på Lundavallen i Östervåla.
Har du koll på motståndarna ÖIF och SFF?
– Inte mer än att jag vet att det är många unga spelare i båda lagen och att de kan överraska och vara riktigt bra mellan varven, berättar Elin som tidigare spelat trianglar med både Heby AIF och Sala FF.

Fotbolls-EM pågår för fullt och lockar många tv-tittare. Det visas matcher i stort sett varje dag, men det är inget som får Elin Johansson att sätta sig framför tv:n.
– Nej, i ärlighetens namn så tycker jag inte att det är så roligt att se på fotboll på tv. Det är kul att se Sverige, men så mycket mer blir det inte.

Tycker du damfotbollen får tillräckligt med plats i medier?
– Verkligen inte. Däremot tycker jag att det har blivit bättre, men inte tillräckligt bra. Men jag menar inte att det behöver vara lika mycket som herrfotbollen eftersom den är mycket större och det går egentligen inte att jämföra på det sättet, säger Elin Johansson.

Norrby SK spelar höstsäsongens första match den 5 augusti borta mot serietrean Rimbo IF.Niclas Bergvall Niclas Bergvall
Redaktör, skribent & krönikör


Bidra med Swish Gillade du det du läste?
Bidra på Swishnummer 123 131 03 09
Relaterade artiklar
Kommentarer