Fares Youcefi, här i Sala FF:s tröja. Foto: Niclas Bergvall


Fares Youcefi spelar i Västerfärnebo AIK i höst

Sala FF, Västerfärnebo AIK 2 år sedan

Fares Youcefi har provtränat men fick inget kontrakt i Sala FF. I stället får Västerfärnebo AIK en av de snabbaste målskyttarna.
– Jag hoppas att jag kan tillföra ytterligare en dimension till deras spel genom att kombinera både den traditionella yttermittfältaren med en mer kreativ och spelande yttermittfältare, säger han.

23-årige Fares Youcefi är tillbaka i Sala efter studier. Han ska jobba i Stockholm men ska till en början bo i Sala. Fares som var med under säsongen 2012 när Sala FF vann division 4 har under sommaren tränat med Sala FF tillsammans med ytterligare ett antal provspelare.

Lagledningen reserverar dock ingen plats i truppen för honom, nu går han till Västerfärnebo AIK och hjälper dem i kampen om en topplacering och avancemang till fyran.

Du är tillbaka i Sala efter studier. Vi kan läsa vilka skolor du har studerat på, Business School, Jönköping University, Ted Rogers School of Management – Ryerson University, Tecnológico de Monterrey Campus Guadalajara.
Vad har du studerat ihop för titel efter den turnén på lärosäten?
– Den simpla titeln är egentligen ekonom. Det kan dock vara extremt brett, jag har dock samlat på mig en kandidatexamen i företags- och nationalekonomi, samt en masterexamen i företagsekonomi med inriktning ledarskap i globala miljöer, berättar Fares Youcefi.

Var och vad ska du jobba med nu?
– Jag kommer jobba som projektledare på ett företag i Stockholm som hjälper företag maximera sin närvaro i digitala kanaler.

Du har provtränat med Sala FF en tid och spelat i bland annat SA-triangeln. När var det senast du spelade i Sala FF?
– Det var 2012, när vi tog klivet upp till division 3. Dock var jag bara med på vårkanten eftersom studierna började där på hösten.

Efter träningsmatchen mot IFK Eskilstuna i lördags så fick sex provspelare kontrakt i Sala FF. Du fick inte förtroendet att spela i klubben höst. Vad sa lagledningen om att inte kontraktera Fares Youcefi?
– Lagledningen menade på att fysiken, främst konditionen, var för dålig. Det håller jag förvisso med om eftersom jag inte tränat regelbundet på ett och ett halvt år, men det blir bara ytterligare en sporre att träna ännu hårdare framöver.

Du blir inbytt mot Tärnsjö IF i SA-triangeln. Det tar åtta (8) sekunder från att du lämnar sidlinjen och att du sätter bollen i mål mycket snyggt. Såg inte tränarna din målfarlighet?
– Det var riktigt sjukt att det gick så pass snabbt, sannolikt utav de vackrare mål jag gjort rent fotbollstekniskt. Jag och Adrian (Forsgren) skämtade lite i torsdags om att jag skulle bevisa mig genom att näta så fort jag kom in på plan, dock trodde vi väl inte allt för mycket på den idén och än mindre på att det skulle ta åtta sekunder (haha). Jo, det gjorde de skulle jag säga, och de var väldigt noga med att poängtera att de såg kvalité i mig men att bristen på kondition gjorde att jag inte kunde, eller orkade, göra den kvalitén rättvisa. Vilket jag tycker är en ganska rimlig analys.

Du har tränat med Sala FF i sommar. Hur känns Sala FF i dag i jämförelse mot det du lämnade för ett antal år sedan?
– Sala FF har i dag, enligt mig, en tydligare spelidé för att komma till avslut än för fem år sen. Även om vi ägde mycket boll i matcherna tidigare, fanns det inget tydligt sätt att spela i den sista tredjedelen av planen. I dag spelar man rakare och med en tydlig spelidé för sista tredjedelen, vilket jag också tror är anledningen till att man gjort näst flest mål i serien, och att Jakob “Jacke” Eklund gör det brutalt bra där uppe. Sedan tycker jag att laget besitter mer teknik, vilket i sin tur gör spelet rappare.

Efter att inte fått något kontrakt i Sala FF så ska du spela i Västerfärnebo AIK i höst. Ett lag som krigar om avancemang till division 4. Vad vet du om klubben och vad kan du tillföra?
– Jag tillhörde ju juniorkonstellationen VAIK/RIK under Kaj Enströms ledning, innan jag gick till Sala. Vi hade ett riktigt starkt lag och många av de spelarna är ju stommen i dagens VAIK, så det är ett ungt men riktigt bra och moget lag när spelet väl klickar. Min styrka tycker jag ligger i speluppfattningen, vilket innebär ett avsteg från den traditionella rappa och tekniska yttermittfältaren. Så jag hoppas att jag kan tillföra ytterligare en dimension till deras spel genom att kombinera både den traditionella yttermittfältaren med en mer kreativ och spelande yttermittfältare.

Har du spelat i några andra klubbar när du varit borta från Sala?
– Det har varit lite svårt att få till fotbollen eftersom jag spenderat två höstterminer utomlands. Jag tränade ett halvår med Jönköping Södras juniorlag. Ett riktigt bra lag som kanske höll division 1 eller 2-klass där många av spelarna, Anton Cajtoft till exempel (U21-EM), spelar på hög nivå i dag. Sedan tog jag ett uppehåll ett tag och spelade sedan en och en halv säsong i Jönköpings BK i division 5, mest för att hålla igång lite, berättar Fares Youcefi.Ove Eriksson Ove Eriksson
Redaktör, skribent & krönikör


Bidra med Swish Gillade du det du läste?
Bidra på Swishnummer 123 131 03 09
Relaterade artiklar
Kommentarer