Jonas Ahlin, Heby AIF. Foto: Carl-Henrik Rapp
Linus Ahlin, Heby AIF. Foto: Carl-Henrik Rapp
Baban Nouri, Heby AIF. Foto: Carl-Henrik Rapp
Rasmus Östergård-Hansen, Heby AIF. Foto: Carl-Henrik Rapp


Lyckat byte gav Heby AIF en perfekt höststart

Heby AIF 2 år sedan

Underläge med 0-1 i paus mot seriefyran Västerås IK.
Då gjorde HAIF ett riktigt lyckodrag och satte in Jonas Ahlin på planen.
Det gav genast udd i anfallet och HAIF vände matchen till vinst med 3-1.

Det var varmt när solen tittade fram mellan molnen på Tegelvallen. Men glest på läktarna, Hebyborna har nog inte kommit hem från semestern ännu. Sala-Heby Fotbolls utsände tillbringade matchen på motsatta sidan från läktaren och fick sitta på stolar som kommer från anrika Råsundastadion.

Att sitta där bland Hebyborna som naturligtvis hade många åsikter om matchen var behållningen de första 25 minuterna för det var en ganska trist föreställning ute på planen då med väldigt få målchanser. Så den ena historien efter den andra förgyllde tiden.

Västerås IK kunde förvalta en av sina få chanser i första halvlek och efter en dryg kvart så får Allan Bienkowski stå och prickskjuta in 0-1 från straffområdeslinjen förbi ett passivt hemmaförsvar.

Efter en halvtimme i första halvlek så tar Heby AIF tag i spelet och radar upp chanser sista kvarten. Joakim Sunding har två jättechanser att kvittera för HAIF men en nick går strax utanför stolpen och i princip helt frispelad av Baban Nouri så missar han sin andra chans också.

Den fina avslutningen av första fortsätter i andra halvlek och HAIF är så nära att kvittera flera gånger om första kvarten. Bland annat har Anton Hovstadius en nick efter hörna som målvakten gör en jätteräddning på. I den 65:e minuten byter Heby AIF in Jonas Ahlin och då börjar det hända grejer. Jonas kommer in med energi och det smittar av sig på de andra spelarna. Heby har ett bra tryck och VIK får svårare att skydda sitt mål.

Sala-Heby Fotboll frågar Jonas Ahlin varför han inte startade matchen för han verkar vara i toppform?

– Jag har tränat för lite och skulle inte ha klarat 90 minuter. Men det kändes bra de 25 jag spelade. Vi började utmana dem och fick tryck på dem. VIK verkade bli trötta och nu lyckades vi göra mål, säger han.

Med 20 minuter kvar kommer kvitteringen. Baban Nouri avancerar på högerkanten och det ser ut som ett lite misslyckat skott som blir en perfekt passning till Linus Ahlin som snyggt nickar in 1-1.

Fem minuter senare slår inhopparen Jonas Ahlin en rak passning fram till Baban Nouri som blir helt frispelad och distinkt gör 2-1 till HAIF.

Västerås IK gör några försök att kvittera men det kändes som att HAIF hade det under kontroll och med fyra minuter kvar så kommer spiken i kistan. Rasmus Östergård-Hansen dribblar lite med backarna i VIK och sätter lugnt 3-1. Vi träffar en glad tränare Per-Åke Swärdh efter matchen.

Det var väl en skön start på höstsäsongen?

– Ja, vi tog över efter 25 minuter och höll i det resten av matchen. Jag tycker att vi var klart bättre.

Ni gick högt första halvtimmen med yttrarna, så de kom fram där och kunde skapa farligheter. 

– Det var en medveten taktik som också lyckades.

Nu slipper du höra tjatet om att ni inte gör några mål, tre i dag.

– Ja, det är riktigt skönt att det lossnade ordentligt, säger han.

Tränare Swärdh hade flera namn på vilka som skulle ha tackorna, men Baban Nouri, Wictor Swärdh och Anton Hovstadius kunde vi enas om.

En riktigt skön start på höstsäsongen för Heby AIF som är i poängnöd och det kanske är slut på måltorkan nu.

Ny hemmamatch nästa helg då Enebybergs IF kommer till Tegelvallen

Vi avslutar med nämna domartrion från Borlänge. Robert Nyberg med sina assisterande Magnus Löfstrand och Ronnie Carlsson som gjorde en riktigt bra insats.


  • Betyg   Baban Nouri
  • Betyg   Wictor Swärdh
  • Betyg   Anton Hovstadius


Ove Eriksson Ove Eriksson
Redaktör, skribent & krönikör


Bidra med Swish Gillade du det du läste?
Bidra på Swishnummer 123 131 03 09
Relaterade artiklar
Kommentarer