Heby AIF vann Veterancupen på nyårsafton 2017. Foto: Niclas Bergvall
Västerfärnebo AIK vann veterancupen för damer 2017.


Så var nyårsaftons stora sporthändelse

Grällsta IF, Heby AIF, Morgongåva SK, Norrby SK, Ransta IK, Sala FF, Västerfärnebo AIK 1 år sedan

Veteranupplagan av Julcupen på nyårsafton bjöd på det mesta. Mål, skrällar, publik och så klart en riktigt god stämning. Här sammanfattar Sala-Heby Fotboll dagen.

Den 13:e upplagan av Veterancupen lockade över 800 åskådare till Idrottshallen. Och den stora publiken fick se Heby AIF:s herrar och Västerfärnebo AIK:s damer ta emot segerpokalen.

Här har ni en sammanfattning av nyårsdagens stora sportevenemang.

Grupp 1: Heby AIF, Ransta IK, Sala FF och Sofa United.
Den stora skrällen i grupp 1 var så klart att arrangörsklubben Sala FF inte lyckades ta sig till slutspel. Redan i den första omgången lyckades Sofa United kriga till sig en 2-1-seger över SFF, mycket tack vare Peter Löövs målvaktsspel.
Heby AIF pallade för favorittrycket och var klara gruppsegrare redan efter två omgångar tack vare två säkra segrar, först 2-0 över Ransta IK och sedan hela 4-0 mot Sofa United.

I den sista omgången hade samtliga tre lag fortfarande chansen att göra Haif sällskap till slutspelet.
Det blev något av en avgörande match mellan Ransta IK och Sofa United där RIK tog ledningen redan efter några sekunder. Matchen slutade 4-0 vilket innebar att Sala FF inför sin sista match mot Heby AIF var tvunget att vinna med minst fyra mål. Det blev snarare tvärtom och Haif vann enkelt med 3-0 vilket placerade SFF sist i gruppen.

Grupp 2: Grällsta IF, Morgongåva SK, Norrby SK och Västerfärnebo AIK.
På förhand en ganska öppen grupp mellan samtliga lag förutom NSK som gått tungt de senaste åren, så också i år.
Redan efter två matcher och två 0-2-förluster kunde de börja fokusera på hur de skulle fira nyår. Den avslutande matchen mot Morgongåva SK slutade också med förlust, 0-3.

Den övriga trion hade samtliga chansen att ta sig till slutspel inför den sista omgången. MSK:s seger över NSK betydde att de vann gruppen med sju poäng, medan matchen mellan Grällsta IF och Västerfärnebo AIK blev direkt avgörande för vem som skulle göra MSK sällskap.
Västerfärnebo vann matchen med 2-0 vilket innebar att historia fick skrivas. För första gången i cupens historia fick man lotta om vilka som skulle bli gruppsegrare, MSK “vann” lottningen och således också gruppen.

Slutspel, herrar:
I den första semifinalen möttes Heby AIF och Västerfärnebo AIK. Haif som under dagen gått helt rent och haft en målskillnad på 9-0.
Semifinalen blev tuff och det märktes att både tröttheten och matchens dignitet spelade in. Vid varje frispark fick domarna höra åsikter om det var rätt eller fel.
Spelmässigt var det inledningsvis jämnt och båda lagen hade chanser att ta ledningen i matchen. Men det var Heby AIF som till slut knep finalplatsen efter att Martin Lindbom gjort matchens enda mål på en långstraff.

I den andra semifinalen var det Morgongåva SK och Ransta IK som möttes. Ett match som inledningsvis inte bjöd på samma heta inramning även om vinnarskallarna syntes hos spelarna.
Men 0-0 stod sig matchen ut och straffläggning fick avgöra. Där var Ransta IK starkast och satte samtliga tre medan Gåvans första räddades av RIK-målvakten.

Finalen spelades alltså mellan Heby AIF (som vunnit de tre senaste åren) och Ransta IK.
En final som RIK rivstartade genom att göra 1-0 redan efter elva sekunder. Johan Jansson slog en sidledspassning och frispelade Andreas Stjernfeldt som inte gjorde något misstag.
Några minuter var det sedan Haifs tur att väggspela sig fram till kvitteringen. Johan Namerius var sist på bollen innan den låg i Ranstas mål.
Fler mål blev det inte under ordinarie tid utan finalen fick avgöras på straffar.
Där blev Haif-målvakten Jonas Hörnebro hjälte med två räddningar och såg till att Heby AIF kammade hem sin fjärde raka seger i Veterancupen.

Damerna: Heby AIF, Norrby SK, Sala FF och Västerfärnebo AIK.
Damserien inleddes med att NSK och SFF spelade oavgjort. SFF såg länge ut att ta hem segern men med knappa minuten kvar kvitterade NSK på frispark.
Match två i den första omgången spelades mellan Heby AIF och Västerfärnebo AIK. Även den matchen blev en tajt tillställning. Haif tog ledningen redan i matchinledningen men Vaik kvitterade några minuter senare, ett resultat som stod sig och lämnade damcupen vidöppen efter en omgång.

Norrby SK och Heby AIF möttes i den andra omgången men där var NSK klart starkast och tog en övertygande 4-0-seger. Det betydde samtidigt att de satte sig ordentligt i förarsätet till att försvara titeln då damcupen spelades som en rak serie.
När sedan Vaik och SFF spelade 0-0 i matchen hade NSK allt i egna händer inför slutomgången.

Mötet mellan Sala FF och Heby AIF var först ut i slutomgången och då den matchen också slutade 0-0 blev slutmatchen mellan NSK och Vaik helt avgörande. NSK skulle vinna turneringen vid kryss, Färnebo var tvungna att vinna. Något som också speglade matchen då NSK såg ut att vilja spela på krysset.
Det var Vaik som tryckte fram, något som med 40 sekunder kvar av finalen gav resultat. Anna Rönnings blev matchvinnare när hon tryckte in 1-0 och gav Västerfärnebo AIK slutsegern i cupen.Samuel Sillén Samuel Sillén
Redaktör och skribent


Bidra med Swish Gillade du det du läste?
Bidra på Swishnummer 123 131 03 09
Relaterade artiklar
Kommentarer