Niclas Bergvall, här med sin hustru Petra efter en löpvända.


Laget före Jaget är mottot för Niclas

Nyheter 1 år sedan

En ny fotbollssäsong närmar sig och förberedelserna är i full gång i alla klubbar. Även på Sala-Heby Fotbolls redaktion rustas det för fullt inför säsongen. Idéerna sprutar och många intervjuer kommer det att bli. Den här intervjun hinner vi inte med senare så vi tar den nu under lågsäsong.

Vi här på Sala-Heby Fotbolls redaktion har väl ingen chef egentligen, men det är Bergvall som är mest drivande och när i alla fall undertecknad har en fråga så blir det oftast Niclas som får den.
Inte så konstigt kanske, med den erfarenheten, 30 år som sportjournalist, är lika med respekt.

Han har intervjuat massor av idrottstjejer- och killar genom åren.
Han har superkoll på skyttekungar och största segrarna i den lokala idrottsvärlden.
Efter många år på den lokala tidningen slutade han när det skulle omorganiseras.
Niclas Bergvall visste då att det inte skulle skrivas många rader om den lokala sporten i Sala och Heby kommun och då ville han inte vara med längre.

Att vara utan sportjournalistik fanns inte Bergvalls huvud och planerna på något nytt föddes nog samma dag han gick ut från det lokala tidningshuset och vilken succé det har blivit det nya som han var pappa till.
Sala-Heby Fotboll har på nio månader blivit ett begrepp och vad kul vi har när vi får träffa alla trevliga fotbollsmänniskor.

Vi är nu mitt i Silly Season och på Sala-Heby Fotbolls redaktion smids det planer för den nya säsongen.
Niclas Bergvall kommer att intervjua många spelare och ledare den kommande säsongen. Han kommer att skriva om massor av matcher. Så nu tycker vi att en intervju med honom passar bra för sedan har vi inte tid med det.

Vem är egentligen Niclas Bergvall, beskriv dig själv med tre ord?
– Ser mig själv som en människa som försöker se livet som en liten fest och att det gäller att se varje dag som en ny möjlighet. Vår tid på jorden är för kort för att gå och gnälla. Då är det bättre att försöka förändra. Men ska jag beskriva mig själv med tre ord blir det: Laget före jaget, säger han.

Var det abstinens när du var med och körde igång Sala-Heby Fotboll efter att inte skrivit om sport under ett halvår?
– Det kan jag erkänna. Jag saknade det jag gjort i 30 år. Men mest gjorde jag det för kärleken till det som händer i Sala och Heby kommuner. Att det blev just fotboll är att det är min favoritsport och att det finns många lag och klubbar i vårt område.

Du är en riktig statistiknörd. Har du alltid varit det eller varifrån kommer intresset?
– Intresset har funnits sedan jag var liten. Varför vet jag inte, men det troliga är att jag är intresserad av det som varit, alltså historia. Jag gillar siffror, årtal och resultat helt enkelt. Det tillsammans med historia gör att mycket av det jag läser fastnar i minnet. Jag brukar säga att om man ska försöka förstå framtiden måste man kunna historien.

Finns det någon person du beundrar och ser upp till, och i så fall vill vi ha en som du känner och en som flera känner?
– Min stora förebild är farfar Gösta som gick bort 1997. Han älskade sport och det är väl av honom jag fått mitt intresse. Han spelade för övrigt fotboll i Sätra IF. Om det ska vara någon som många känner igen blir det min svärfar Kaj Lövgren. Visserligen är han leksing (ha ha), men han har många fantastiskt fina sidor. Ja, han är lite som en pappa för mig eftersom jag inte har någon egen egentligen.

Du har själv spelat fotboll i Sala FF och på äldre dar sprungit maraton. Är det favoritsporterna?
– Jag har alltid hatat att springa, men något hände för tiotalet år sedan. Först blev det en halvmara och sen växte intresset. I sommar ska jag springa mitt fjärde maratonlopp och det är en fantastisk känsla. Numera gillar jag att springa långt, känslan går inte att beskriva. Nu har jag dessutom fått med min hustru Petra på millöpningarna, det ger det en extra kick. Men visst är fotboll min favoritsport, som tvåa kommer faktiskt golf.

Djurgårdare är du också, vem lurade dig att bli det?
– Jag höll på Brynäs IF som ung, men när jag började på högstadiet fick jag en ny klasskamrat som var en kul kille. Jag tog helt enkelt rygg på honom.

När blir du arg?
– Sällan. Men ibland på barnen likt alla föräldrar. Och på människor som inte förstår att alla är lika mycket värda oavsett var vi kommer i från. Det är här mina tre ord kommer in: Laget före jaget.

Gillar du att laga mat och vad fixar du till då när du ska imponera på fru Petra?
– Jag är kass på det även om jag bott själv i många år. Imponera på Petra… det blir svårt. Men jag vet att hon gillar mina hemmagjorda köttbullar hyfsat.

Om du fick vara statsminister en dag och chansen att ändra på något, vad skulle du göra då?
– Att kvinnan skulle få mer utrymme inom alla områden. Ja, jag är självklart feminist. Jag skulle försöka göra världen mer rättvis, men det verkar vara svårt.

Vad har du för drömmar om den lokala fotbollen?
– Att den är levande och att alla ”byar” behåller sina fotbollslag. Några visioner att något lag ska nå högre divisioner har jag inte, det är egentligen inte så viktigt. Kan Sala-Heby Fotboll bidra till att fler ungdomar spelar fotboll har vi lyckats.

Har du några råd till de klubbar som ingår i Sala-Heby fotbolls upptagningsområde?
– Utbilda era tränare och ledare. Se till att alla ungdomar får möjlighet att träna och spela och det viktigaste; att de får ha kul. När jag tränade pojkar födda 2001 var ett mål för mig att alla spelare efter träningen skulle få en klapp på axeln och orden: I dag var det en bra träning, säger Niclas Bergvall.Ove Eriksson Ove Eriksson
Redaktör, skribent & krönikör


Bidra med Swish Gillade du det du läste?
Bidra på Swishnummer 123 131 03 09
Relaterade artiklar
Kommentarer