Rigest Hysko Sala FF. Foto: Ove Eriksson


Om någon är bättre än Rigest så spelar han

Sala FF 12 månader sedan

Sala-Heby Fotboll tog en fika med nya tränaren i Sala FF. Det blev en pratstund om det nyligen avslutade besöket i hemlandet Albanien, hans fotbollskarriär och en hel del annat.
-Jag ska plocka ut det bästa som mina tränare har lärt mig under min spelarkarriär, berättar 31-årige Rigest Hysko.

Vi träffas på ett lugnt Erikslund köpcenter i Västerås. Inte så konstigt att det är lugnt, den här veckan är nog en av de fattigaste på året för många människor.
En vecka kvar till första lönen efter julen. Några fåtal personer sitter på caféet där Sala-Heby Fotboll träffar den nye tränaren i Sala FF, Rigest Hysko.

Jag möter en trevlig 31-åring från Albanien som berättar att han tillbringat hela julledigheten i sitt hemland. Där har han besökt sina föräldrar, bror och övriga familjen.
– Det var skönt med 20 graders värme, säger Rigest.

Redan som 15-åring spelade han i högsta ligan i Tomori Berat i Albanien. Fram till han var 21 år och flyttade till Sverige spelade han ett antal landskamper för Albanien.
– Jag har bland annat spelat mot Italien och mötte då Balotelli, säger Hysko och ser lite stolt ut.

För tio år sedan kom Rigest till Västerås. Hans moster och morbror bodde i Västerås och han ville visa upp sig som fotbollsspelare i ett annat land.
– Min moster ringde Västerås SK och fick kontakt med Thomas Fryklöf som hade hand B-laget i klubben och jag fick komma och träna med dem. Min moster var med som tolk. Tyvärr gick mitt visum ut så jag var tvungen att åka tillbaka till Albanien, berättar han och fortsätter:

– När jag kom tillbaka till Sverige igen fanns det inte pengar i VSK att lösa mig så det blev Syrianska Kerburan i stället. Där fick jag min hittills bästa tränare, Edmond Lutaj.

Du har spelat i en Stockholmsklubb också?
– Ja, en säsong i Syrianska Botkyrka IF i division 1. Edmond var tränare där då och bjöd in mig att provspela. Han är ju också från Albanien så han sa att du måste visa att du är bättre än de andra, så de inte tror att jag tagit in dig för att vi är landsmän.

– Första matchen gjorde jag ett mål. Andra matchen sa han att jag ska sitta på bänken. Efter 20 minuter blir en mittback skadad och jag hoppar in och gör mål igen. Då säger Edmond att han skulle värva en mittback, inte en målskytt. Kontraktet var klart.

En säsong bara i Stockholm, sedan tillbaka till Västerås?
– Ja, jag spelade några säsonger i Syrianska Kerburan sedan åkte jag tillbaka till Albanien och spelade ett par säsonger. Men längtan till Sverige blev för stor och det blev ytterligare tre säsonger i Kerburan.

Du kom till Sala FF inför förra säsongen, varför trappa ner en division?
– Det var Andreas Eriksson Ljunggren och Azad Kalash som trodde på mig och det tackar jag dem för. Sedan ville jag prova på att spela i “svensk” klubb.

Vad tänkte du när frågan kom från Sala FF om att bli huvudtränare?
– Vi hade pratat lite löst om att jag skulle vara assisterande tränare till Azad men när han och ”Ante” hoppade av sina uppdrag måste klubben agera. Jag fick frågan om att vara spelande tränare. Jag tänkte igenom saken och pratade med några personer som är viktiga för mig, berättar Rigest Hysko.

– Det har hela tiden funnits i mina tankar att bli tränare efter karriären som spelare och när nu det här dök upp blev det snabbare än tänkt. Det här är en stor grej för mig.

Hur kommer du att bli som tränare tror du?
– Jag sitter redan nu varje kväll och skissar på övningar. Ett tiotal tränare har jag haft under de år jag spelat och jag ska plocka ut det bästa från vad de lärt mig.

– Ömsesidig respekt är viktigt för mig. Jag kommer att kräva mycket på träning och match.

Har du börjat fundera på spelsystem och dina dubbla roller?
– Trebackslinje finns i mina tankar, men det beror ju också på vilka spelare som är tillgängliga. Nej, annars så kommer det att klarna de närmaste månaderna. Jag vill ju komma igång med träningarna snarast och om jag fick bestämma helt själv så skulle vi träna fem dagar i veckan plus en match.

– När det gäller mina dubbla roller så säger jag bara. Om någon är bättre än Rigest så spelar han.Ove Eriksson Ove Eriksson
Redaktör, skribent & krönikör


Bidra med Swish Gillade du det du läste?
Bidra på Swishnummer 123 131 03 09
Relaterade artiklar
Kommentarer