Björn Johansson var med 1993. Foto: Privat
Grällsta IF:s lag som 1993 vann division 5. Foto: Grällsta IF


Björn var med 1993 – ”Vi hade ett härligt gäng”

Grällsta IF 7 månader sedan

Det tog Grällsta IF 57 år att vinna en serie för första gången.
Björn Johansson var med den där häftiga lördagen på Tortuna IP 1993.
– Jag minns inte så mycket av matchen, men det var en hård plan och att det blåste mycket och var kallt, säger 54-åringen, som nämner GIF-andan som en stark faktor för framgången för 25 år sedan.

Grällsta IF vann division 7 i år.
Andra gången i klubbens historia som klubbens herrlag gjorde det.
Den första var 1993 när Giffarna vann division 5 efter en kamp med IK Oden om seriesegern.
Då hade klubben väntat sedan bildandet 1936 på att herrarna skulle få fira för en serieseger.

Många av spelarna i truppen hade ett förflutet i Sala FF, en av dessa var Björn Johansson.
Han inledde i Sala FF, tillhörde en stark årgång i pojkar födda 1964.
Men det var i Grällsta IF han spelade som senior.

När lämnade du Sala FF för Grällsta IF?
– Vårt pojklag i Sala FF var tvåa i Västmanland men efter bara ett år som juniorer slutade i princip alla och så även jag, berättar Björn Johansson.

Efter militärtjänstgöringen 1984 var det dock dags att ta upp fotbollen igen.
– Det var helt naturligt val då farsan och många av mina farbröder spelat i Grällsta. Då tränade Tom Andersson laget. Minns att min kusin Örjan ”Långa bollar på” Johansson var en riktig profil, speciellt på grusplan.

Den då 20-årige Björn tog direkt en plats i A-laget och placerades i kedjan som forward.

När spelade du din sista säsong?
– Här kan minnet svika. Men något år efter 30 blev min sista som spelare. Gissar på året 1996. Fick till slut ge upp då mina ljumskar och knän sa ifrån. Tyvärr. Annars hade det med säkerhet blivit många år till, berättar Björn.

Men Björn lämnade inte Grällsta IF, andra uppgifter väntade i föreningen.
– Jag blev direkt lagledare under Lasse Nilsson och Lars-Inge Johansson. Efter några år som lagledare blev jag assisterande tränare under Lasse. Vi hade sen några härliga och ganska framgångsrika år. Bland annat var vi i några omgångar bästa ortslag, då vi låg i toppen av division 4 i början på säsongen.

Efter det var han pojklagsledare för pojkar födda 1994 och styrelseledamot ett antal år.
– Jag slutade med allt i föreningen för cirka sju år sedan efter ett antal tusen ideella timmar i föreningen i mitt hjärta. Sammantaget blev det nog cirka 25 år.

Vad minns du av säsongen 1993?
– Svårt att minnas så långt bakåt i tiden. Men vi hade ett riktigt härligt gäng. En blandning av ”gamla Giffare” och en hel del nya unga killar från Sala FF. Vi hade otroligt roligt ihop och vi snackade mycket om ”GIF-andan”, berättar Björn och fortsätter:
– Den stora gemensamma nämnaren var gemenskap. Inte bara vi spelare som hängde utan vi blandade in hela familjen med respektive och barn. Bland annat åkte vi flera år i rad på träningsläger till Öland mitt i sommaren. I bland var vi över 70 personer som åkte. Våra respektive blev också ett gäng som bland annat skötte klubbstugan och kiosken. Många av dem hänger fortfarande ihop efter alla dessa år.

Björn Johansson nämner en person som hade en viktig roll under den här tiden.
– Det var Micke ”Bonden” Johansson. Han arrangerade massor av grejer – allt för Grällstas bästa.

Vad minns du av matchen mot Tortuna?
– Ärligt talat inte mycket från just själva matchen. Vi lyckades vinna efter en hård match. Vi hade alltid svårt mot Tortuna på deras hårda plan och minns att det var lite oroligt före matchen. Det var soligt, kallt och blåsigt och vi hade väldigt många supportrar som hejade fram oss.

Vilka spelare var tongivande det året?
– Oj, det var många lokala profiler som var duktiga. Men det är klart att Michael ”Smyg” Johansson var en riktig tillgång och den bästa jag spelat med i min ”karriär”. Men det går att nämna många från det året: Bosse, bröderna Lund, Dennis, Bonden, Solan, Hammarn, Krippa, Taknelid, Berto…

Har du någon relation till Giffarna i dag?
– Tyvärr inte. Inte mer än att klubben har en stor plats i mitt hjärta. Jag brukar säga att mina lag är Brynäs, Leeds och Grällsta. Det är jättekul att de startat upp igen och Lindvallen är fantastisk. Jag kommer följa laget i sexan och hoppas föreningen växer igen och plockar fram den gamla ”GIF-andan”, säger Björn Johansson.Niclas Bergvall Niclas Bergvall
Redaktör, skribent & krönikör


Bidra med Swish Gillade du det du läste?
Bidra på Swishnummer 123 131 03 09
Relaterade artiklar
Kommentarer

X

Bli stödmedlem och stötta vår bevakning av den lokala fotbollen.

¤