Kenneth Loinder. Foto: Privat.


Sala-Heby Fotbolls adventskalender 2018 – Lucka 21

Reportage 6 månader sedan

Övergångssumman var kreosotstolpar när Kenneth Loinder bytte klubb. Han har bott i USA och fick följa den häftiga sommaren 1994 live.
Brunkål är viktigt på julbordet och han hyllar Kjelle Lundberg som gjorde storverk med Heby AIF. Här har ni mannen bakom dagens lucka.

Den alltid lika glada Kenneth Loinder tittar fram när vi öppnar lucka 21 i Sala-Heby Fotbolls adventskalender.
Innebandy och fotboll är det som gäller för honom och på planen var det mittback som gällde under den aktiva tiden.

Berätta lite om din egen fotbollskarriär?
– Började i Norrby SK:s A-lag 1976 och spelade mittback med Gunnar Sörman. Sedan blev det Heby AIF 1980 till 1984. Det var Kjelle Lundberg som hade kommit som tränare och det var en nytändning i klubben. Jag spelade mittback i Haif med Jan-Ove Bosell. Sedan började ljumskarna att spöka så karriären tog slut, säger Kenneth och fortsätter:
– Det var en kul tid i Heby med A-, B- och C-lag. Det kunde vara 35 spelare på träningen och jag minns samlingarna på Kruset efter matcher och träningar. Det var Rolle Andersson som skötte markservicen.

Följer du flera lag i vårt område?
– Det är Sala FF och Heby AIF men jag brukar ta motorcykeln till Svedboäng och titta på Västerfärnebo AIK. Jag jobbar ihop med Kaj Enström som har tränat laget.

Innebandy verkar du också att gilla?
– Ja, och jag har också varit med och tränat ett tjejlag. Vi var på ett möte och Henrik Hjalmar behövde hjälp och jag räckte upp handen och vips så var jag tränare trots att jag aldrig gjort något liknande. Vi lyckades ganska bra för idag spelar sex av tjejerna i A-laget och en i elitlaget Rönnby.

Du är med via ditt företag och stöttar vår verksamhet i Sala-Heby Fotboll, hur viktiga är vi?
– Ni är jätteviktiga. Det är det enda informationen vi får om fotbollen. Det är ingenting som är bra med ortstidningen längre. Det är synd bara att ni inte skriver om innebandy.

Du verkar ha trivts i Heby?
– Ja, det var bra där och vi fick åka på träningsläger till Florens i Italien och träffa Kurre Hamrin. En bra tid.

Vad har du för andra fritidsintressen förutom fotboll?
– Jag cyklar mycket. Fick diabetes för fyra år sedan och har gått ner i vikt genom sundare kost.

Förra året var elcykeln årets julklapp, i år är det second hand. Brukar du handla på second hand?
– Ja, jag brukar besöka loppisar.

Vad är viktigast på julbordet?
– Brunkål och skinka.

Om du skulle ge bort en julklapp till en fotbollsspelare eller ledare på vilken nivå som helst i världen, vilken skulle få den då?
– Den går till Kjelle Lundberg.

Vad önskar du själv i julklapp?
– Att familjen ska vara frisk.

Var och hur firar du jul?
– Det blir hemma med familjen.

Vad har du för drömmar om den lokala fotbollen nästa säsong i Sala och Heby?
– Att det går bra för Sala FF och Heby AIF.

Du har bott i USA och vi minns din TV-intervju 1994, hur gick det till?
– Jag bodde där i åtta år och när VM i fotboll skulle spelas i landet så tog vi kontakt med vår “egen reseledare” som fixade biljettpaket. Det bestod av en semifinal, match om tredje pris och finalen. Matcherna skulle spelas i Los Angeles.
– Det gick bra för Sverige och deras kvartsfinal mot Rumänien i San Franscisco fick vi också biljett till. 25 dollar var priset för den. Paketet för de tre andra matcherna var 1 000 dollar och då ingick hotell och busstransfer i priset också. Vi bodde granne med brasilianska landslaget och fick mingla med Pelé så det var häftigt. Jag såg alltså fyra matcher i VM 94 och Sverige spelade tre av dem.
– Vi blev ju också intervjuade. De hade sett oss i gula Sverigetröjor och Arne Hegerfors som satt fast i trafiken hann inte i tid till sändning så vi fick vara med i studion med Sven Melander och svara på lite frågor.

Har du något annat intressant att berätta?
– Det sägs att övergångssumman för mig när jag gick från Norrby SK till Heby AIF skulle vara sex kreosotstolpar. De skulle användas till belysning på Norrbyliden. Skulle tro att Sven Bengtsson hade ordnat dem genom jobbet och det är väl preskriberat nu.Ove Eriksson Ove Eriksson
Redaktör, skribent & krönikör


Bidra med Swish Gillade du det du läste?
Bidra på Swishnummer 123 131 03 09
Relaterade artiklar
Kommentarer