Nytt raffinerat poängsystem ska få slut på straffsnacket

Nyheter 3 månader sedan

Äntligen verkar det som att Västmanlands Fotbollförbund har något bra på gång. Säsong efter säsong diskuteras det om det ska vara eller inte vara straffar i gruppspelet av länscupen.
Ett nytt raffinerat poängsystem ska få fram vinnarna av matcherna.

Länscupen i Västmanland har varit en sorglig historia under många år. Det har debatterats om det ska vara straffar för de lag som kommer från lägre divisioner.
Åsikterna har varit många och förbundet har vridit sitt hår i förtvivlan om vilken regel som ska gälla.

De västmanländska herrlagen delades i år in i fyralagsgrupper och vårt lokala lag Norrby SK hamnade i gruppen som spelade i Hallstahammar. Även Grällsta IF spelade i gruppen.
Det slutade med att gruppen spelades mellan tre klubbar eftersom IK Franke som hade anmält sig hoppade av.

Då fick Irsta IF den platsen men de hoppade också av.
Då blev det FC Europa juniors som tog hand om platsen i Hallstagruppen. Men de hoppade också av innan turneringen började.
Lite Kalle Anka över det kan man tycka.

Gruppvinnarna gick direkt till kvartsfinal och den bästa tvåan från tre grupperna skulle också få en plats i kvarten.
Norrby SK tog hand om den platsen med sina 1,5 snittpoäng.

Fotbollsförbundet i länet klurar nu på hur reglerna ska se ut i cupen nästa säsong och idéerna sprutar fram.

Det blir alltså kvartsfinal mellan Norrby SK och Sala FF på Norrbyliden under försommaren och då ska de nya reglerna testas för att kunna genomföras till turneringen 2020.

Efter sidlinjerna ska det finnas filmkameror som registrerar inkast och en representant från varje lag kommer att sitta vid sidan av planen för att registrera frisparkar, hörnor och skott på mål.

Fotbollsförbundets sakkunnige i regelverket hade en del idéer men de förkastades av styrelsen.

– Det var en styrelsemedlem på förbundet som ville ha att tre hörnor skulle vara straff men det röstades ner direkt, berättar Sven-Göran ”Åby” Lagerbäck på förbundet.

Förbundet hade också en idé om att av polisen hyra in två mobila fartkameror för att registrera hastigheter på spelarnas omställningar. Den vill de dock inte prata högt om.
Men den tanken var ju en helt galen idé och förkastades direkt. Man kan ju undra hur de tänker egentligen.

Blir det  ett slut på debatten om straffar för klubbar från lägre divisioner eller inte nästa säsong?
Det kanske blir ett poängsystem där man räknar in hörnor, inkast, frisparkar och skott på mål. Till sist så ska gjorda mål av det lägst rankade laget räknas dubbelt.

Håkan Eriksson tränare i Norrby SK säger så här om regeltestet i kvartsfinalen:
– Det låter spännande men det där med kameror var väl att ta i och det var tur att det inte blev så. Med de hade vi vunnit lätt för de har ju speedkulan Jakob Eklund som det skulle blixtra på hela tiden. Vi har ju förstås Eric Boström men han är lite lurigare och hade säkert haft keps på sig för att dölja vem som sprang för fort, hahahahahaha.

Mats Swartling lagledare i Sala FF säger så här om regeltestet i kvartsfinalen.
– Trams!

Om det är Norrby SK som möter Sala FF i kvartsfinalen är ännu inte officiellt bekräftat.
Enligt de tabeller som förbundet har på sin hemsida är det IK Oden som ska möta Sala FF men Sala-Heby Fotboll vet att ett resultat är felaktigt rapporterat och det är Norrby SK som ska ha platsen i kvartsfinalen.
Officiellt ska förbundet komma med ett svar under veckan. Sala-Heby Fotboll hoppas förstås på ett lokalderby i länscupens kvartsfinal.Ove Eriksson Ove Eriksson
Redaktör, skribent & krönikör


Bidra med Swish Gillade du det du läste?
Bidra på Swishnummer 123 131 03 09
Relaterade artiklar
Kommentarer