Aexander Söderström fick inte pris som matchens lirare mot YIK men när han gjorde två mål mot Årsunda då fick han klä upp sig


”Södra Norrlandstrean har bättre kaffe och trevligare arenor”

Krönikor 2 månader sedan

Sala-Heby Fotbolls Ove Eriksson ser fram emot seriestarten i division 3 södra Norrland med både Heby AIF och Sala FF i serien.
Två heta derbyn väntar och spännande matcher mot Avesta AIK och Fagersta Södra. Två matcher minns han extra väl: Edsbyn borta 2006 för Heby AIF och Ytterhogdal borta 2015 för Sala FF.

På fredagskvällen inleds södra Norrlandstrean. en mycket intressant serie för oss i Sala och Heby kommun.
Heby AIF och Sala FF är återigen i samma serie och två heta derbyn väntar under säsongen.

Jag har varit ledare i både Heby AIF och Sala FF och har roliga minnen från matcher i den serien. Mycket trevligare arenor är det också mot serier där Stockholmslag ingår med typ 30 åskådare varav hälften tillresta bortasupporters.
Det är skillnad mot de 200-300 som ser “våra” lag hemma på Tegelvallen och Lärkan.

Men nu är det ju södra Norrland som gäller och lagen i serien brukar ha lika mycket publik som Heby AIF och Sala FF. Den varma korven brukar det också vara kvalitet på och det är nästan så man kan få kok-kaffe där uppe.

Som ledare i B-laget i Heby AIF 2006 fick jag äran att åka med spelarbussen till Edsbyn i sista omgången av södra Norrlandstrean.
Heby AIF var tvunget att vinna matchen för att bli seriesegrare. En supporterbuss full av fans från Heby var också på plats.
I halvtid stod 0-0, men i den andra halvleken gjorde Martin Lindbom 1-0 och Fredrik Lindh punkterade matchen med att fixa 2-0.
Det var euforiska Haifare som invaderade planen när domaren blåste av. En supporter hade så bråttom att han bröt benet mitt på planen. Det sägs att han ändå var med på festen på Wärdshuset i Heby och väntade lite med sjukhusbesöket.

Som ledare i Sala FF är roligaste södra Norrland-minnet matchen mot Ytterhogdal borta på nationaldagen 2015.
Avresa klockan 08.00 och kickoff 15.00.
Det var 37 mil till den matchen och en heldag kan man säga.
Ytterhogdal bestod av nästan bara engelsmän som av någon anledning hamnade där uppe i norr.
Det var ett hemmalag som var stora favoriter i den här matchen och tog också ledningen med 1-0 strax före halvtidsvilan.

Men i den andra halvleken kvitterar Sala FF genom Jonas Spårebo. När en kvart återstår så har YIK ett inkast vid mittlinjen som går bakåt och mottagaren halkar omkull.
Alexander Söderström, nu åter i Västerfärnebo AIK, snor åt sig bollen och gör en 55-metersrusch och avslutar med att sätta segermålet.
Det var sköna 37 mil hem till Sala.

Två fina matcher att minnas från södra Norrlandsserien, lite längre att åka men kaffet är bättre och trevligare arenor.
Det snackas ofta om att den trean ska vara sämre och att om man vill till tvåan så ska man spela där. Jag tror dock att det inte är lättare att vinna den serien än någon annan.

Hur kommer det att gå för våra ortsklubbar då?
Ja, det är svårt att säga.
Sala FF, med turbulens när en ledarduo hoppade av en vecka före seriepremiären, är svåra att placera in.
De kan bli ett mittenlag om alla spelare får vara friska, truppen ser inte lika stark ut som förra året. Men ungdomarna, varav en 15-åring i form av Jehad Jemal, kanske överaskar.

Heby AIF ser starkare ut just nu.
I genrepet mot Irsta IF hade de flera tongivande spelare borta. Haif gjorde trots det en riktigt bra match och det skulle inte förvåna om Haif kommer att hålla till på den övre halvan.

Om de båda skyttekungarna Jakob Eklund och Sunday Bale producerar som vanligt blir det också många poäng till “våra” klubbar.
Nu kör vi igång en spännande säsong!
Sala FF är först ut och möter på lördag förra årets kvallag till tvåan Slätta SK hemma på Lärkan.
Heby AIF åker på söndag till Borlänge och premiärspelar mot nykomlingen Forssa BK.Ove Eriksson Ove Eriksson
Redaktör, skribent & krönikör


Bidra med Swish Gillade du det du läste?
Bidra på Swishnummer 123 131 03 09
Relaterade artiklar
Kommentarer