Mattias Falk, ordförande i Sala FF. Foto: Niclas Bergvall


6 år sedan

Gåfotboll kan bli den nya “flugan” – men ingen Julcup närmaste framtiden

Det händer grejer inom fotbollen och den utvecklas hela tiden med nya varianter. Futsal har kommit och nu är det dags för gåfotboll. Högsta hastigheten är alltså gå på planen annars blir man avblåst och får en frispark emot sig. Men man får gå hur fort som helst. Vice ordförande i Sala FF säger att det är perfekt för honom som inte orkar springa så länge nu för tiden.

 

Kan det här vara något för klubbarna som Sala-Heby Fotboll bevakar? En ny form av fotboll då man inte får springa utan endast gå.

De kommer att låta lite konstigt när coachen vid sidlinjen skriker till sin toppforward när han precis har fått en kalaspassning och har hela planhalvan för sig själv.
– GÅ! GÅ! GÅ!
Men precis så kan det låta när den nya varianten av fotboll slår igenom om det nu gör det.

Det startade i England för sex, sju år sedan och det var klubben Chesterfield FC som var först.
I Sverige är det Borens IK från Östergötland som var första klubben som tog upp gåfotboll i sin verksamhet. Nu senast är det allsvenska klubben IF Elfsborg som ska köra igång.

Gåfotboll passar för dem som har lagt av som aktiv men vill fortsätta spela men naturligtvis kan alla vara med. Som spelare får du endast gå och får du för dig att börja springa får motståndarlaget frispark.

Bollen får inte spelas högre än i midjehöjd vilket betyder att långbollar fram till fristående forwards blir svårt. Om en spelare vill ge motståndarna en frispark är det fullt möjligt i gåfotboll.

I Sala FF:s gästbok på deras hemsida skrev en Tord Larsson ett inlägg.

Hej! Såg på TV något nytt (från Elfsborg) det är gåfotboll för +55are. Vore inte detta något för Sala? Och eventuellt ett sätt att skaffa lite nya ledare om det behövs?

Tord Larsson, numera pensionär, är inflyttad till Sala från Stockholm. Han har spelat fotboll i Vasalund många år samt även en kortare tid i AIK.
Flyttade sedan till Tureberg där han även började sin tränarkariär. Tord spelade tills han var en bit över 50, sedan har det varit diverse tränaruppdrag.

Mattias Falk, vice ordförande i Sala FF, lovade Tord Larsson att ta upp det med sin styrelse.

Den nya varianten av fotboll där man bara får gå, är det något Sala FF ska ta upp i sin verksamhet?
– Jag kommer att ta upp den vårt nästa styrelsemöte för diskussion. Jag personligen tycker det låter som en kul sport, säger Mattias Falk.
En regel ska visst vara att ett lag kan tilldöma motståndarna frispark, tror du spelarna är så gentlemannamässiga?
– Jag tror det blir lättare när spelarna är lite äldre och att spelet inte blir så fysiskt. Själv har jag inga problem att erkänna när jag gjort fel.
Vilka skulle den här sporten skulle passa för?
– Den passar nog för alla oss som spelat fotboll tidigare och inte tycker att vi fysiskt klarar av att kicka boll längre. Kanske för personer med olika typer av funktionshinder?
Skulle du själv ha svårt att låta bli att springa om du spelade?
– Ha ha, det känns som det skulle bli svårt. Men det är nog bara i början, jag orkar inte springa så länge nu för tiden.
Kan det bli en speldag i Julcupen med gåfotboll?
– Man ska aldrig säga aldrig, men inte i den närmaste framtiden i alla fall, det finns inte utrymme för det, säger Mattias Falk.Taggat:   

Ove Eriksson Ove Eriksson
Redaktör, skribent & krönikör

Bidra med Swish Gillade du det du läste?
Bidra på Swishnummer 123 131 03 09

Bli medlem Bli stödmedlem i Sala-Heby Fotboll.
Känn dig delaktig för 200 kr/år.Mer läsning