Grällsta IF. Foto: Niclas Bergvall


2 år sedan

Sala-Heby Fotboll reder ut hur många lag som går upp i Västmanland

Hur många lag går upp från distriktsserierna? Och hur många lag kommer att åka ur?
Allt detta beror på hur det går för länslagen i division 3. Säsongen 2018 har Västmanland sex lag i trean varav två ligger i riskzonen för att åka ur.

 

Norrby SK och Grällsta IF är nog alla lite intresserade av hur det går för division 3-lagen från Västmanland då det kan påverka lagens möjligheter att ta sig upp en division.

Just nu ser båda lagen ut som seriesegrare men om det skulle vara så att de placerar sig på en annan position spelar det roll. Hur det går för division 3-lagen påverkar nämligen distriktsserierna.

Om ett lag åker ur division 3 byter det plats med seriesegraren i division 4. Samtidigt åker två lag ur fyran som då måste fyllas på med lag underifrån, det vill säga två lag.
Det påverkar såklart hela seriepyramiden med två lag upp och två lag ut.

Skulle det vara så att det blir två lag som tvingas lämna division 3 blir det endast ett lag som serieavancerar från division 5 och nedåt eftersom det division 3-laget måste få plats i fyran.
Samtidigt får fortfarande två lag lämna varje serie.

Det finns dock en räddning. Om tvåan i division 4 lyckas vinna kvalet till division 3 blir det åter en vakant plats som måste fyllas på nerifrån.

Åker inget lag ut går tre lag upp från varje distriktsserie från division 5 och nedåt medan två lag åker. Skulle tvåan i division 4 klara kvalet går fortfarande tre lag upp men endast ett får lämna.

Hur går det då för division 3-lagen från Västmanland?
Sala FF och Fagersta Södra IK i division 3 södra Norrland är båda med i toppen av serien och kommer inte ha något med botten att göra.
I division 3 norra Svealand spelar tre lag. IK Franke ligger tvåa och kommer inte heller de att ha något med botten att göra. Syrianska IF Kerburan har efter en svag inledning på säsongen spelat upp sig och har sju poäng ner till en kvalplats.
De bör inte bli inblandade i det kriget men det kommer däremot Västerås IK vara i allra högsta grad.
I dagsläget ligger de endast en poäng från kvalplats och ytterligare en från en direkt degradering.

Västerås IK kommande tre matcher:
25/8 Enköpings SK (b)
1/9 Håbo FF (h)
9/9 FC Arlanda (b)
Kommentar: Möter seriesuveränen ESK på bortaplan i helgen. Ett lag som endast förlorat en match hittills, mot Heby AIF.
Efter den har de två jagande lag som i dagsläget ligger en och två poäng efter VIK i tabellen. Där har de chans att rycka ifrån, eller bli inblandade ordentligt i bottenstriden.

Än värre ser det ut för Arboga Södra IF som efter fem raka förluster ligger på kvalplats i division 3 västra Svealand med tre poäng till laget under strecket.

Arbogas kommande tre matcher:
25/8 FK Bosna 92 Örebro (h)
1/9 SK Sifhälla (b)
8/9 Säffle FF (h)
Kommentar: Har det i egna händer då de först möter jumbon FK Bosna i kommande omgång för att sedan möta de två lag som ligger precis ovanför dem i tabellen, två och tre poäng före.Taggat:   

Samuel Sillén Samuel Sillén
Redaktör och skribent

Bidra med Swish Gillade du det du läste?
Bidra på Swishnummer 123 131 03 09

Bli medlem Bli stödmedlem i Sala-Heby Fotboll.
Känn dig delaktig för 200 kr/år.Mer läsning