Sala FF:s Mattias Falk. Foto: Niclas Bergvall


3 år sedan

Falk om 38:e upplagan: ”Spelet har blivit lugnare”

Den 38:e upplagan av Julcupen är över och cupgeneral Mattias Falk har hunnit vila upp sig och reflektera över de tio speldagarna.
– Jag är nöjd med årets Julcup, det mesta har flutit på enligt vår plan. Mest nöjd är jag över att spelet blivit lugnare, säger han.

 

När IF VP Uppsala i söndags vann P03-klassen i Idrottshallen vid 17.30-tiden var den 38:e upplagan av Julcupen över.
Då återstod bara någon timmes städning innan cupgeneral Mattias Falk kunde andas ut.

Tio dagar med futsal var över för den här gången.
Är du nöjd med årets Julcupen?
– Det måste jag säga, det mesta har flutit på enligt vår plan. Mest nöjd är jag med att spelet blivit lite lugnare, fler lag spelar futsal, inte fotboll inomhus. Vi bidrog med att ändra regeln för så kallad tiometersstraff från den femte frisparken i stället för den sjätte som tidigare, säger Mattias Falk.

Läs mer: Alla vinnare i den 38:e upplagan

Har det varit något som inte klaffat?
– Lite småsaker. Någon dator som slutade funka, slut på grejer i kiosken och någon domare som försov sig. Några lag har också haft svårt att få nätverket runt sitt lag att ställa upp och hjälpa till med kiosk, sekretariat och städning. Det är värre tycker jag, hela idén för Julcupen bygger på att många hjälps åt ideellt. Men vissa speldagar är vanliga vardagar och då är det svårare att få folk att kunna hjälpa till.

Julcupen har genom åren förändrats på flera punkter. Regler ändras och ni som kan historien vet att det är först på senare tid som det heter futsal.
Blir det några förändringar till nästa upplaga?
– Det är för tidigt att säga. Hela kommittén måste samlas för utvärdering och planering för nästa år. Det jag hoppas att vi kan förändra är att ta bort straffsparksläggning och ha sudden death på vårt eget sätt, där man spelar tre mot tre i två minuter och därefter två mot två tills det avgörs, säger Falk.

Just det med en avgörande straffsparksläggning är något som tär på Falk.
– Jag tycker det är lika vidrigt varje år att unga tjejer och killar ska känna sig ansvariga för att de missar en straff. Hittills har förbundet sagt nej till denna idé, men till nästa år ska vi trycka på ordentligt i den frågan.

Läs mer: På söndag startar Hebycupen

Under den gångna upplagan var det oroligt under ett par speldagar. Bland annat tog sig åskådare in på planen efter en match och ville diskutera med domarna. Vid ett tillfälle fick dessutom en person förvisas från Idrottshallen.
Hur går ni vidare med det?
– Vi kommer att lämna över två anmälningar till förbundet om grov förseelse i samarbete med domarna. Vi kommer också att ha ett möte med en förening som varit inblandade i många stökiga situationer under cupen och försöka stötta dem hur de ska få bukt med sina supportrars, spelares och ledares beteenden under match.

Just nu pågår byggandet av en till sporthall på Lärkan. En hall som beräknas stå klar i augusti i år.
Det betyder att det kommer att finnas två planer tillgängliga för spel på Lärkan.
Tankar finns hos Sala FF att därför förlägga ungdomsklasserna där.
– Tycker det är för tidigt att säga något om det ännu. Vi måste se hur bygget fortskrider och hur det kommer att se ut när det är klart. Det vi vet är att publikkapaciteten är för låg för Veterancupen och i Seniorcupen, men vi strävar efter att spela ungdomsklasser där. Parkeringen på Lärkan är också ett problem som vi måste se om de hinner lösa på Lärkan till den 27 december 2019, berättar Falk.

Mest publik lockade Seniorcupen i lördags. Då var det närmare 1 450 som följde matcherna i Lärkhallen och Idrottshallen.
Även Veterancupen på nyårsafton lockade många, närmare 1 000 åskådare.
– Det är jättehäftigt! Varje år tänker jag att det ska vända och tappa i popularitet, men det verkar tvärtom. Frågan är hur stor hall vi skulle kunna fylla på seniordagen? Det är också rätt häftigt att vi är fem helt vanliga Salabor som genomför ett så stort spektakel, som bara var en kul idé för några år sedan. Det är viktigt att poängtera att vi gör detta helt ideellt.

När börjar planeringen för nästa år?
– Ha, ha, planeringen började klockan 08.00 den 27 december 2018 då första matchen startade i årets cup. Vi ska ha ett möte nästa vecka och utvärdera årets cup. Det skulle vara bra om spelare, ledare, publik och alla andra kunde ge feedback till oss som vi kan ta upp på det mötet.

För Mattias Falk och många andra är Julcupen något som bara ska finnas kring jul och nyår i Sala.
Ja, vi kan kalla den snart 40-åriga turneringen en riktig lokal idrottsklassiker.
– Det finns mycket att säga om Julcupen, det har liksom blivit en given företeelse i Sala under jullovet. Jag vet att många, både unga och gamla, tycker att höjdpunkten på jullovet är just Julcupen. Sedan måste jag säga att vi som jobbar med det här behöver ha hjälp. Det går åt enormt mycket tid och engagemang för oss både före under och efter cupen.

Det är inte bara under de knappa två veckorna det är mycket att göra. Julcupen kräver en hel del planering och förarbete och Mattias berättar att det skulle behövas cirka tio personer till i organisationen för att nuvarande kommitté ska orka några år till.
– Det finns dock ett gäng som är i hallen nästa varje dag utan att vara delaktiga i julcupskommittén som är mycket betydelsefulla för oss. Bland andra släkterna Spårebo, Söderström, Hanold och Karén. Anders Larm är ett nytt namn som vi kommer att vilja ha med mer under åren, han satt i sekretariatet 16 timmar och vet inte hur man stavar till futsal, men en grym speaker är han. Jonas Ahlin från Heby är en annan, som var i hallen varje dag och till och med övervägde att komma ner på nyårsdagen och hjälpa till och städa, sånt värmer, säger Mattias Falk.Taggat:   

Niclas Bergvall Niclas Bergvall
Redaktör, skribent & krönikör

Bidra med Swish Gillade du det du läste?
Bidra på Swishnummer 123 131 03 09

Bli medlem Bli stödmedlem i Sala-Heby Fotboll.
Känn dig delaktig för 200 kr/år.Mer läsning