Materialförvaltare Anders Lind, Heby AIF. Foto: Ove Eriksson


4 år sedan

Januariprofilen kallas “Lindan” och han är ingen hoppjerka

Januari är avverkat på det nya året och fotbollssäsongen närmar sig med stormsteg.
Vi ska ta fram en fotbollsprofil varje månad och först ut är Anders “Lindan” Lind som redan är en legendarisk materialförvaltare i Heby AIF.

 

Profiler finns det massor av i den lokala fotbollen och Sala-Heby Fotboll ska försöka plocka ut en varje månad under året.
Det kan vara en spelare, en ledare eller någon annan speciell person som vi vill uppmärksamma.
Januariprofilen bor i Heby och har varit med länge.

Man kan inte anklaga Anders Lind för att vara en hoppjerka, han har varit på sin arbetsplats i 31 år och kommande säsong är den 29:e i ordningen som materialförvaltare i Heby AIF.

“Lindan”, som han kallas av alla, har sett många spelare och ledare komma och gå igenom åren och vi pratar många minnen från de 28 år som han har fyllt vattenflaskor och pumpat bollar.

Hur började det, vem drog in dig som ”mattris” i Haifen?
– Det var Roy Andersson. Vi satt och festade en kväll när han kläckte ur sig att jag var en man för materialförvaltarjobbet i Heby AIF. På den vägen är det, berättar Anders.

Du var inte ensam i början?
– Nej, jag delade jobbet med “Bertan” Forsgren.
Han avled för några år sedan, saknas han för dig?
– Ja det var väldigt tungt när det hände. Vi var riktiga kompisar och umgicks mycket på fritiden. Jobbarkompisar var vi också.

Att stanna på sin “post” är verkligen något som stämmer in på “Lindan”. Yrkeskarriären har han tillbringat på Vittinge tegelbruk i 31 år nu och när vi börjar prata om tegel så hörs i tonläget hur stolt han är över sin kunskap om tegel.
Det är inte bara att bränna lite lera så blir det tegel, nej lite mer komplicerat är det.

Södra Heby kommun hade massor av tegelbruk förr i tiden och vi pratar om Hårsbäcks tegelbruk som utmärkte sig att vara Europas högsta träbyggnad.
– Men det rasade ihop för ett antal år sedan, säger “Lindan”

Varför är trakterna runt Vittinge så bra för tegeltillverkning?
– Det är rätt konsistens på leran. Vi skickar hela tiden prover till Tecnical Center antingen i England eller Tyskland för att ha koll.

Något annat att tänka på med leran?
– Inget kalk i leran för då blir det sprängningar i teglet. Det ska vara rätt PH-värde och rätt elastiskt. Undvik blålera, då krymper teglet.

Vilken temperatur är det i ugnen när ni är nöjda med konstistens och allt annat?
– Nästan 1000 grader.

Det är mycket som ska stämma för att det ska bli ett snyggt tegeltak. En hel vetenskap har vi förstått och med 31 år i branchen så har “Lindan” blivit en expert på tegel.

Det är nu vi vill gå över till att prata lite fotboll men “Lindan” vill prata mer tegel och berättar att Vittinge tegelbruk har hämtat en del utrustning från nedlagda Sillbo tegelbruk i Huddunge som till exempel pressar.

Det blir en del snack också om hur teglet testas i frysboxar och om leran är för kladdig så tillsätts malda torkade pannor. Det blir extremt bra tegel om man tillsätter det “mjölet”.
“Lindan” är dock lite orolig över danskarna som har börjat nästla sig in på den svenska marknaden som Vittinge tegelbruk har makten över för tillfället.

Vi frågade för ett år sedan om det blev något uppskattning efter din 27:e säsong som ”mattris” på årsfesten. Svaret blev nej då. Senast blev årsfesten i Heby AIF inställd så någon uppskattning blev det inte nu heller då?
– Nej, det var ju för få anmälda och det var tråkigt. Jag får väl köra en 30:e säsong också så de sparar väl ihop till dess (ha ha).

Vad är anledningen till de vikande publiksiffrorna som även drabbar Tegelvallen tror du?
– Det är så mycket fotboll på tv och folk som kommer till Tegelvallen jämför och tänker vilket jäkla skit det här är. Så kan man inte tänka för det är ju olika nivåer. Sen har det varit mycket spelare utifrån som folk inte känner till. Det ska ju inte behöva pratas engelska i omklädningsrummet.

Vad gör vi åt det?
– Börja med matchprogram med bilder och bakgrund på alla spelare. Satsa på att den största delen av truppen ska vara lokal. Haifen är ju på rätt väg med det och det kommer tillbaka en del spelare inför säsongen.

Tony Mattsson är tillbaka som tränare, vad säger du om det?
– Han är bra. Alla har ju sina för- och nackdelar. Det gick ju bra sist han var tränare och det kommer det att göra nu också.

Vem är den bästa spelaren som spelat i Heby AIF under din tid som materialförvaltare?
– Det är Kent Karlsson från Enköping. Han hade spelat i dåvarande division 1 för Enköpings SK. Han var väl för bra för Haif egentligen men det är min favorit. Det fanns också en spelare som heter Björn Hjelte som var bra också från Enköping.

Du är inte skraj för att någon av Hebykillarna blir sura på dig nu när du inte nämner någon av dem?
– Det har varit väldigt många från Heby som också har varit bra och jag kommer nog att få skäll. Pelle Johansson kommer säkert att ringa så fort det här publiceras.

Det blir lite prat om favoritlaget Leksands IF också innan vi avslutar. “Lindan” har inte sett någon match live i år men är nöjd över att det går bättre för laget nu.
– Det blev inte ens besök i Uppsala när de spelade mot Almtuna. Det är så jäkla kallt i den hallen så man fryser hela matchen. Så det struntade jag i, avslutar Anders “Lindan” Lind.Taggat:   

Ove Eriksson Ove Eriksson
Redaktör, skribent & krönikör

Bidra med Swish Gillade du det du läste?
Bidra på Swishnummer 123 131 03 09

Bli medlem Bli stödmedlem i Sala-Heby Fotboll.
Känn dig delaktig för 200 kr/år.Mer läsning