Pionjärerna Erik Karlström och Bertil Esselin. Foto: RIK


Just denna dag för 100 år sedan bildades Ransta IK

Ransta IK 5 månader sedan

Just denna dag för 100 år sedan bildades Ransta IK av 20 pojkar och män som hade stora planer för den nya föreningen.
En förening som haft många sporter på sitt program och som fostrat många fotbollsspelare som nått högt upp i seriesystemet.

Måndagen den 7 juli 1919 bildades Ransta Idrottsklubb.
Anteckningarna vid det allra första mötet sköttes av Hjalmar Strid, en av 20 personer som tog initiativet till den första idrottsföreningen i Ransta.

Det har i dag gått 100 år sedan lilla Ransta, som var mycket mindre både till ytan och antalet invånare, fick sin första idrottsförening.
Närvarande på det historiska mötet var också Carl Johansson, Gösta Lind, Helge Linderström, Erik Karlström, Erik Wibeck, Alex Johansson, Erik Johansson, Edvin Johansson, Erik Lund, Filip Karlsson, Bertil Esselin, Arthur Engvall, John Wiberg, C.W Johansson, Sixten Westlander, Emil Löfgren, Lars Johansson, Johan Eriksson och Fridolf Leijdström.
En styrelse valdes och ordförande blev Erik Wibeck.

Det var först och främst fotboll som var inriktningen i den nybildade föreningen och första uppgiften var att få fram en plan.
Redan vid första mötet kunde fabrikör Wiberg, som ingick i styrelsen, berätta att han ingått ett avtal med Ernst Andersson om att arrendera en plan.
Det beslutades också att laget skulle ha svart-vitrandiga tröjor.
Nu var bollen i rullning!

Första året hade föreningen 37 medlemmar som hade betalat en krona i inträdesavgift och lika mycket i medlemsavgift.

Redan söndagen den 14 juli spelades den allra första fotbollsmatchen och motståndare var Hedenberg.
En hemmamatch som Ransta IK vann med 5-1.
Totalt blev det nio matcher under det första året och matcher spelades även mot Sevalla, Kolbäck, Mälarsport från Västerås och Tortuna.

Det dröjde till 1928 innan det startades seriespel och Ransta IK hamnade i en serie som kallades sockenserien division 1 och där de mötte Irsta, Barkarö, Tortuna och Dingtuna.
Till slut blev det en andraplats.
Även året efter spelade RIK i den serien och åter blev det en andraplats.

Deltagandet i seriespel höll sedan uppe några år för att sedan återkomma 1932/33 och direkt blev det serieseger i Västmanlandsserien.
Sedan dessa har RIK haft ett ett herrlag i seriespel varje säsong.
Damlaget klev in i seriespel 1971 och spelade fram till 1990 efter uppehåll 1981 samt 1986-88.

Men det har inte bara spelats fotboll i Ransta IK.
Andra sporter som utövats är bland andra bandy, gymnastik, längdskidåkning, friidrott, rinkbandy, ishockey, bordtennis, innebandy, boule och icestock.

Och ni som kan historien vet att RIK fostrat många spelare som spelat högt upp i seriesystemet, bland andra Magnus Sköldmark, Mathias Elison, Lasse Wahlström, Ervin Rotter, Sonny Cedervång, Stefan Hannus, Conny Collander, Lennart Eriksson och Christer Fahlström.Niclas Bergvall Niclas Bergvall
Redaktör, skribent & krönikör


Bidra med Swish Gillade du det du läste?
Bidra på Swishnummer 123 131 03 09
Relaterade artiklar
Kommentarer