Peter "Pytte" Lund. Foto: Privat.


1 år sedan

Sala FF:s nya ordförande – ”Fotboll och familjen är mitt liv”

Han spelade i många år i Sala FF:s genom historien framgångsrikaste lag och var tongivande i klubbens herrlag under flera säsonger.
Nu har Peter Lund tagit rollen som ordförande i klubben.
– Sala FF har varit en stor del av mitt liv och när frågan kom kändes det därför inspirerande, berättar 47-åringen.

 

Han var i många år en tongivande spelare i Sala FF – nu kliver 47-årige Peter Lund in som ordförande i föreningen.
Det var vid klubbens årsmöte nyligen som Peter, som sedan barnsben kallats för “Pytte” antog utmaningen att leda föreningen som bildades 1972.
Varför väljer du att kliva in som ordförande?
– Sala FF har varit en stor del av mitt liv. Jag har varit ungdomsspelare, spelat i A-laget, varit ungdomsledare, men aldrig varit med i styrelsen. När frågan kom kändes det därför inspirerande, berättar han.

Det är inte Peters första styrelseuppdrag, men för första gången han gör det i en idrottsförening.
– Jag har under några år varit ordförande i en förening i Enköping, Enköping Centrumsamverkan. Det är en förening som samlade kommun, fastighetsägare och näringsliv med syftet för att jobba för ett attraktivt Enköping med ett levande centrum. I övrigt hämtar jag mest mina erfarenheter från de jobb jag haft, senast som kommundirektör i Enköpings kommun.

Vad hoppas du kunna bidra med?
– Helhetssyn och ett långsiktigt utvecklingsarbete som bygger på stor delaktighet. Jag driver frågor hårt och målinriktat, men alltid med stort fokus på delaktighet. Det är en förutsättning för att verksamheten ska nå sina mål. De som förstorar sig själva och glömmer allas delaktighet blir kortvariga, säger han.
Enligt Peter Lund handlar allt om att få alla att känna sig viktiga och behövda.
– Jag vill jobba utifrån perspektiven bredd, topp och samhällsansvar. Det går att utveckla hur mycket som helst. Men i korthet handlar det om att ha en bred och fungerande ungdomsverksamhet, som lägger en grund för att föreningen ska vara i huvudsak egenförsörjande beträffande spelare till representationslagen.

I dagsläget ligger klubbens herrar i division 3 och damlaget i division 4.
– Det handlar också om att faktiskt ha ”vassa” representationslag. Vikten av det ska inte underskattas. Det skapar ett intresse för fotboll i staden, det ger flickor och pojkar förebilder och mål att sträva mot. Men föreningslivet har också en uppgift i samhällsbygget, i frågor som handlar om att utveckla barn till fungerande samhällsmedborgare, i frågor om integration, allas lika värde och så vidare. Fotbollsplanen ska vara platsen för alla, där är vi alla lika, oavsett bakgrund och givna förutsättningar. Fotbollens uppgift är därför större än att bara fostra fotbollsspelare.

Är du engagerad i Sala FF i dag?
– Jag är en av fyra ledare för Sala FF:s P11-lag. Ett härligt gäng av glada och nyfikna barn. Jag lämnar varje träning med så mycket energi.

Vad har du för känsla av hur Sala FF mår som förening?
– Jag tänker att det är många delar som är bra, men att delarna på ett tydligare sätt kan passa in i en helhet. Jag tror att ”vi-känslan” i föreningen kan stärkas. Så många gör ett stort jobb för föreningen, på olika nivåer. Det finns därför bra förutsättningar att göra något riktigt bra av det här.

För er lite äldre med gott minne så minns ni kanske Peter Lund som en hårt jobbande mittfältare främst i Sala FF. Det var där han tillbringade den mesta tiden av sin karriär.
Vad minns du bäst av den tiden?
– Faktiskt ungdomsåren. Att från sex års ålder få växa genom föreningen har betytt mycket för mig i hela mitt liv, säger Peter.
– Ska jag välja en enskild match som seniorspelare måste jag nog välja det första derbyt i division 3 mot Heby AIF i mitten av 90-talet. Jag gjorde 1-0 i första halvlek och Patrik Ljung kvitterade i andra halvlek. Ja, Ljung spelade i fel lag! Matchen spelades på Tegelvallen och det var väldigt mycket folk, minns Peter.

Men det blev också en sejour i Grällsta IF innan han lade skorna på fotbollshyllan.
– Jag var i Grällsta några år och det var också en bra tid. Vi hade ett bra kompisgäng med större fokus på kamratskap och glädje än på sportsliga resultat. Trots det spelade vi i division 4 och hade några tuffa drabbningar med Sala FF.

Sala FF hade en bra årgång, födda 1973, där Peter Lund ingick. Kanske den bästa årgången på pojksidan som klubben fått fram och lokaltidningen skrev en hel del om lagets framfart.
Hur bra var ni?
– Riktigt bra faktiskt. Vi spelade kvartsfinal i pojkallsvenskan för 16-åringar. Vi vann vår serie stort, det fanns totalt åtta serier, och mötte IFK Norrköping på Silvervallen i kvartsfinalen. Vi förlorade med 3-1 efter förlängning. Dessutom vann vi Julcupen alla år vi var med, vann Fotbollens Dag flera gånger och Västmanlandsserien för det mesta.

Hade du anbud uppifrån när du spelade?
– Bara i unga år. I samband med pojkallsvenskan och länslaget fanns det en del intresse. Jag blev bland annat inbjuden att träna med någon form av utvecklingslag i AIK. Tror det var efter våra insatser i pojkallsvenskan. Det som kändes rätt då var att tacka nej, stanna med kompisarna i Sala och att i stället kliva upp i A-laget.

Sin egen karriär är sedan länge avslutad, men fotbollen har en central roll i Peters liv.
Hur viktig är fotbollen för dig?
– Oj, fotboll och familj är ju mitt liv. Ser allt. Läser allt. Lyssnar på alla möjliga fotbollspoddar. Lite galen är man väl, men så länge man är galen i något bra så får det vara så, säger han.

Fakta Peter Lund.
Ålder: 47 år.
Familj:
Fru Linda, dotter Alicia 11 år och Elias 8 år.
Jobbar med: Driver sedan i augusti eget företag i form av konsultverksamhet riktad mot offentlig sektor.
Bor: Villa i Sala.
Äter helst: Pizza, tyvärr!
Dricker helst: Cola Zero, tveklöst.
Ser på tv: All fotboll förstås. Och en massa serier tillsammans med Linda.
Läser: Bara om fotboll och sådant som är kopplat till jobbet. Aldrig skönlitteratur faktiskt.
Fritidsintressen: Ha ha… Gissa! Familj och fotboll så klart. Hinner inte så mycket mer än det!
Favoritlag alla kategorier: Självklart Sala FF. Men på högre nivå så är det förstås Liverpool. När Liverpool spelar är jag inte kontaktbar. You never walk alone!Taggat:   

Niclas Bergvall Niclas Bergvall
Redaktör, skribent & krönikör

Bidra med Swish Gillade du det du läste?
Bidra på Swishnummer 123 131 03 09

Bli medlem Bli stödmedlem i Sala-Heby Fotboll.
Känn dig delaktig för 200 kr/år.Mer läsning