10 månader sedan

Sala är hett nu – först Radiosporten och nu kommer Sundhage

Sala är riktigt hett just nu. I lördags var Radiosporten på Lärkan och följde matchen mellan Sala FF och Ransta IK. Nu är det ännu större grejer på gång, Sala kommun har blivit en svensk medelpunkt för damfotboll med sju spelare på plan.

 

Det händer grejer i damfotbollen och det är stora grejer som händer – tjejerna vill bara vara sju.
Ja, inte sju år, men sju spelare på planen.
Sjumanna är sista skriket i damfotbollen.
Men det var sista gången vi skrev ordet sjumanna också, nu har det myntats ett nytt namn.
Sju-kvinna och det gäller från och med idag.

Det har poppat upp många sjukvinnalag runt om i landet men det som har hänt i Sala kommun är något utöver det vanliga.
Fyra klubbar i den lilla kommunen har anmält lag till seriespel: Västerfärnebo AIK, Grällsta IF, Norrby SK och Sala FF och alla väntar på att Ransta IK slår till med ett lag.
Norrby SK tyckte för övrigt att det var så pass spännande att de anmälde två lag.

Den här haussen har uppmärksammats av Svenska Fotbollförbundet som vill få fram ett slagkraftigt lag till VM för sjukvinna som ska spelas i Sverige 2021.
– Sala är mycket intressant för oss med det enorma intresset och vi vet att det finns en handfull spelare där som har chansen att spela VM, säger Bosse Femenino på förbundet.

Hur kan satsningen se ut i Sala?
– Tanken är att Pia Sundhage, som numera är förbundskapten i Brasilien under tre månader, ska bo i Sala och ta hand om träningen ett pass i veckan för varje klubb. Typ måndag till torsdag sedan på fredagar kan hon odla sitt andra intresse att spela gitarr och sjunga. På stadshotellet eller Rockland kanske. Tanken är också att hon ska ha gitarrkurser för de tjejer som vill det.

Hur stort är det här med sju-kvinna ute världen?
– Vi är nog längst fram precis som vi var med damfotbollens begynnelse. Det är dock på stor frammarsch i länder med liten befolkning. Island är bra och även Lichtenstien och San Marino är på uppgång. Kul med sådana länder som inte skördar så mycket framgång i vanliga mästerskap.

Är det bestämt var mästerskapet ska gå nästa år?
– Nej, det beslutet tas i sommar och vi vet att Sala kommun är intresserat av arrangemanget. Norrbyliden och Svedboäng känns som häftiga arenor i sin lantliga miljö. Bankett på Svedboäng med sin festplats känns lockande.

Det är alltså klart att Pia kommer till Sala?
– Ja, det ska bara klubbas men hon är i eld och lågor.

Spännande tycker vi på salahebyfotboll.se som naturligtvis kommer att följa allt det här.
– Ni verkar göra ett bra jobb för den lokala fotbollen. En annan sak som vi vill införa är att när motståndarna har en spelare utvisad så ska inte uttrycket “vi är en man mer” användas utan nu skriker de “vi är en kvinna mer!” avlutar Bosse Femenino på Svenska Fotbollförbundet.

Efter förra helgens målexplosion i DM för Pernilla Andersson i Östervåla IF är hon nu hett villebråd.
Alla klubbar i Sala kommun som ska spela sju-kvinnaserien vill värva skyttedrottningen “Pellan”.

Är du intresserad av att byta klubb?
– Jag är alltid öppen för förslag, men visst låter det lockande, säger hon.

Vad är det som lockar?
– Framför allt är det Pia. Hon kanske med sina kontakter kan hjälpa mig till ett proffskontrakt. Gärna i Brasilien, där där har jag aldrig varit. Jag har alltid haft som mål att spela i landslaget och det här är min chans. Pias gitarrkurs lockar lite också.

Då är det väl bara att skriva på,
men vilken klubb låter mest intressant?

– Grällsta IF, de har finaste arenan. Det hänger lite grann på om jag får med mig Lovisa Larsson från ÖIF. Jag tänkte om jag är borta någon match så kan hon göra målen, säger Pernilla “Pellan” Andersson.

Det händer grejer i den lokala fotbollen trots att mycket är inställt just nu. I lördags direktsändning i radiosporten från Lärkan. Nu det här den stora nyheten.
Vad kommer härnäst? Fortsättning följer på salahebyfotboll.se


Ove Eriksson Ove Eriksson
Redaktör, skribent & krönikör

Bidra med Swish Gillade du det du läste?
Bidra på Swishnummer 123 131 03 09

Bli medlem Bli stödmedlem i Sala-Heby Fotboll.
Känn dig delaktig för 200 kr/år.