Maria Fahlström, Morgongåva SK. Foto: Niclas Bergvall


1 år sedan

Sommarprofilen: “Något halvdant funkar inte för mig”

Här kan vi snacka om ett långt uppehåll!
Maria Fahlström spelade sin sista match hösten 2002. Trodde hon.
Men i fjol gjorde Maria comeback i moderklubben Morgongåva SK och i dag är hon “Sommarprofilen” på Sala-Heby Fotboll.
– Trodde väl aldrig att jag skulle börja spela igen och absolut inte i samma lag som min dotter Alva, säger Maria.

 

För 21 år sedan utsågs hon till Sala och Heby kommuners bästa fotbollsspelare.
Säsongen 2002 trodde Maria att hon hade spelat sin sista match.
Men så blev det inte även om det tog många år innan det blev en återkomst.
Det här ska handla om 39-åriga Maria Fahlström som i fjol gjorde comeback på fotbollsplanen.

Vi tar oss tillbaka till sista året på förra århundradet och en 18-årig Maria Lindström är en tongivande spelare i Heby AIF:s division 2-lag.
Stabil, stark, brytningssäker och med ett jävlaranamma plockade hon massor med “silvertackor” i Sala Allehandas spelarbörs.
Så många att när säsongen summerades stod hon som vinnare.

Men vi tar det hela från början.
– Jag började spela när jag var runt sju år i Morgongåva SK:s flickor födda 1981/82. Vi hade ett grymt bra lag och vann för det mesta, berättar Maria, som sedan många år heter Fahlström i efternamn efter att ha gift sig med sin Patrik.
Maken kanske ni minns som spelare i bland andra Sala FF och sedan Heby AIF. “Fahla”, som han kallas, har också tränat MSK:s herrar.

Det blev en ganska tidig debut i klubbens damlag för Maria.
– Jag var nog runt 14 år när jag spelade första matchen med dem.
Maria hoppade dessutom in och spelade någon match med killarnas lag födda 1980/81.
– Det blev även någon match med tjejerna födda 1977/78, minns hon.

Nu kommer vi in på något som är lite känsligt…
Det har alltid funnits en liten hatkärlek mellan MSK och Heby AIF. Ja, en kamp om att vara bäst.
På senare år är det Heby AIF som varit bäst på herrsidan, men så har det inte alltid varit. På damsidan har Heby AIF nått högst upp, men så har det inte alltid varit.
Numera är dock MSK bäst, Heby AIF har som bekant inte ens ett damlag.-
– Som född MSK-are hade jag som ung aldrig en tanke på att spela i Heby, det gjorde man bara inte. Men oj så glad jag är för åren i Heby AIF, berättar Maria.

Det var 1998 som Maria klev över till grannklubben, som då höll till i division 2 efter att varit upp och vänt i division 1 en säsong, 1997.
Efter säsongen 1997 lade dessutom MSK ned damlaget och återkom inte förrän 2003.
I Heby AIF fick Maria några framgångsrika år.

Säsongen 1999 vann, som redan nämnts, den då 18-åriga Maria Lindström Sala Allehandas spelarbörs och utsågs till ortens bästa spelare.
Det är också just det året som Maria tycker hon var som bäst.
– Sista matchen jag verkligen trodde jag skulle spela var hösten 2002, då med Heby AIF. Sedan blev jag gravid och trodde väl aldrig att jag skulle börja spela igen och absolut inte i samma lag som min dotter Alva.
Men så blev det, i fjol hoppade Maria in i MSK:s nystartade damlag och i år gör hon en liten satsning som 39-åring.
– Det blev väl ett uppehåll på sisådär 16 år.

Hur kommer det sig att du gjorde comeback?
– När min dotter Alvas flicklag lades ner och de tjejerna tillsammans med ”den som var sugen att spela” skulle starta damlag i MSK så sa jag först att jag kunde vara med och träna och spela när jag hade tid och om laget behövde en extra spelare. Men att göra något halvdant funkar inte för mig, så jag började träna och spela på heltid igen, berättar Maria och fortsätter:
– Jag skulle ju ändå skjutsa Alva på träningar och kolla på hennes matcher, då kunde jag ju lika gärna vara med jag. Det slutade alltså med att jag fick spela tillsammans med min dotter, grymt häftigt!

Vad minns du bäst av åren som seniorspelare?
– Det måste vara åren 1999 och 2000 i Heby AIF. Vi var ett riktigt grymt lag som hade så himla kul ihop, bland annat var vi på ett träningsläger på Åland. Vi inte bara spelade fotboll ihop – vi levde väl nästan ihop många av oss, berättar Maria.
Dessa två säsonger spelade Haifen i division 2 och 3.
Säsongen 2001 fick Maria dessutom vara med om en serieseger när Haif vann division 4 efter blott en förlust på 16 matcher.

Vem är den bästa spelaren du spelat med?
– Svår fråga. Jag har spelat med en drös duktiga spelare, men Sara Fange och Lotta Hjalmar får jag nog ändå säga är bland de bästa jag spelat med.
Maria har alltid spelat back, främst mittback, men på ålderns höst och i comebacken i MSK har tränare Patrik Carlsson andra tankar för henne
– Coach “Pärtan” har fått för sig att jag ska spela på mitten av mittfältet ibland. Första gången han placerade mig där visste jag inte om jag skulle skratta eller gråta, men jag gjorde tydligen ändå hyfsat ifrån mig eftersom jag hamnat där även efter den matchen.
Vad är din styrka?
– Jag ger mig inte i första taget, sliter, kämpar och jobbar för laget. Ser det som en styrka också att jag har svårt att hålla tyst på planen…
Svaghet?
– Jag är grymt oteknisk, en hemskt dålig förlorare och har nog alldeles för lätt att ge tillbaka på motståndare som spelar fult.
Vilken tränare har satt störst avtryck hos dig?
– Har svårt att säga bara en här, men på förstaplats kommer min första tränare Lennart Mattsson. Han följde oss alla åren när jag spelade flickfotboll. Andraplatsen delar Peter Peltekis och Steve Hofberg som jag hade i Heby AIF, grymma tränare båda två!

Är du en fotbollsnörd eller gillar du andra sporter också?
– Är väl egentligen inte en sportig människa alls. Hatar styrketräning och att bara springa för skoj skull har jag aldrig fattat mig på. Fotbollsnörd vill jag inte kalla mig alls. Jag hatar att titta på fotboll på tv och den enda fotboll jag tittar på live är när mina barn spelar, då är jag där så ofta jag kan. Men att spela själv är grymt kul, att vara en del i ett gäng, ett lag. Det är en fantastisk känsla.

I fjol startade MSK sitt damlag efter ett uppehåll sedan 2011 och laget stod för en godkänd säsong efter fyra segrar, fyra oavgjorda och 14 förluster i division 5.
Hur kommer det att gå i år?
– Det kommer att gå superbra! Med detta gängs vilja, sammanhållning och kämpaglöd, vilket vi visade om inte annat i senaste matchen mot Tärnsjö då vi vände 0-3 underläge till vinst med 4-3, så klarar vi det mesta, påpekar Maria Fahlström.

Fakta Maria Fahlström.
Ålder: I huvudet är jag 25, men körkortet säger visst 39 år.
Bor: Villa i Heby.
Familj: Man, dotter Alva, son Isak, en hund och två katter.
Yrke: Jobbar på ICA i Morgongåva, jag har alltså min coach Patrik Carlsson som chef.
Äter helst: En riktigt god köttbit.
Dricker helst: Rosé eller cola.
Ser på tv: Ingenting alls faktiskt, men på “paddan” tittar jag ofta på serie efter serie.
Läser: Kriminalare och Sala-Heby Fotboll. Det är inte ofta jag inte läser ett reportage och jag älskar quizen på Instagram på fredagar.
Fritidsintressen: Umgås med familj och vänner.
Favoritlag alla kategorier: Jag är född Kalmar FF-are.Taggat:   

Niclas Bergvall Niclas Bergvall
Redaktör, skribent & krönikör

Bidra med Swish Gillade du det du läste?
Bidra på Swishnummer 123 131 03 09

Bli medlem Bli stödmedlem i Sala-Heby Fotboll.
Känn dig delaktig för 200 kr/år.Mer läsning