Kjell Cronqvist. Foto: Djurgårdens IF


2 månader sedan

För 100 år sedan föddes en av Salas främsta fotbollsspelare

Han växte upp i Sala och spelade i IFK Sala och IF Norden innan det blev spel i allsvenskan med IK Brage och Djurgårdens IF.
I dag är det är det 100 år sedan som fotbollsmålvakten Kjell Cronqvist föddes.
– Jag var egentligen bättre som bandymålvakt, berättade Kjell, som gick bort 2008 – 87 år gammal.

 

I dag är det 100 år sedan som en av de första lokala fotbollsstjärnorna såg sitt ljus
Den 20 december 1920 föddes Kjell Cronqvist, som senare blev allsvensk målvakt i IK Brage och Djurgårdens IF.
Dessutom tränade han DIF i allsvenskan under en säsong.

Han växte upp i Sala efter att i ung ålder kommit med sin familj från Malmö.
Fotbollskarriären inleddes i KFUM Sala innan han under en kort period spelade för IFK Sala. Kamratklubben lämnade han sedan för spel i IF Nordens, på den tiden Salaortens bästa klubb.
Men den 1 april 1939 förändrades allt för den 18-åriga målvakten när Norden mötte allsvenska IK Brage i en träningsmatch på Silvervallen.

Det kom 700 åskådare för att se matchen som vanns av Brage med 2-1. Att siffrorna inte blev större kan Salalaget tacka Kjell Cronqvist för.
I Sala Allehanda skrev utsände “Ken” följande:
“Kjell gjorde fenomenala saker mellan stolarna.”
Något som Brages ungerska tränare Josef Nagy hade noterat.

Kjell värvades till IK Brage, men flytta till Borlänge var inte aktuellt.
– Jag tog tåget till matcherna och hem till Sala fick jag åka taxi, berättade Kjell för SA i samband med hans 75-årsdag 1995.
Kjell debuterade i allsvenskan den 10 september 1939 mot IFK Göteborg på bortaplan.
Han blev kvar i IK Brage fram till 1943, då följde han med tränare Nagy till Stockholmsklubben Reymersholm IK. Där var det meningen att han skulle spela fotboll och bandy med Reymersholm, men Djurgårdens IF lockade över honom till fotbollen.
Några problem att lämna IK Brage hade han dock inte.
– Jag umgicks inte med någon i laget så jag trivdes aldrig.
Flyttlasset gick till Stockholm och under de närmaste åren fick Kjell resa “jorden runt” med storklubben och totalt besöktes 25 länder.

Kjell avslutade sin målvaktskarriär 1953, som 33-åring. Sista året blev det en allsvensk match med DIF och totalt gjorde han 76 matcher i den högsta serien – 39 med Brage och 37 med Djurgårdens IF. Han spelade för övrigt från 1944 till 1953 med Stockholmsklubben.
Därefter tränade han DIF:s A-lag säsongen 1956/57 och därefter även under en tid IFK Stockholm.

Men det var inte bara fotboll för Cronqvist. Han spelade bandy hemma i Sala och blev sedan allsvensk med Reymersholm.
– Egentligen var jag bättre som bandymålvakt, berättade Kjell.
Han rankades som en av landets bästa målvakter under några år och bland annat gjorde Kjell en B-landskamp för Sverige vid en turné i Finland.
– Jag satt reserv ena dagen i en A-landskamp i Helsingfors. Dagen efter mötte vi ett finskt lag i Varkau och då fick jag stå i mål. Men det var ingen officiell landskamp tror jag.

När Kjell Cronqvist inledde sin målvaktskarriär fick han ett tips som han inte gillade: Han blev tillsagd att stå kvar på mållinjen under matcherna.
– Jag gjorde som de sa, men det var ju rena döden för en målvakt. Man måste ju gå ut, berättade han i en text som publicerats på DIF:s hemsida.
Kanske minns ni tecknarprofilen Rit-Ola, det var han som gav Kjell smeknamnet ”Semaforen”
– Det var för att jag viftade med armarna och pratade mycket på planen, berättade Kjell Cronqvist.
Men han hade fler smeknamn, bland annat “Ångbagarns pojke från Sveahuset. I sin ungdom utbildade han sig också till konditor.
Så här skrev Idrottsbladets Torsten Tegnér efter en av hans insatser i DIF.
“I går skänkte oss Sala en målvakt, djärv som en hök och snabb som en vessla.”

Den legendariske forwarden Jon ”Jompa” Eriksson minns Cronqvist som ett reaktionssnabbt energiknippe.
– När gänget låg utslaget dagen efter en bankett kunde han vara uppe tidigt på morgonen och kasta sig efter en tennisboll som han studsade mot väggen. Han tränade jämt, berättade han för Djurgårdens IF.

Sina bästa år hade Kjell de första säsongerna i DIF. Då stod han för flera avgörande insatser på fotbollsplanen. Bland annat höll Kjell nollan i de båda kvalmatcherna mot Åtvidaberg 1945 när det allsvenska avancemanget säkrades.
– Det lättaste var när anfallarna kom på sidan, då kunde jag rädda, men det var svårare när de kom rakt emot mig. Hasse Jeppsson till exempel, han gjorde mål hela tiden på träningarna. Han bara rullade bollen vid sidan om mig. Vi gjorde aldrig någon gymnastik även om vi ”fuskade” lite med brottningsträning, men man tränade ändå upp sin reaktionssnabbhet. Det fanns en del nickspecialister i de andra lagen. Jag kommer framför allt ihåg bröderna Nordahl, de var väldigt starka. Gunnar Nordahl blev jättekänd sen.

Att han minns just Gunnar Nordahl är inte så konstigt. Nordahl gjorde fyra mål när Norrköping besegrade Djurgården med 11-1 i oktober 1945, vilket än idag är Djurgårdens största allsvenska förlust.
Ett av de fyra målen kom till sedan Nordahl dragit till på volley direkt på en utspark från Cronqvist.

Kjells styrka var reflexerna och att han var lite av en träningsnarkoman.
– Jag kan tacka bandyn för mycket.
När han blev äldre drabbades han av en del skador, allsvenskt spel i två sporter slet på kroppen. Dessutom fick han en del problem med eksem. Det innebar att han inte längre kunde arbeta som konditor, i stället fick han en tjänst som badmästare på Centralbadet.
Kjell Cronqvist gick bort i februari 2008, då var han 87 år och hade bott de sista åren i Bagarmossen.
– Det är ungefär som att bo i Sala. Alla känner alla och folk brukar ropa “där kommer målvakten” när de ser mig, berättade Kjell.Taggat:   

Niclas Bergvall Niclas Bergvall
Redaktör, skribent & krönikör

Bidra med Swish Gillade du det du läste?
Bidra på Swishnummer 123 131 03 09

Bli medlem Bli stödmedlem i Sala-Heby Fotboll.
Känn dig delaktig för 200 kr/år.Mer läsning