Spontanidrott vid Varmsätra skola. Foto: privat


6 månader sedan

Varmsätra IK fyller 90 år – ”Föreningen är öppen för alla”

Föreningen har haft ett seniorlag i seriespel endast under sex säsonger av sina 90. Men givetvis ska Varmsätra IK uppmärksammas – som i år jubilerar. Den 6 mars 1930 bildades föreningen.
– Vi är glada att vi lyckades fira med årsmötet precis innan corona lamslog vår verksamhet, berättar ordförande Jennie Sillén.

 

Under fyra säsonger på 40-talet deltog Varmsätra IK med ett seniorlag i seriespel.
Sedan försvann de från tabellerna och i stället bildades Norrby SK 1952 och blev en i det närmaste renodlad fotbollsklubb.
Men Varmsätra IK levde vidare och i år fyller klubben 90 år.
– Vår slogan under många år har varit: Varmsätra IK, en förening livslevande i nuet med en gedigen historia och med stora förhoppningar och visioner inför framtiden, berättar Jennie Sillén, ordförande i föreningen.

Det var den 6 mars 1930 som Varmsätra Idrottsklubb bildades. Men föreningen kan ha bildats redan 1929, men 1930 ansökte VIK att bli medlem i Riksidrottsförbundet.
Det finns dock en hel del nedtecknat om att det redan under 20-taket bedrevs en hel del verksamhet.

I dagsläget har föreningen 222 medlemmar, en fin siffra och om vi jämför med för 15 år sedan när klubben fyllde 75 år. Då hade VIK cirka 190 medlemmar.
– Föreningen är öppen för alla och för all idrott och all hälsofrämjande aktiviteter som våra meddlemmar vill bedriva och kan göras i vårt närområde. Vår huvudsakliga verksamhet är barngymnastik, pingis och idrottsskola som går under namnet sportis.

VIK har en motionsektion och en festkommitté som arrangerar julgransplundring, äggletning, tipspromenader, naturstig, valborgsmässoeld och Varmsätrafesten.
– Mopedsektionen arrangerar mopedbingo och anläggningskommittén spolar is om vi får minusgrader, berättar Jennie.

Varmsätra IK och isunderlag har ett samband – föreningen deltog under många år med ett lag i rinkbandykorpen i Sala, men korpserierna är sedan 2016 nedlagt.
Det har även boxats, åkt skidor, spelats bordtennis och tennis.

Varmsätra IK hann ha sitt 90:e årsmöte, det genomfördes den 5 mars – dagen före sin födelsedag.
– Vi är glada att vi lyckades fira med årsmötet precis innan corona lamslog vår verksamhet. Den tid vi lever i nu har verkligen påvisat hur mycket vi saknar att få träffas och idrotta och umgås tillsammans. Vi kommer att fortsätta fira när tillfälle ges att få samlas, säger Jennie Sillén.

Varmsätra IK kännetecknas av att vara en förening där många hjälps åt och att många vill göra en bra miljö att växa upp och leva i.
– Tillsammans med Norrby SK är vi Varmsätra Norrby idrottsbygd där två starka föreningar med stor gemenskap och sammanhållning skapar bra miljöer för en levande och frisk landsbygd.

Från 1943 till 1947 spelade klubben i division 5 och som bäst blev det en andraplats, 1955/45. Men laget var med en bit in på ännu en säsong, men efter en seger och åtta förluster drog de sig ur våren 1948.
Klubben var även med i den lokala serien sockenserien 1931 och 1933.

VIK:s alla fotbollssäsonger.
1943/44: Femma i femman.
1944/45: Tvåa i femman.
1945/46: Sjua i femman.
1946/47: Sist i femman.
1947/48: Drog sig ur femman efter nio matcher.


Taggat:   

Niclas Bergvall Niclas Bergvall
Redaktör, skribent & krönikör

Bidra med Swish Gillade du det du läste?
Bidra på Swishnummer 123 131 03 09

Bli medlem Bli stödmedlem i Sala-Heby Fotboll.
Känn dig delaktig för 200 kr/år.Mer läsning