Burak Unsal. Foto: Carl-Henrik Rapp.


1 år sedan

Nu kör det i gång för Burak – ”Världens längsta försäsong”

Nu är säsongen i gång för de lokala fotbollslagen på alla nivåer. Detsamma gäller domarna – i det här fallet Salasonen Burak Unsal. Hittills har det blivit drygt tio matcher för 21-åringen.
– Jag hoppas att få flera uppdrag som huvuddomare denna säsong, säger han.

 

Utan domare ingen match!
Det gäller många sporter och givetvis även fotboll.
En av alla som lägger ned många timmar på domarskapet är Salasonen Burak Unsal.
Ni som följer den lokala fotbollen har nog sett 21-åringen, han är nämligen en flitig domare – både på sommaren och vintern (läs: Julcupen).
Och precis som det är för alla fotbollsspelare är förberedelserna viktiga för alla domare.

Hur har du förberett dig inför säsongen?
– Oj, det har ju varit typ världens längsta försäsong, så förberedelser har blivit mentalt och teori i form av en massa fotbollstittande. Jag har även haft turen att få döma lite internmatcher vilket har varit nyttigt efter det långa uppehållet. Skönt att få komma ut och känna på det hela igen, berättar Burak.
Har du en försäsongsträning?
– Jag har ingen speciell försäsongsträning egentligen, känns som att det har varit försäsong i en evighet. Men jag försöker hålla igång lite på egen hand, även med hjälp och råd från domarkollegor. Men det blir främst löpträning, oftast intervaller.

Rutin börjar Burak få efter flera år som domare och under försäsongen har Burak fått vara huvuddomare i träningsmatcher för herrar division 3 och 4.
– Det känns bra att få prova på det och testa nivån och se att man hänger med där “uppe”, säger han.
Han har en förhoppning om att få flera uppdrag som hvuddomare i år.
Vilken nivå får du döma?
– Jag har inte superbra koll på min kvalificering om jag ska vara ärlig, men jag tror att det är som högst division 2 på damsidan och division 5 på herrsidan.

Under våren har han genomgått utbildning och hittills har Burak hunnit med ett tiotal träningsmatcher på försäsongen.
– Av dessa är en handfull internmatcher.
Fjolårets säsong blev som bekant halverad och så ser det även 2021 på grund av coronapandemin.
Hur många matcher blev det i fjol?
– Minns inte exakt, blev en väldigt rörig säsong så knappt att jag minns vad jag dömde och om det var tävling- eller träningsmatcher. Skulle gissa på tio-tolv uppdrag.

Främst är Burak HD, det vill säga huvuddomare, men det blir också en del uppdrag som AD (assisterande domare).
– Det blev mestadels AD i fjol. Jag föredrar dock HD och hoppas att få fler såna uppdrag denna säsong. Jag trivs bäst inne på banan (haha).

Har du några uppdrag närmaste dagarna?
– Tillsättarna jobbar för fullt, så kan inte svära på att jag har något. Men jag kan alltid hoppas och det verkar som att flera av lagen är igång med träningsspel. Jag håller tummarna och har väskan packad.
Har du någon förebild bland domarna?
– Jag har en stor respekt för alla domarna där ute och uppskattar allas arbete. Alla domare tror jag är sina egna personligheter och vill försöka vara sitt egna jag, därför vet jag inte om jag har någon riktig förebild. Däremot försöker jag ta inspiration från flera domare i flera aspekter, såsom kroppsspråk, aura på planen, ledarskap och lite sånt, och då är det såklart från domare högst upp i UEFA. De domarna som dömer så högt upp är där av en anledning och jag skulle nog ljuga om jag säger att man inte försöker ta åt sig av dem. Men som sagt försöker jag bli ”mitt egna jag” och ha min egna stil.

Men Burak Unsal är inte bara domare, han är även engagerad i Sala FF som ledare
– Jag är tränare i Sala FF sedan något år tillbaka. I år ingår jag i vårat nybildade U17-lag som bland annat består av min före detta årskull pojkar födda 2005 som vi för övrigt gick och vann serien med. Dessutom ingår ett gäng spelare från före detta P04- och P06-lagen. Men vi har från föreningshåll valt att starta ett U19- och ett U17-lag inför 2021 för att öka konkurrensen och så småningom fostra A-lagsspelare. Värt att nämnas är att jag hade äran att få jobba med Hugo Spårebo förra året som i veckan gjorde sin A-lagsdebut, då blir man lite extra glad, berättar Burak Unsal.Taggat:   

Niclas Bergvall Niclas Bergvall
Redaktör, skribent & krönikör

Bidra med Swish Gillade du det du läste?
Bidra på Swishnummer 123 131 03 09

Bli medlem Bli stödmedlem i Sala-Heby Fotboll.
Känn dig delaktig för 200 kr/år.Mer läsning