Sven och Monica Bengtsson Heby AIF


11 månader sedan

Sala-Heby Fotbolls adventskalender 2021 – Lucka 23

Det är dan för dopparedan och idag är det paret Bengtsson i luckan. Sven och Monica är stora fans till Heby AIF och om det är match på Tegelvallen då är de där.
Båda har haft och har uppgifter i klubben sedan många år. Sven som spelare och tränare men numera är det tvätt och kaffe som gäller. Monica har varit kioskansvarig under lång tid men nu hjälper hon Sven med tvätten.

 

Om du har besökt Tegelvallen för att titta på Heby AIF så kan du vara säker på att stöta på paret Bengtsson.
Att Sven och Monica Bengtsson är på matchen är lika säkert som att det varje år i augusti i Heby firas karnevalshelg.
Nu har förstås pandemin ställt till det som i övriga världen med inställda arrangemang, men paret Bengtsson är i alla fall på Tegelvallen när det är match, det är det ingen pandemi som kan stoppa.

Sven och Monica, som bor på Norrgårdsgatan i Heby, har mycket att berätta som inte får plats här men vi får återkomma till det.
Sven, som startade sin karriär med debut i Runhällens BoIS som 14-åring, spelade i klubben till han som 30-åring gick till Heby AIF.
Det blev tio säsonger i Haif och han avslutade i B-laget som målvakt.

Monica, hur ser din fotbollskarriär ut?
– Jag stod i mål en gång på 70-talet och släppte in åtta mål men sedan blev det inte fler matcher. Men jag var lagledare för min dotter Marias lag och Sören Nilsson var tränare, berättar hon.

Sven har jobbat som elektriker under sin aktiva jobbkarriär. Han har varit på Johanssons El och Västerlövsta Elförening som sedan togs över av Sala-Heby Energi.
Monica har ni säkert träffat på om ni varit på apoteken i Sala, Uppsala, Enköping eller de sista 16 åren under arbetslivet på apoteket i Heby där hon var receptarie.
Nu är paret sedan flera år glada pensionärer och gör precis vad de vill.

Är ni fortfarande engagerade i Heby AIF?
– Jag har tidigare varit kassör i klubben och under många år ansvarade jag för kiosken tillsammans med Lisbeth Nilsson. Numera hjälper jag Sven med tvätten i Haif, säger Monica.

Sven, tvättar du fortfarande matchdräkterna i Heby AIF?
– Ja, det gör jag efter varje match och det blir träningskläder också. Sen kokar jag kaffe till grabbarna när de kommer till träningarna och matcherna.

Heby AIF är er lokala favoritklubb men vad är det bästa med den?
– Det är gemenskapen i klubben och vi tycker om att åka till Tegelvallen, säger Monica.
– Jag håller med om gemenskapen. Tänk så mycket jobb vi gjort genom åren. Vi byggde läktare på 80-talet. Vi har byggt omklädningsrummen och nu senast altanen framför kansliet. Det har vi gjort utan eller väldigt små bidrag, säger Sven.

Tror ni att vi kan få ett lokalt elitlag i fotboll inom överskådlig framtid och vilken klubb kan det bli?
– Det kostar för mycket. Framtiden är som vi gör i Haif nu, satsa på de unga, säger Sven.
– Elitlag, nej det tror jag inte, säger Monica.

Om du fick ge bort en julklapp till en lokal spelare eller ledare, vem får den och vad får hen?
– Den vill jag ge till Robert Bosell men jag vill också ge en blomma till Sören Nilsson för hans jobb med blommor och rabatter på Tegelvallen, säger Sven.
– Jag vill ge min julklapp till Sven för allt han gjort och gör för Haif, säger Monica.

Vilket är ditt största fotbollsminne och det kan vara lokalt eller något som hänt i den stora världen?
– Jag kommer speciellt ihåg när Heby AIF gick upp i tvåan 1993. Sen alla matcher vi sett med mina fotbollsspelande barnbarn Elin, Elsa och Felix. det har varit jättespännande, säger Monica.
– Det är utlandsresorna med Heby AIF på träningsläger. Vi var bland annat i Florens i Italien och fick träffa Kurt Hamrin och Sven-Göran “Svennis” Eriksson. Ett annat stort minne är VM-finalen 1958. Jag såg Sverige när de mötte Brasilien och Pelé var med där, säger Sven.

Om det är något mer våra läsare behöver veta om Sven och Monica så vill vi veta det nu?
– Nej, det är det väl inte, säger de i kör.

Men på tal om kör, sjunger inte ni i kör?
– Jo, det gör vi i Västerlövsta kyrkokör. Så har det varit i 30 år men först i Heby kammarkör. Jag började i Enåkers barnkör och brorsan och jag fick åka och sjunga i Barnens Brevlåda i Sveriges Radio med den berömda radiomannen Sven Jerring, berättar Sven.

Ni får som avslutning tycka till om den lokala fotbollen och hur massmedia följer och rapporterar.
– Ortstidningen har blivit urusla men Sala-Heby Fotboll ska ha ett stort tack, säger de båda.

Sala-Heby Fotboll säger tack till er också paret Bengtsson.
Vi måste komma tillbaka för de har så många historier att berätta som eftervärlden borde få ta del av som till exempel att Sven som klagar på att de slänger sig så lätt i straffområdena nu för tiden och får straffar.

Det finns de som säger att när Sven spelade så tänkte medspelarna att när han var inne i straffområdet att nu blåser domaren snart. För Sven föll lätt när han var där inne.
Vi på Sala-Heby Fotboll vet inte om det är sant, men vi fortsätter forska.Taggat:   

Ove Eriksson Ove Eriksson
Redaktör, skribent & krönikör

Bidra med Swish Gillade du det du läste?
Bidra på Swishnummer 123 131 03 09

Bli medlem Bli stödmedlem i Sala-Heby Fotboll.
Känn dig delaktig för 200 kr/år.Mer läsning