Håvard Kvello, Ransta IK. Foto: Carl-Henrik Rapp


2 år sedan

Har Ransta IK äntligen ”hittat” en målskytt – ”Är rekord”

Ransta IK har på senare år inte haft någon spelare som öst in bollar i målet.
Men i år har det hänt något och det är en veteran som klivit fram.
– Som senior är det nog detta rekord sedan flera omgångar tillbaka, säger Håvard Kvello.

 

De senaste åren har Ransta IK haft förtvivlat svårt med målskyttet och laget har inte haft med någon spelare i toppen av skytteligan. Undantaget är 2019 när Andreas ”Nisse” Nilsson placerade sig högt upp.
I år är det annorlunda och det är en veteran som levererar.
RIK har spelat sju matcher och 36-årige Håvard Kvello har fixat åtta mål.
Finns det någon enkel förklaring?
– Framförallt beror det nog på motståndarlagen samt att jag spelat de flesta matcherna som forward. Sedan underlättar det såklart att man har fått, och kunnat, spela samtliga matcher så här långt samt att vi som lag i år försöker anfalla lite oftare och med lite fler spelare, säger Kvello inför tisdagskvällens bortamatch mot Kolsva IF.

Som jämförelse har Håvard gjort nio mål totalt på de fyra säsonger han tidigare spelat i Ransta IK.
Är det här på väg mot något rekord för dig?
– Som junior, när man fortfarande hade fart i benen, hände det nog att man sprang genom och gjorde över tio mål någon säsong, men som senior är det nog detta rekord sedan flera omgångar tillbaka. Som senior har jag framförallt spelat back och några nickmål har det visserligen blivit, men det är nog max tre, fyra mål på en säsong, säger Håvard – som kom till Ransta IK inför 2018.
– Eftersom nästan ingen kände mig sedan tiden innan i Ransta, samt att jag själv var tränare och tog ut laget ena året, så har jag kunnat låtsas som att jag är en offensiv spelare. Det har gjort att jag fått spela lite längre fram i banan, vilket är kul så här på ålderns höst.

Vad tycker du om RIK:s inledning av serien?
– Förutom 30 usla första minuter mot Oden, tycker jag vi har gjort det bra. Genomklappningen i slutet mot Skultuna skulle man såklart varit utan, men jag tycker vi även då, trots allt, gjorde en ganska bra match fram till dess. Övriga matcher tycker jag vi vunnit rättvist.

För ett par år sedan berättade Håvard för Sala-Heby Fotboll att det kanske inte skulle bli så många fler säsonger.
Hur kommer det sig att du fortsätter?
– Det finns nog flera anledningar. Framförallt är det fortfarande kul att spela och kroppen mår förhållandevis bra efter både träning och match. Sedan har jag barn som börjat intressera sig för fotboll och som tycker det är kul att jag spelar, samtidigt som det är en fin ursäkt för mig att, några kvällar i veckan, komma iväg lite från småbarnsfamiljelivets alla sysslor. Sedan är det alltid mysigt att komma till Mullevi när vädret är trevligt och gräset är grönt. Försäsongsträningarna på Lärkan skulle jag nog klara mig fint utan däremot.

Kan ni vara med och utmana om en plats till division 4 i år?
– Nu vet man inte hur många lag som kommer gå upp från division 5, men lyckas vi knipa en del poäng även mot lagen på övre halvan i kommande matcher så tror jag vi kommer vara med där uppe när vi närmar oss slutet på säsongen. Det känns inte som om något lag är klart bättre än övriga i årets serie, så jag tror det kan bli en jämn batalj om både seriesegern och övriga topplaceringar hela vägen in. Sedan beror det såklart på tillgänglighet på spelare, skador med mera framöver, påpekar Håvard.

Vad säger du om årets upplaga av RIK jämfört med tidigare?
– Den känns väl rätt så pigg, trots den höga snittåldern. Vi har ju faktisk fått in lite yngre förmågor som tur är, vilket är bra både för träningsnärvaron, snittåldern och föreningen i övrigt. Sedan hoppas man ju att alla övriga blivit ett år klokare med, även om det troligtvis är att hoppas på för mycket, säger Håvard.

Ransta IK har inte haft någon utpräglad målskytt på flera år. Bäst de senaste åren är Andreas ”Nisse” Nilsson som 2019 gjorde tolv mål och slutade på en delad femte plats i skytteligan i division 5.

Här har ni de bästa målskyttarna de senaste säsongerna.
2010: Fyra mål: Simon Fernros (22 matcher).
2011: Elva mål: Joakim Johansson (18 matcher).
2012: Sex mål: Joakim Johansson (22 matcher).
2013: Tio mål: Andreas Nilsson (18 matcher).
2014: Sju mål: Andreas Nilsson (18 matcher).
2015: Fem mål: Robert Bohlin (22 matcher).
2016: Fyra mål: Andreas Nilsson och Jonatan Agemalm Ingarv (22 matcher).
2017: Fem mål: Andreas Nilsson (22 matcher).
2018: Sex mål: Andreas Nilsson (22 matcher).
2019: Tolv mål: Andreas Nilsson (22 matcher).
2020: Tre mål: August Dalfjord (tio matcher).
2021: Tre mål: Håvard Kvello (elva matcher).
2022: Åtta mål: Håvard Kvello (sju matcher).

De bästa i skytteligan hittills.
Tolv mål: Eddie Olsthoorn, IK Oden.
Nio mål: Jonathan Thelin, Sörstafors-Kolbäck FK.
Åtta mål: Håvard Kvello, Ransta IK.
Sex mål: Gustav Holmström, Sörstafors-Kolbäck FK, och Patient Ekele-Welo, Hallstahammars SK.
Fem mål: Adam Gyllsten, Skultuna IS, Alexander Källmén, Orresta IF, Liban Abbas Nur, Kolsva IF, och Qendrim Gashi, Hallstahammars SK.Taggat:   

Niclas Bergvall Niclas Bergvall
Redaktör, skribent & krönikör

Bidra med Swish Gillade du det du läste?
Bidra på Swishnummer 123 131 03 09

Bli medlem Bli stödmedlem i Sala-Heby Fotboll.
Känn dig delaktig för 200 kr/år.Mer läsning