Mikael Sandlin, Sala FF:s ordförande. Foto: Privat


8 månader sedan

Sala FF firar sina första 50 år – “Vi har en positiv trend”

Klubbens herrar ska spela i division 4 nästa år – damlager kan ta en plats i division 3. Så ser det ut för jubilerande Sala FF, som har många ungdomslag i gång.
– Vi har en väldigt positiv trend där många lag fått större trupper än tidigare – vilket vi i styrelsen ser som dels ett väldigt viktigt mått på vår ungdomsverksamhet, säger Mikael Sandlin, ordförande i SFF.

 

Sala FF firar sina första 50 år och det är en välmående förening med många lag.
Bland annat finns det 17 ungdomslag i dagsläget.
På lördagen arrangerar klubben en dag på Lärkan för att fira ett halvt sekel.
– Vi har för dagen en väldigt positiv trend där många lag fått större trupper än tidigare – vilket vi i styrelsen ser som dels ett väldigt viktigt mått på vår ungdomsverksamhet och framför allt som ett riktigt gott betyg till klubbens alla ungdomsledare som gör ett fantastiskt arbete med alla ungdomar, säger Mikael Sandlin, ordförande i SFF.

Men allt är inte frid och fröjd, klubbens herrar har en jobbig säsong bakom sig och det stod tidigt klart att det skulle bli svårt att klara kontraktet i division 3 södra Norrland.
För några omgångar sedan blev det ett faktum och på lördagen spelar laget sin sista hemmamatch under den tioåriga sejouren i division 3.
Hur ska ni vända den negativa trenden?
– Föreningen har under många års tid strävat efter att göra en nystart där A-laget i mycket högre grad består av unga talanger som tagit sig till A-laget via de egna ungdomsleden, än varit fallet.
Inför årets säsong förstod vi att risken fanns att årets trupp skulle få problem i division 3. Det på grund av att A-laget tappat flera ledande spelare under de senaste åren, säger Sandlin.

Styrelsen tog därför tidigt i våras ett beslut om att den långsiktiga utvecklingen i år var viktigare än det kortsiktiga resultatet.
– Det betyder att vi haft lång tid på oss att kunna rita upp riktlinjerna inför framtiden som vi nu kommer sätta i verket. Den självklara ambitionen att Sala FF så snart som möjligt är tillbaka som det lag på orten som spelar högst upp i seriesystemet. Men i det arbetet är just långsiktigheten viktigare än hur fort det går, säger Sandlin.

Ett lag som inte spelar under klubbens stora dag på Lärkan är damlaget. Deras match under helgen spelas på söndag – då mot IFK Västerås på bortaplan.
Klubbens damer har för övrigt möjlighet att kliva upp i division 3.
Hur viktigt är det att laget tar steget upp?
– Det har varit målet hela året och med två matcher kvar av säsongen hoppas vi kunna nå det målet. Vi har en ung damtrupp med stor utvecklingspotential. Med den utvecklingstakt som truppen haft under året ser vi det som viktigt att nå division 3 för att den utvecklingen ska kunna fortsätta under nästa år. Det ser väldig lovande ut på damsidan för dagen, säger Mikael Sandlin.

Sala FF har under året satsat mycket på att ge sina ungdomsledare bästa möjliga förutsättningar för att utbilda fotboll till alla ungdomar i föreningen.
– Det har varit, och kommer fortsätt att vara, prioritet ett för vår verksamhet. Som exempel kan nämnas att vi som enda förening på orten har ungdomsledare som genomfört UEFAs & Disneys Playmakers utbildning som riktar sig till unga tjejer 5-8 år och med syftet att få fler kvinnliga tränare inom fotbollen, berättar Sandlin.

SFF drev också igenom, tillsammans med kommunen, att Lärkan köpte in 9 mot 9-mål som nu alla klubbar kan använda.
– Den nyinköpta Veo-kameran kommer under hösten totalt ha filmat cirka 30 matcher för hela nio lag i föreningen. Jag och ungdomsansvarige Wallit Kurdu Bakir har också satt igång ett arbete som nästa vår kommer underlätta för alla ungdomsledare genom att den röda tråd, som det ofta pratas om i alla föreningar, kommer lysa sig extra röd i Sala FF:s färger.Taggat:   

Niclas Bergvall Niclas Bergvall
Redaktör, skribent & krönikör

Bidra med Swish Gillade du det du läste?
Bidra på Swishnummer 123 131 03 09

Bli medlem Bli stödmedlem i Sala-Heby Fotboll.
Känn dig delaktig för 200 kr/år.Mer läsning