Elias Spång Älvsjö AIK FF Foto: Elin Brundin


1 år sedan

Elias Spång ska försöka ta Älvsjö AIK tillbaka till elitettan – “Vi ska träna extremt hårt”

Elias Spång är ny tränare för division 1-gänget Älvsjö AIK FF. Ett damlag som åkte ur elitettan förra säsongen. Nu ska Elias försöka ta upp dem igen.
När Sala FF vann division 4 2012 var Elias en av målvakterna men när det blev spel i trean drog han till Stockholm istället.

 

Målvakten Elias Spång spelade i Sala FF 2012 och fick vara med och vinna division 4 Västmanland. Elias står registrerad för alla 22 seriematcherna den säsongen men målvaktssysslan delade han med Erik Folkegård numera i Ransta IK.
Sala FF spelade vidare i division 3 2013 men Elias följde inte med på den resan utan han drog till Stockholm för nya utmaningar.

Inför kommande säsong har han tagit på sig en rejäl utmaning när han ska träna Älvsjö AIK:s damer i division 1.

Du är nybliven tränare i Älvsjö AIK FF, är det första uppdraget som huvudtränare?
– Det är första uppdraget på seniornivå som huvudtränare. Har tidigare varit huvudtränare för klubbens P17-lag. Men har tidigare också varit både assisterande tränare och målvaktstränare på seniornivå. Så att arbeta med seniorer är inte något nytt, berättar han.

Klubben åkte ur elitettan förra säsongen, är målet att snabbt vara tillbaka?
– Målet är att vara ett topplag i division 1. Divisionerna har förändrats sedan förra säsongen, från sex olika serier till tre. Så konkurrensen är tuff och nivån kommer vara betydligt högre än tidigare år i division 1. Vi ska vara så väl förberedda som det bara går och se till att vi blir bättre och bättre för varje match och att varje spelare kan utvecklas. Leder det till uppflyttning så vore det väldigt kul såklart.

Du spelade i Sala FF 2012 när klubben avancerade till division 3, har du någon kontakt med dina gamla klubbkompisar?
– Många minnen från 2012 och det är otroligt att det är elva år sedan i år. I och med flytten till Stockholm så har den dagliga kontakten försvunnit med tiden. Men i höstas när klubben firade 50 år så träffade jag många från laget, det var väldigt kul och det var ett speciellt gäng.

Du bor i Stockholm men vad jobbar du med samt hur ser familjesituationen ut?
– Jag jobbar på Fredrika Bremergymnasiet i Haninge. Där har vi NIU (Nationell idrottsutbildning) Fotboll där jag är ansvarig lärare tillsammans med välutbildade tränare från Hammarby Fotboll. Utöver det är jag också idrottslärare på samma skola.

– Familjesituationen ser ut som så att jag bor tillsammans med min sambo Mia och vår son Gusten. Gusten fyller två år i april så just nu är det full fart och han lär sig nya saker hela tiden.

Har du spelat någon fotboll sedan du lämnade Sala?
– Jag fortsatte spela till och med 2018 i Älvsjö AIK FF. Så det blev totalt fem säsonger i Älvsjö. Så efter Sala FF känns Älvsjö som hemma.

Vad kan du tillföra tjejerna i Älvsjö för att bli ett bättre fotbollslag?
– Mitt mål är att skapa en miljö som är utvecklande och att vi utvecklas på både kollektiv och individuell nivå. Det jag, tillsammans med tränarteamet, vill införa är en kultur där vi tränar extremt hårt, målmedvetet och med ett tydligt syfte. Vi ska se till att vara väl förberedda inför de utmaningar som vi kommer möta under säsongen.

Har du koll på den lokala fotbollen i Sala och Heby?
– Jag följer den relativt väl, det mesta via salahebyfotboll.se. Otroligt tråkigt att Sala FF ramlade ur trean. Men likt oss så finns nu möjligheterna att bygga om och påbörja en ny resa som förhoppningsvis leder till något bra, säger han.Taggat:   

Ove Eriksson Ove Eriksson
Redaktör, skribent & krönikör

Bidra med Swish Gillade du det du läste?
Bidra på Swishnummer 123 131 03 09

Bli medlem Bli stödmedlem i Sala-Heby Fotboll.
Känn dig delaktig för 200 kr/år.Mer läsning