Gubbdagis på Tegelvallen


10 månader sedan

Gubbdagis varannan torsdag på Tegelvallen – “Blidmo vinner alltid frågesporten”

På Tegelvallen i Heby samlas ett gäng gubbar varannan torsdag som de kallar “gubbdagis” Det hålls föredrag och det är frågesporter.
Lennart Falk och Ernst Johansson startade aktiviteten och visst verkar de ha kul gubbarna som samlas varannan vecka.

 

Varannan torsdag träffas de på Tegelvallen och redan tio minuter före klockan tio på förmiddagen var nog de flesta på plats.
Men samtidigt med mig anlände Julle Gustavsson som en av de sista. Han undrade vem jag var och jag fick förklara att jag är uppvuxen i Heby och skriver på Sala-Heby Fotboll.
När han placerat mig och visste vem min far var så dök det upp minnen i Julles huvud.

Han hade historier om min farfar Eleon som var skrothandlare när det begav sig. Det Julle berättade om min farfar är omöjligt att förmedla vidare här på vår sajt för så väldigt rumsrent var det inte.
Vi gick in tillsammans till alla de församlade som kommit på veckans gubbdagis.

Kom och sätt dig här sa Leif “Tegas” Eriksson som var noga att berätta att han var yngst i gänget på på plats. Född 1956 och visst var han lite stolt över det gyllene årtalet som han delar med Wassberg, Stenmark, Borg och Haglund.
Det var en salig blandning av gubbar som tog för sig av kaffet och smörgåsar med pålägg.

Tommy Norgren fick frågan om hur många matcher han gjort i Haifen men vi kom inte fram mot någon siffra. Men ett 15-tal säsonger i den gula tröjan hade han gjort. Tommy är numera ledare i klubben.

Lennart Falk och Ernst Johansson startade den här aktiviteten gubbdagis för ett par år sedan. Lennart berättade att det finns ett gubbdagis i Runhällen också och där är han med också.
Ernst var inte på plats den här gången men han är en riktig profil i Haifs historia både som fotbolls- och hockeyspelare.

En som inte heller var på plats var Leif “Itte” Nilsson som enligt Falk brukade hålla intressanta föredrag.
Något som alla såg fram emot under gubbdagiset var dagens frågesport. Kurt Lundberg var mannen bakom dagens frågesport och jag frågade “Tegas” vid mitt bord hur det brukade gå med svaren i frågesporten.
– Det är Göran Blidmo som vinner nästan jämt, han kan allt, blev hans svar.

Gubbarna med mest livserfarenhet hade hamnat vid samma bord: Sven Bengtsson, Göran Blidmo och Julle. Det var nästan som man såg en uppgivenhet vid de andra borden för de visste hur det skulle gå.
Så gick det också, de vann.

Men Blidmo gled runt bland de andra borden och spred lite konstiga svar på vissa frågor. Var det taktik för att få motståndarna ur balans?
Utslagsfrågan som skulle tas till vid lika många rätt inbjöd till rejäla diskussioner.
Hur många kilometer är det från Heby via Huddunge, Rödjebro och Tärnsjö och sedan tillbaka?

Om det varit ett ungdomsdagis jag varit på så hade nog telefonerna kommit fram och ett snabbt svar dykt upp på googlemap.
Nej, här tänktes det och diskuterades delsträckor och vid mitt bord satt ju “Tegas”. Han har kört lastbil i många många år och avståndsskyltarna sitter nog inprogrammrerade livet ut.
Svaret var 60 kilometer. “Tegas” svarade 58 och det är klart godkänt.

Nog trodde jag att det skulle pratas mera om de världsliga problemen med Putin, inflation, elräkningar och låga pensioner men de ämnena kanske var avhandlade tidigare för de togs inte upp.
Det kanske var så att de höll igen lite när de visste att det skulle komma på pränt det de sa.

På plats den här torsdagen var i bakre raden på bilden: Torsten Nilsebo, Bosse Jakobsson, Ronny Eriksson, Lennart Falk, Sune Dahlund, Tommy Norgren, Bertil Larsson och Leif “Tegas” Eriksson.
I främre raden: Sven Bengtsson, Lasse Olsson, Göran Blidmo, Julle Gustavsson och Kurt Lundberg.

Lennart Falk berättade att ett 20-tal personer har besökt gubbdagiset under de här åren och idag var det 13 på plats.
Precis när jag ska lämna den här torsdagens gubbdagis kommer Göran Blidmo fram och han vill klaga lite på Sala-Heby Fotboll.
Då hade redan Sven Bengtsson lämnat dagens möte för han skulle hämta sin Monica för de skulle handla sa han.

Blidmos klagomål riktar sig väl direkt mot vår chefredaktör Bergvall. Han har en tid presenterat de lokala klubbarnas framgångar förr i tiden.
Där finns lagbilder och enligt Göran så tyckte han att namnen på spelarna ska stå direkt under bilden och inte längst ner i artikeln.

Nu gjorde vi samma sak i den här artikeln. Namnen ganska långt ner i artikeln men den här gången känner väl Göran igen alla gubbarna på bilden så vi slipper väl kritik.
Tack Göran, Sven och Julle för en trevlig torsdag på gubbdagiset och lär alla de yngre allt vad ni kan.
Framför allt ynglingen “Tegas”.Taggat:   

Ove Eriksson Ove Eriksson
Redaktör, skribent & krönikör

Bidra med Swish Gillade du det du läste?
Bidra på Swishnummer 123 131 03 09

Bli medlem Bli stödmedlem i Sala-Heby Fotboll.
Känn dig delaktig för 200 kr/år.Mer läsning