Emil Eriksson, Björn Tingstedt och Rezgar Abulahizade. Foto: Privat


2 månader sedan

”En hyllning till Åkra FC som räddade mitt liv”

I juni dog i praktiken Björn Tingstedt i Orresta IF på Lärkans konstgräs. Men tack vare bland andra Åkra FC lever 54-åringen.
Här är hans berättelse om vad som hände och vad som sedan har hänt.
”På en kokhet junidag med skadade spelare begav jag mig in i planen som utespelare och i andra halvlek föll jag ihop livlös.”

 

Det här är en stor hyllning till Åkra FC som räddade mitt liv på Lärkan i juni 2023.

Livet är skört.
Jag sökte för något år sedan hjälp på Enköping lasarett för att jag inte orkade springa på samma sätt som förr.
Har varit igång nästan varje dag i mitt 54 åriga liv – fotboll, tennis, löpning – alla typer av idrotter.
Min fina fru Lotta drog jag ut i spåret när vi träffades i februari 1999.

Våra barn Rasmus, 19, Isabelle, 17, samt Nicole, 9 år, har vuxit upp i hemmet, på semester och i vardagen med ett motto att träning ger god hälsa och gott humör.

Det var när jag kände att kroppen tog slut i löpningen som jag sökte hjälp.
Utan att ha varit sjuk på 13 år ville jag ändå försäkra mig om att allt var okej då min pappa fick hjärtinfarkt i samma ålder.

Läs mer: Så här skrev Sala-Heby Fotboll om händelsen

När jag sökte hjälp togs inget EKG utan jag fick bricanyl mot astma?!
Efter att ha varit med som tränare i massor av år för sonen Rasmus blev det ett naturligt steg som nyinflyttad i Orresta, utanför Västerås, att ta tag i det lokala laget som tränare. Rasmus ville fortsätta med fotbollen efter en mindre lyckad sejour som målvakt i Västerås SK allsvenska ungdomslag.

Orresta IF hade efter en tuff säsong i division 5 dragit sig ur då de saknade målvakt och tränare.
Jag kontaktade eldsjälen Magnus Byman och vi startade om i division 7.

En underbar mix av män/killar som vill och kan spela fotboll. En fenomenal människosyn och det bästa som jag upplevt av alla år som ledare inom fotbollen.

I en period med flytt, nytt jobb, Rasmus tog studenten och det vardagliga livspusslet dog jag på en fotbollsplan. Kände samma morgon en konstig känsla i kroppen. Under en kokhet junidag med skadade spelare begav jag mig in i planen som utespelare och i andra halvlek föll jag ihop livlös.

Tack vare en riktig härlig och fantastisk Rezgar i Åkra FC, som kapade en elcykel och ruschade efter hjärtstartare samt att Abdi, Talan, Gabbe och Kralle med flera andra i lagen som fick mitt hjärta att slå igen, är jag fortfarande i livet.
Ett stort tack också till Lasse från Orrestalaget som hjälpte till med kompressionerna. En härlig människa.

Ambulansen kom och genade genom planen tack vare teamwork.
Efter en lång operation gick allt bra tack vare en fantastisk hjälp från allt ifrån ambulanspersonal till opererande läkare.

Har svaga minnen från ambulans och operationsrum då jag var starkt drogad.
Jag har fått fantastisk hjälp från sjukhuset i Västerås är nu en mycket glad medlem i sjukhusets hjärtgrupp med fantastiska Karin som peppande fysioterapeut.

Jag tränar sju dagar i veckan och får medicin för att stärka hjärtat, förhindra hjärtinfarkt samt hålla mina inopererade stent rena.

I lördags mötte vi Åkra FC på hemmaplan i sista matchen för säsongen.
Jag vill tacka från botten av mitt hjärta att jag lever och får leva vidare som äkta make och pappa till tre enormt fina barn.
Svårt att tacka för livet men efter att ha träffat Rezgar och laget med en låda mousserande vin till nästa lagaktivitet – vill jag hylla laget Åkra FC och hela organisationen.

En underbart härlig blandning av människor som inte bara brinner för fotbollen utan för att få ungdomar engagerade i idrott och känna gemenskap.
Vill också hylla allt från avdelningspersonal till opererande läkare Saman för mitt liv och för att jag lever med min underbara familj.

Mycket kärlek ❤️❤️❤️

Björn Tingstedt


Taggat:   

Niclas Bergvall Niclas Bergvall
Redaktör, skribent & krönikör

Bidra med Swish Gillade du det du läste?
Bidra på Swishnummer 123 131 03 09

Bli medlem Bli stödmedlem i Sala-Heby Fotboll.
Känn dig delaktig för 200 kr/år.Mer läsning