Magnus Sköldmark. Foto: Niclas Bergvall


3 månader sedan

Sköldmark om avancemanget till allsvenskan: ”Har ett enormt stöd”

Han har spelat 164 allsvenska matcher med Örebro SK och varit proffs i Kina och Skottland. Numera är 55-årige Magnus Sköldmark klubbchef nyblivna allsvenska klubben Gais.
– Vi ska fortsätta gå vår egen väg och inte kopiera någon annan, de får helt enkelt se upp där uppe för här kommer ”dårarna från stan”, säger han.

 

Göteborgsklubben Gais är tillbaka i allsvenskan.
Makrillarna, som de kallas, slutade tvåa i superettan bakom Västerås SK.
Ett VSK som Ranstasonen Magnus Sköldmark tränade med en hel del som ung pojke.
Men ni som kan historien om Magnus vet att han i stället hamnade i allsvenska Örebro SK och sedan blev proffs i både Kina och Skottland.

Nästa år är 55-åringen åter allsvensk, men med Gais där Magnus numera är klubbchef.
Det var för övrigt i Gais som Magnus gjorde sin sista säsong. Året var 2003.
Därefter var han klubbchef i klubben fram till årsskiftet 2008/09 innan flytten gick tillbaka till Örebro.
När kom du tillbaka till Gais?
– November 2020 startade jag mitt arbete, då endast ansvarig för kontoret och intäktssidan. Efter degraderingen från superettan året efter fick jag ansvaret för även sporten och vår A-verksamhet, berättar Magnus.

Vi backar tillbaka, hur jobbigt var det när ni åkte ur superettan 2021?
– Det var rätt tufft under den första perioden direkt när det hade hänt. Gais som förening engagerar så många människor och det var väldigt många ledsna och arga personer som vädrade sina åsikter med all rätt. I min roll som klubbchef så var det tuffaste att varsla alla inom organisationen. Alla som lojalt hade ställt upp och försökt reda ut det under 2021.

Berätta om vägen tillbaka?
– Inom fotbollsdelen så skapade vi ett tydligt arbetssätt, vi gjorde saker på vårt sätt enligt en strategi som funnits tidigare men som vi inte riktigt hade följt. En nystart helt enkelt med flera spelare kvar från året vi åkte ut och därefter fyllde vi på med spelare som vi såg skulle passa i vårt sätt att spela fotboll. Vi la större fokus på att träna hårt mest hela tiden. När vi sedan kände att det började vända så har det rullat på. Tränare och ledare har hela tiden arbetat med detaljer för att bli bättre i de olika faserna i spelet så klart. På kontoret har vi successivt växlat upp och rekryterat rätt kompetens och vi har idag en stabil organisation inom alla delar, det behöver också utvecklas inför kommande år.

I fjol vann Gais söderettan och i förhandssnacket inför årets säsong var det inte många som nämnde klubben som tilltänkt topplag.
När under 2023 började du känna att det här kan leda till allsvenskan?
– Vi kände redan i mars i Svenska Cupen att vi hade något starkt på gång. Efter att vi vunnit mot Öster hemma i 25:e omgången så började jag känna att vi var ostoppbara!

Avgörandet skedde i Jönköping för några veckor sen. Vid seger, i den 29:e omgången, mot Jönköpings Södra skulle det vara klart.
Hur nervös var du?
– Innan matchen var det inte särskilt nervöst, efter att vi gjort 1-0 efter tre, fyra minuter så var det nervöst ända tills vi satte 2-0 i 111:e minuten.

En stor supporterskara hade åkt de 15 milen till Jönköping och Magnus berättar om en festlig kväll väl hemma i Göteborg.
– Det blev en hejdundrande fest med supportrarna så klart.
Du har spelat på elitnivå i många år, men hur stort var det här för dig?
– Självklart så är detta jättestort. Jag sa för två år sedan till flera spelare och ledare att vi ska spela i allsvenskan 2024. Det är lättare sagt än gjort men på något sätt så har vi tillsammans fått hela klubben på rätt köl tack vare ett stenhårt arbete och ett tydligt ledarskap. Det här var mitt andra avancemang med Gais upp till allsvenskan och utan konkurrens det roligaste. Anledningen är att vi har gjort det på vårt eget sätt, med flera egna talanger i truppen och många spelare från Göteborgsregionen, berättar Magnus.

Hur delaktig känner du dig?
– Enormt delaktig, men mest känner jag mig glad för alla Gaisares skull och deras längtan efter att få se Gais spela i allsvenskan igen.
Att spela i landets högsta serie betyder givetvis ökade kostnader på alla sätt och vis. Men Magnus känner sig trygg med att det kommer att gå bra.
– Vi har en plan och en riktning för verksamheten och den viker vi inte ifrån även om det är allsvenskan som kommer och välkomnar oss. Vi ska fortsätta gå vår egen väg och inte kopiera någon annan, de får helt enkelt se upp där uppe för här kommer ”dårarna från stan”.

Publikstödet var enormt i den avgörande matchen mot Jönköping och ni som såg avgörandet på tv förstår att klubben har många anhängare.
Vad betyder alla dessa för klubben?
– Stödet från supportrarna kan inte nog betonas! Vi är sjukt tacksamma och ödmjuka inför det faktum att vi var närmare 4 000 Gaisare i Jönköping. Det är helt enormt vilket stöd som vi har haft under de senaste två åren, det har växt och växt hela tiden, berättar Magnus Sköldmark.

Magnus egen karriär innehöll mycket, bland annat en U21-landskamp – men också 164 allsvenska matcher med Örebro SK, nio månader i kinesiska klubben Dalian och ett par år i skotska klubben Dundee United. Men givetvis också åren i moderklubben Ransta IK.
Sista säsongen gjorde han som redan nämnts i Gais 2003 där han i dag är klubbchef.
– Jag var spelande tränare under 2003 och minns inte min sista match. Men jag minns en match mot Ljungskile borta med snö och senare regn som vi vann övertygande till slut. Vi vann serien och gick upp till superettan som var målet.

Finns det några speciella matcher som fastnat för dig?
– Självklart är debuten i Örebro SK mot Halmstad BK en match som jag minns, vi vann borta på Örjans Vall med 2-1. Ajax i UEFA-cupen är två matcher som sticker ut under mina år i ÖSK, Ajax vann sedan hela turneringen, säger han.
– I allsvenskan är det väl när jag lyckades göra två mål mot Hammarby varav ett riktigt läckert nickmål i krysset. Sedan är det matcherna mot Celtics stjärnor med Henrik Larsson i spetsen och Glasgow Rangers stjärnor med Brian Laudrup och Jonas Thern under åren i Skottland som är mest minnesvärda.

Namn: Magnus Sköldmark.
Ålder: 55 år,
Bor: Örebro och Göteborg (Sandarna).
Familj: Mina barn, Emil snart 17 och Ella snart 13 år. Sambo/särbo Marie med bonusbarn Linn och Ludvig
Yrke: Klubbchef/Sportchef Gais.
Äter helst: Kött. Pepparstek annars asiatisk mat av alla de sorter.
Dricker helst: Vin.
Läser: På semestern alltid två tre böcker, gillar deckarromaner.
Ser på tv: Nyheter, idol med barnen annars mest sport…Taggat:   

Niclas Bergvall Niclas Bergvall
Redaktör, skribent & krönikör

Bidra med Swish Gillade du det du läste?
Bidra på Swishnummer 123 131 03 09

Bli medlem Bli stödmedlem i Sala-Heby Fotboll.
Känn dig delaktig för 200 kr/år.Mer läsning