Olle Eklund. Foto: Samuel Sillén


6 år sedan

Så hedrar Norrby SK sin store målkung

Norrby SK:s bäste målskytt genom alla tider, Olle Eklund, gick bort för drygt en månad sedan, 89 år gammal. Olle var med i NSK från starten 1952 och lade skorna på hyllan efter säsongen 1965. Då hade han gjort 164 mål i A-laget, ett rekord som fortfarande står sig. Nu har Norrby SK beslutat att hedra Olle genom att döpa priset till säsongens bästa målskytt i A-laget till Olle Eklunds vandringspris.

 

En av Norrby SK:s allra största spelare i klubbens historia avled den 4 februari.
Olle Eklund föddes 1929 i Huddunge utanför Heby men flyttade till Usansbo mellan Varmsätra och Heby 1941.

Fotbollskarriären kom inte igång på riktigt förrän Olle som 16-åring började spela i Varmsätra IK.
Innan dess hade han mest spelat med kompisar och i skolan.
Olle hann också med att spela några år i Heby innan han valde att gå till Norrby SK i samband med att föreningen bildades 1952.

Olle blev NSK trogen fram till att han slutade spela fotboll 36 år gammal. Under de åren fick han ihop åtminstone 164 seriemål (då det saknas målskyttar i vissa matcher), vann skytteligan i princip varje år och gjorde mer än tre mål vid inte mindre än 17  tillfällen.
Han har också klubbrekordet för flest mål i en och samma match med nio stycken.

– Jag var målfarlig och kunde hantera en boll någorlunda men det var lagkompisarna som fick göra grovjobbet. Jag var ingen stjärna, berättade Olle ödmjukt i samband med att Samuel Sillén träffade honom för en intervju till Norrby SK:s jubileumsbok.

Under torsdagskvällens årsmöte beslutade Norrby SK att hedra Olle genom att döpa priset till säsongens bästa målskytt i A-laget till Olle Eklunds vandringspris.

– Valet kändes självklart att döpa om priset då han faktiskt är den som gjort just flest mål i NSK-tröjan. Det känns också väldigt bra och fint att kunna hedra hans bortgång med att ”döpa om” detta pris! När vi presenterade motionen om namnbytet på årsmötet var den bara positiv feedback och röstades igenom enhälligt, säger Emil Luff, ordförande i Norrby SK.


Samuel Sillén Samuel Sillén
Redaktör och skribent

Bidra med Swish Gillade du det du läste?
Bidra på Swishnummer 123 131 03 09

Bli medlem Bli stödmedlem i Sala-Heby Fotboll.
Känn dig delaktig för 200 kr/år.