Nike Törnqvist. Foto: Skurups AIF


Studierna tog Nike till division 1

Reportage 12 månader sedan

Moderklubben är Sala FF men det är i Norrby SK hon hade sina bästa år inom den lokala fotbollen. Nike Törnqvist var en av spelarna i det framgångsrika damlaget i NSK som på två år vann både division 4 och division 3 och därmed tog sig till division 2 för första gången i Norrbys historia. Nu är Skåne hemma och Skurups AIF laget som Nike representerar.

Nike Törnqvist inledde sin fotbollskarriär i Sala FF:s flickor födda 1995/96 där Mattias Falk och pappa Benny Törnqvist var ledare.
Ganska tidigt flyttades hon upp i damlaget men när laget lades ner på grund av spelarbrist 2013 tog hon steget över till Norrby SK.
Där blev hon kvar i nästan tre säsonger.
– Vi hade två grymma säsonger resultatmässigt då vi vann både division 4 och division 3. Sedan hann jag även spela nästan hela debutsäsongen i division 2 med Norrby innan jag flyttade för att börja studera i Lund. Men även efter flytten har jag varit och tränat med framförallt Norrby så fort jag varit hemma, säger Nike.

Hur har den sett ut sedan du flyttat till Skåne?
– Jag började spela i Lunds SK då Lillit Ottosson, som jag lärde känna i Norrby, spelade där tidigare. De låg i division 3 då, men vi vann serien på hösten. Så de två senaste säsongerna har jag spelat i division 2 med Lunds SK, innan jag i år bestämde mig för att gå till Skurups AIF, säger Nike som pluggat ett kandidatprogram i samhällsplanering, och som tar examen idag (1 juni).

Vad är tanken att du ska göra nu när du pluggat klart?
– I sommar har jag fått jobb i en butik i Malmö, och sedan har jag ett frilansuppdrag där jag ska ta fram kartor till en kommun. Jag vill nog plugga vidare och läsa en master, men det blir inte nu till hösten då jag känner att jag behöver ha en liten paus från studierna. Jag trivs väldigt bra i Skåne med vänner, egen lägenhet och fotbollen så i dagsläget har jag inga tankar på att flytta hem till Sala.

Du spelar nu i Skurup i division 1, hur känns den nivån?
– Det är klart att det är en högre nivå än jag spelat på tidigare. Det är ett högre tempo och mer fysiskt. Man blir straffad direkt om man skulle göra ett misstag. Tror också att just Södra Götaland som vi spelar i håller ganska hög klass bland division 1-serierna. Men det känns som rätt nivå för mig om jag ska utvecklas till en bättre fotbollsspelare vilket jag verkligen vill.

Vad var förhoppningen när du bytte till Skurup?
– Det var lite rörigt i mitt gamla lag med få spelare och en tränare som bytte lag efter förra säsongen. Det var en ganska jobbig säsong för både laget och mig personligen, så jag behövde ett miljöombyte. Bestämde mig för att om jag någon gång ska testa att spela högre upp så vore det nog ett bra läge att göra det nu. Hade egentligen tänkt provträna med några fler klubbar men det kändes bra redan första träningen med Skurup.

Först och främst var förhoppningen att Nike Törnqvist skulle komma in i laget och få så mycket speltid som möjligt.
– Jag missade i princip hela försäsongen på grund av att jag var iväg och gjorde praktik i Kungsör, så det gjorde mig lite orolig för att jag skulle få det tufft att komma in i laget. Jag spelade bara en halvlek i premiären men sedan dess har jag startat och spelat 90 minuter i varje match, så det är jag såklart glad över.

Hennes förhoppning i fortsättningen av säsongen är att hon ska få fortsatt förtroende som startspelare och att hon hela tiden känner att hon utvecklas som spelare.
– Inte minst den mentala biten då självförtroendet på planen inte alltid varit det bästa. Få göra ett mål eller två vore väl kul också.

Ni ligger i mitten av tabellen, vad har ni för mål?
– Vi har som målsättning att vara topp 5. Vi har absolut kvalitet i laget för att vara där tycker jag, men det är en jämn serie med många bra lag. Lite klyschigt men känns verkligen som att vi kan vinna mot alla lag i serien men också förlora om vi inte presterar som vi kan.

Du var med i det ganska överlägsna NSK som tog sig till division 2, hur skulle det laget stå sig i en match mot Skurup?
– Trots att vi var väldigt starka som lag i NSK tror jag att det laget skulle få det svårt mot oss. Dels för att det skiljer sig i divisioner, men också för att tempot är högre här nere generellt. Det är såklart svårt att svara på men till exempel om jag skulle möta mig själv för tre fyra år sedan så är jag absolut starkare och bättre idag, jag vill tro att jag hade tagit mig förbi mitt gamla jag relativt lätt, säger Nike och skrattar.

Sala-Heby Fotbolls Samuel Sillén var tränare för NSK under de åren som Nike Törnqvist spelade i klubben och minns en poängspelare med en riktig vinnarskalle.
Under de åren som NSK var överlägsset i de flesta matcher så roterades det friskt i laget då det fanns många starka spelare. Nike ville dock alltid spela samtliga minuter och göra fler mål och assist.
En kanonspelare att ha i sitt lag och det är inte förvånande att hon nu etablerat sig i en division 1-förening.

Stort lycka till i fortsättningen och grattis till examen önskar redaktionen på Sala-Heby Fotboll.Samuel Sillén Samuel Sillén
Redaktör och skribent


Bidra med Swish Gillade du det du läste?
Bidra på Swishnummer 123 131 03 09
Relaterade artiklar
Kommentarer

X

Bli stödmedlem och stötta vår bevakning av den lokala fotbollen.

¤