Johan Thalin. Foto: Privat


Johan dömer i allsvenskan – “Har aldrig upplevt mig hotad”

Nyheter 11 månader sedan

Han är uppväxt i Översävne utanför Heby och spelade fram till junioråldern fotboll i Heby AIF. Numera är Johan Thalin assisterande domare i allsvenskan.
– Under säsong dömer jag runt 25 seriematcher, berättar 38-åringen, som sedan tio år bor i Storvreta utanför Uppsala med sin familj.

Han är uppväxt i Heby, har spelat fotboll i Heby AIF och jobbar som biträdande rektor i Uppsala.
Men Johan Thalin är också domare på den allra högsta nivån i Sverige.
– Jag är uppväxt i Översävne och bodde där till 2001 då jag flyttade till Uppsala för studier till lärare, berättar 38-åringen.
Och i Uppsala blev han kvar och sedan tio år är han bosatt i Storvreta.
– Jag arbetar som biträdande rektor på en skola i Uppsala.

Johan är gift och har två barn på tio och åtta år och en del av sin fritid lägger han på att vara domare.
– Under säsong dömer jag runt 25 seriematcher och inför säsong mellan fem-tio träningsmatcher. Som huvuddomare är jag klassificerad i division 2 men jag har blåst allt mindre sedan 2013 då jag inledde satsning som assisterande domare, berättar Johan.
Under den pågående säsongen har han dock inte gjort någon match som huvuddomare.
– Det beror på att jag blev uppflyttad till allsvenskan som assisterande domare inför säsongen.

Om sin egen karriär som fotbollsspelare säger han så här:
– Jag spelade fotboll i Heby AIF men hade inte mer talang än att det räckte till spel i juniorlag.
Det var kanske också därför Johan Thalin blev domare.
– Under mina sista år som junior kom jag in på domarbanan. Detta efter att en tränare rekommenderat mig att testa då jag inte alltid hade det bästa beteendet på planen mot dem som dömde mig. berättar han.

När kände du att domarskapet var din grej?
– Jag har redan från början tyckt om att döma fotboll, men intresset har växt gradvis i och med att jag nått högre serier. Alla steg har varit roliga och det är svårt att jämföra och gradera dem.

Vad är tjusningen med att vara domare?
– Det är att i lag genomföra en svår uppgift, att få ha nära kontakt med sporten och den laganda och kamratskap som finns mellan oss domare, berättar han.

Att vara domare kan dock innebära en hel del påfrestning och det är inte ovanligt med hot och trakasserier.
Har du upplevt mycket hat och hot?
– Jag har varit relativt förskonad från både hat och hot. Har lyckligtvis aldrig upplevt mig hotad kring eller efter en match. Däremot väcker fotboll, och inte minst vi domare, starka känslor som tyvärr kan gå överstyr från läktarhåll. Under match har jag aldrig problem att koppla bort detta. Jag skulle dock dra mig för att ta med mina barn på vissa matcher.

Johan Thalin dömer alltså som assisterande domare på den högsta nivån i Sverige.
Vad har du för mål framöver?
– Min målsättning med mitt domarskap är att bli så bra jag kan bli och att fortsätta att utvecklas som assisterande domare.

Och visst utvecklas Johan, redan på söndagen ska han vara med och döma på Färöarna. Där inleds då Nordisk pojkturnering för pojkar 16 år.
– Utbildningen för oss domare startar där på lördag (läs: I dag) och pågår under en vecka. Jag kommer döma min första match på söndagen. Just nu vet jag inte vilken match det blir.

Som uppxävt i Heby och intresserad av mycket fotboll försöker Johan Thalin hålla koll på den lokala fotbollen i vårt område.
– Den koll jag har på fotbollen i Sala-Heby är att jag kikar lite tabeller och ibland läser på salahebyfotboll.se. Det var mer naturligt tidigare då jag dömde i de serier där Sala FF och Heby AIF spelade.

Vad kan du ge tips till ung eller äldre som vill bli domare?
– Lyssna på och lär och ta emot tips av instruktörer, observatörer och kollegor. Att döma fotboll är en fantastisk ledarskapsutbildning. Var ödmjuk inför alla uppdrag, tänk på att för dem som spelar matchen är detta troligen en av de viktigaste händelserna under veckan oavsett nivå. Ha roligt! säger Johan Thalin.Niclas Bergvall Niclas Bergvall
Redaktör, skribent & krönikör


Bidra med Swish Gillade du det du läste?
Bidra på Swishnummer 123 131 03 09
Relaterade artiklar
Kommentarer

X

Bli stödmedlem och stötta vår bevakning av den lokala fotbollen.

¤