Mattias Falk, ordförande i Sala FF. Foto: Niclas Bergvall


“Mycket märkligt och dålig stil av förbundet”

Sala FF 7 månader sedan

Här ger Sala FF:s vice ordförande Mattias Falk sin syn på att Forsby FF fick flytta tre matcher i division 4-serien som klubbens damer spelar i.
Och han är mycket besviken på det som skett.
– Mycket märkligt och dålig stil av förbundet att godkänna detta, säger han.

I söndags skulle den sista matchen i division 4 Västmanland/Örebro ha spelats.
Men det verkar inte Örebro Läns Fotbollförbund ta hänsyn till.
Forsby FF:s andralag får spela tre matcher den pågående veckan och kan spela på Sala FF:s resultat.
– Mycket märkligt och dålig stil av förbundet att godkänna detta, säger Mattias Falk, vice ordförande i Sala FF.

Sala FF:s damer har stått för en stark prestation i division 4 och hade en bra chans att nå andraplatsen, som innebär avancemang till division 3.
Lagets sista match spelades förra veckan, då blev det förlust, 1-2, mot just Forsby FF:s andralag.
En förlust som innebar att SFF låg kvar på andraplats när serien i söndags skulle ha varit avslutad.

Men tack vare att Forsby FF fick spela tre uppskjutna matcher den här veckan har de tagit sig förbi i tabellen och ligger just nu tvåa efter två av de tre är spelade.

Hur tycker du att detta har skötts?
– Det är under all kritik att man godkänner att ett lag får spela tre matcher efter sista speldatum, en kan man förstå om det är en match som kanske skulle spelas sista omgången och måste flyttas av något skäl. Men Forsbys match mot Götlunda skulle ha spelats helgen 8-9 september och att inte få till det förrän en månad senare tycker jag inte lyder under undantag för att få igenom det hos förbundet, säger Falk.

Vad hade varit mest rättvist?
– Att ställa krav på föreningarna att få till matcherna så fort som möjligt efter den skjutits upp är det som förbundet måste lägga sitt krut på, att prata med föreningarna och underlätta ifall att de har problem med planer. Vi hade också två uppskjutna matcher på slutet, vi spelade de den 2 respektive 4 oktober, för att vara klara före sista speldatum. Tränare Benny Törnqvist var på konferens på lagets sista match. Den hade vi ju flyttat till efter sista speldatum om vi vetat att det var så enkelt. Mest rättvist hade varit om alla spelat sina matcher inom ramen för sista speldatum!

Kan du förstå att ÖLFF vill att matcherna ska spelas?
– Det håller jag fullständigt med om, walk over är helt värdelöst, säger Mattias Falk och fortsätter:
– Men då måste man hitta andra lösningar så vi som följer reglerna och inte ens kommer på tanken att spela efter sista speldatum också får en möjlighet att lägga matcher så de passar oss bättre. Jag tycker att det känns som att det gjorts för lite för att pressa klubbarna att spela sina matcher när de ska spelas, kan man spela tre matcher på fyra dagar efter sista speldatum kan man göra det före.

ÖLFF anser inte att det är någon fördel för Forsby FF att spela efter att SFF spelat klart.
Vad anser du om det?
– Fullständigt befängt. De lag som har A-lag som spelar i en högre serie kan ju använda spelare därifrån eftersom de spelat färdigt sin serie. Att säga att de inte har en fördel är bara larvigt.

Kommer ni att gå vidare med det här?
– Det kommer vi. Vi måste prata med förbundet om hur regelverket hanteras av de. Däremot är vi inte intresserade av att kräva omspel eller liknande, det tjänar ingen på.
Här dyker en svårighet till upp, Sala FF tillhör Västmanlands FF men serien hanteras av Örebro Läns FF.
– Jag har ingen relation till de och har inte haft kontakt med dem särskilt många gånger. Med Västmanland har jag dialog hela tiden i olika fotbollsfrågor, det hade varit mycket enklare att sköta diskussionen med de. Tror dessutom inte att VFF hade godkänt den här soppan, de har varit mycket striktare i andra frågor som har med regelverket att göra.

Falk anser att det också är en dialog som Örebro och Västmanland måste upprätta, att de tolkar och hanterar regelfrågorna på liknande sätt.
– Annars blir det svårt för den som tillhör ett distrikt och är ”fostrad” i det disktriktets anda, att plötsligt få veta att det distrikt man spelar i serien för, tolkar och använder regelboken annorlunda. Det är väl också ett argument för att hålla sig till regelboken striktare.

Tror du att just detta med tre uppskjutna matcher som får spelas skulle kunna ske i en herrserie?
– Absolut inte, då hade övriga föreningar protesterat. Om det inte är av anledningen att till exempel de sista tre veckorna av en säsong regnat bort och man inte kunnat spela på grund av att man inte har några planer, men det är en helt annan historia i så fall, säger Mattias Falk.Niclas Bergvall Niclas Bergvall
Redaktör, skribent & krönikör


Bidra med Swish Gillade du det du läste?
Bidra på Swishnummer 123 131 03 09
Relaterade artiklar
Kommentarer

X

Bli stödmedlem och stötta vår bevakning av den lokala fotbollen.

¤