Sala FF:s damer. Foto: Niclas Bergvall


4 år sedan

Sala FF:s damer är lokala fotbollens fair play-vinnare

Det finns få lag som klarar sig ifrån gula och röda kort under en säsong.
Sala FF:s damer gjorde det förra säsongen och var sånär att klara det även denna säsong.
– Vi är inte överens med domaren där, säger Sala FF:s målvakt Mia Guldbacke, som var den spelare som tilldelades lagets enda gula kort.

 

Om det utsågs en lokal fair play-vinnare skulle Sala FF:s damer totalt sopa banan med alla lag.
Förra året under lagets division 3-sejour lyckades SFF med den häftiga bedriften att inte få ett enda kort under säsongen.
I år var den bragden nära att upprepas då laget bara fick ett enda gult kort på hela säsongen.

Vem?
Jo, målvakten Mia Guldbacke som i minut 33 i bortamatchen mot IF Eker Örebro fick ett gult kort.
– Det var i en en mot en-situation utanför straffområdet. Jag gick in hårt på boll, tufft men inte alls fult. Hon ramlar och de får frispark och jag ett kort, minns Mia.
Svider det att ni inte fick “gå rent” på grund utav kortet?
– Svider gör det väl inte men det är väl alltid trevligt att gå rent. Men jag ångrar inget, tilläger målvakten, som i år vaktade målet i alla Sala FF:s matcher.

Är ni för snälla när ni spelar tycker du?
– Vi är inte för snälla, vi fokuserar att spela bra fotboll.

Och just fokuset på att spela så bra fotboll som möjligt verkar vara den en röd tråd som lagets tränare Benny Törnqvist verkligen lyckat få gruppen att leva efter.
– Jag är övertygad om att vi får få varningar för att vi hela tiden pratar om att vi spelar för att utvecklas och inte bara för att vinna, menar Törnqvist. Glädjen till idrotten och fotbollen är det viktigaste. I och med det så blir inte fokus på vad andra gör eller att vi lägger energi på saker vi inte kan påverka, det vill säga domare och motståndare, säger han och fortsätter:
– Att vi efter det får ett kvitto på att det vi gör på plan med glädje visar sig i nästan inga varningar alls tycker jag är häftigt.

Det är alltså inget ni pratat om, att inte spela fult?
– Nej, det är inget som vi har pratat om att hålla oss i från, gula kort.

Ni spelade i division 3 förra året och division 4 i år. Är det någon skillnad på hur korten delas ut i de två divisionerna?
– Jag tror inte att det skiljer beroende på division utan vi hade ju liknande resultat förra året i division 3. Allt handlar om vilket förhållningssätt man har till idrotten och vilken distans man har till resultat och tävlingsinriktning. Därmed inte sagt att man kan få resultat ändå, vi kommer ju komma trea och vara ett topplag ändå.

Ja, ett topplag, det var verkligen Sala FF hela säsongen, men trots det lyckades inte laget ta sig tillbaka till division 3 igen.
Det blir alltså ytterligare en säsong i division 4 – men denna gång med en tredjeplats i ryggen och en mycket imponerande syns på vad fotboll egentligen handlar om på den här nivån – att visa sina motståndare respekt och att fokusera på att ha kul.
Det är något som Sala FF:s damer verkligen har anammat.Taggat:   

Carl-Henrik Rapp Carl-Henrik Rapp
Redaktör, skribent och krönikör

Bidra med Swish Gillade du det du läste?
Bidra på Swishnummer 123 131 03 09

Bli medlem Bli stödmedlem i Sala-Heby Fotboll.
Känn dig delaktig för 200 kr/år.Mer läsning