Rigest Hysko Foto: Ove Eriksson


6 år sedan

Hysko efter första tränarsäsongen: “Mitt mål är att ta upp Sala FF i tvåan”

Sala Heby Fotboll har träffat Rigest Hysko efter hans första säsong som tränare. Så här säger han bland annat:
– Jag är jättenöjd med säsongen. Älskar mitt jobb och tycker det är lika roligt varje gång jag åker till Sala från hemmet i Västerås.

 

För tio månader träffade jag Rigest Hysko för en fika på Erikslund i Västerås. Då hade han precis fått uppdraget att träna Sala FF och nu träffades vi igen på samma café.
Hysko med sin första säsong som tränare som erfarenhet och det fanns många tankar om det som varit under året.

Det första vi pratade om var att Dennis Eriksson från Ransta IK lämnar klubben och är lite besviken på att inte fått chansen.
– Dennis är en bra spelare. Oturligt skadade han sig när han kom till oss. Han visade framsteg på träningarna efter skadan men det var så enkelt att vi hade bättre spelare på de positioner som passade honom. Hans chans skulle ha kommit men nu har han beslutat sig för att lämna och det är synd tycker jag, säger Rigest Hysko.

Vad säger du om din första säsong som tränare?
– Jag är jättenöjd med säsongen. Älskar mitt jobb och tycker det är lika roligt varje gång jag åker till Sala från hemmet i Västerås.

Ni kom trea, bara tre poäng från kvalplatsen, kommentar på det?
– Vi har varit väldigt förskonade från skador och avstängningar och jag är nöjd med alla spelare. Vi vann tio matcher hemma och en oavgjord men det räckte inte för att nå kval.

Varför har det blivit något slags “bortaspöke” som förstörde att komma sämst tvåa?
– Det verkade som att bottenlagen satte allt på ett kort för att slå oss och det lyckades flera av dem med och sen förlorade de med 0-8 matchen efter. Mot oss kämpade de som galningar i 90 minuter. Jag har ingen patentlösning på varför det blev som det blev på bortaplan men det ska jag fundera på.

Är det något problem att vara spelande tränare?
– Nej, det tycker jag inte. Det är bra folk runt mig och vi har bra kontakt men det är mina beslut som gäller. Jag får mycket hjälp av Mats Swartling, vår lagledare. Han och jag pratar säkert i telefon med varandra tre gånger om dagen.

Är det någon spelare som sticker ut under säsongen?
– Det är laget som gäller så någon speciell spelare är svårt att nämna. Många säger Rasmus Hedlund Aldén och han är en av de bättre men de unga spelarna har tagit stora steg och Jacke Eklund gör mål. Jag är nöjd med alla.

Där mitt i intervjun kommer lagkaptenen i Västerås SK fram till oss på caféet. Boris Ljevar som Rigest har spelat tillsammans med i Syrianska Kerburan.
Rigest tar tillfället i akt och försöker få över Boris till Sala FF men han låter lite tveksam. Superettan lockar nog lite mer för mittfältaren i VSK.

Du åker “hem” till Albanien i början av december, är det jullov några veckor som gäller?
– Det blir tre veckor i mitt hemland. Men två av dem blir det på skolbänken, det är tränarutbildning och UEFA A-licens som gäller. Med internationella instruktörer. Efter det blir det julfirande med familjen en vecka, berättar han.

Du missade Sala FF:s julcup för seniorer förra gången, då var du i Albanien. Hur blir det den 5 januari när det är ny cup?
– Den här gången ska jag vara med.

Hur ser det ut i truppen, har du några hemligheter att avslöja?
– Markus Lindholm och Rasmus Hedlund Aldén är ju klara och de är väldigt viktiga. Jag vill ha en trupp klar i januari och vet att mina duktiga kolleger jobbar på flera spelare. Jag hoppas att vi kan knyta de yngre spelarna till oss snarast och alla andra också förstås. Det är flera spelare som har hört av sig till oss och vill komma och spela men vi måste kolla upp dem först.

Vad tycker du om att hamna i division 3 södra Norrland och vill du spela på konstgräs?
– Det är helt okej att spela i Norrlandsserien och nu får vi förmodligen derbyn också för Heby AIF är med i det förslaget just nu. När det gäller underlag så vill jag spela på gräs. Det är riktig fotboll.

Hur ser du på nästa säsong?
– Det blir lika stor satsning från mig och jag har en förstående tjej som accepterar att jag är borta fem dagar i veckan. Jag älskar ju det här och jag är på plats minst en timme före varje samling för att snacka med alla som är där. Mitt mål är att ta upp Sala FF i tvåan och mitt framtida mål är att bli en bra tränare. Men jag ska spela tills jag blir 40 år också.Taggat:   

Ove Eriksson Ove Eriksson
Redaktör, skribent & krönikör

Bidra med Swish Gillade du det du läste?
Bidra på Swishnummer 123 131 03 09

Bli medlem Bli stödmedlem i Sala-Heby Fotboll.
Känn dig delaktig för 200 kr/år.Mer läsning