3 år sedan

“Underåriga veteraner!? Lägg av!”

På nyårsafton är det åter dags för vad som kan beskrivas som en av den lokala fotbollens största händelser. Veterancupen har för många blivit en tradition att starta nyårsfirandet med. Bänkarna i Idrottshallen brukar vara knökfulla från tidig morgon fram till finalen runt 15.00. Sedan går åskådarna hem, spelarna kommer haltandes efter och så firas det nyår där många har svårt att hålla ögonen öppna efter 21.00.
Sala-Heby Fotbolls Samuel Sillén är dock inte helt nöjd med hur cupen utvecklat sig. “Beslutet att ha underåriga veteraner är helt fel väg att gå.”

 

Det som från början var en turnering med glimten i ögat för de överviktiga, sega gubbarna har gått och blivit en seniorcup light där vinst är prio ett.

I början var känslan att man slängde ihop ett gäng gamla profiler från klubben där det syntes att några knappt rört sig sedan den där sista matchen i karriären i division 6 säsongen 1993.

Och det var okej att man inte var i fysiskt topptrim. Det var det som var charmen. Resultatet var (nästan) ointressant.

Nu skriver vi 2018 och Veterancupen i Sala FF:s regi är viktigare än någonsin, för klubbarna och spelarna.
Många lag har numera träningar inför cupen, många har spelare med som knappt varit på klubbens hemmaarena under sin aktiva karriär men värst av allt: Spelarna som är de riktiga veteranerna, de som är i 50-årsåldern törs/vill inte längre vara med då de anser sig vara för gamla.
Det var väl till dessa den här cupen startades?

Så hur löser man detta problem då att klubbarna numera börjar få svårt att få ihop spelare?
Jag tycker definitivt inte att man gör som arrangörerna bestämt sig för att göra i år, att tillåta två underåriga (30 år för herrar och 25 år för damer) som inte spelat aktivt under 2018.
Va? Ännu yngre spelare? Är det lösningen?

Kan det inte vara bättre att försöka hitta tillbaka till det som turneringen en gång var? En prestigelös, mysig uppladdning inför nyårsaftonens firande.
Välkomna tillbaka de äldre och välkomna tillbaka charmen.

Jag minns så väl Heby-profilen Pelle Johansson i en alldeles för liten tröja glida runt på plan med ett leende på läpparna för många år sedan.
Samma sak med “Post-Hasse” Eriksson som var ett halvår från att fylla 60 år när han var med och vann cupen med Norrby SK 2005.

Minns att min pappa, “Pecka” Sillén var med för två-tre år sedan, ungefär 57-58 år och då var han överlägset äldst i cupen när hans NSK hade svårt att hålla jämna steg med något lag eftersom de hade en medelålder på kanske 46-47 år, mycket högre än övriga lag.

Nu ska alltså 30-åringar få vara med på herrsidan, och 25-åringar på damsidan!
Tacka fan för att de som fyllt 50 känner sig hel malplacerade och för gamla.
Kanske dags att starta en ny variant av cupen, för riktiga veteraner.Taggat:   

Samuel Sillén Samuel Sillén
Redaktör och skribent

Bidra med Swish Gillade du det du läste?
Bidra på Swishnummer 123 131 03 09

Bli medlem Bli stödmedlem i Sala-Heby Fotboll.
Känn dig delaktig för 200 kr/år.Mer läsning