Poängräddare Håvard Kvello, Ransta IK. Foto: Niclas Bergvall


5 år sedan

Håvard Kvello ny tränare i Ransta IK – men ska spela också

Rasmus Karlsson, Andreas Nilsson och Johan Barkskog basade över Ransta IK förra säsongen. De två sistnämnda syntes även en del på plan och även Rasmus gjorde något inhopp. Även 2019 kommer Ransta IK ha en spelande tränare då Håvard Kvello nu tar över huvudansvaret.
Till hjälp får han Tobias Pettersson men Rasmus Karlsson kommer också fortsatt att finnas i ledarstaben.
– Jag trivs väldigt bra i föreningen, både på och vid sidan av planen, säger Håvard Kvello.

 

Håvard Kvello kom till klubben 2018 efter att inte ha spelat på några säsonger men det märktes inte. Kvello var en av Ranstas bästa under en säsong när de kom sjua i division 5.

Nu blir 33-åringen spelande tränare i divison 5-laget.
– Det finns flera anledningar till att jag tackat ja till att bli huvudtränare. För det första trivs jag väldigt bra i föreningen, och på Mullevi, både på och vid sidan av planen. Att dessutom både Tobias Pettersson och Rasmus Karlsson tackat ja till att vara med som assisterande tränare bidrog till beslutet då vi blir fler som är med och delar på ansvaret, berättar Kvello och fortsätter:

– Den viktigaste anledningen är dock att det är ett härligt och positivt gäng i och kring laget, med en trupp som i mina ögon har potential att nå högre placeringar än vad det kanske blivit de senaste åren. Det finns mycket fotboll i det här laget och förhoppningsvis kan vi tillsammans få till något riktigt bra i år. Det faktum att föreningen dessutom fyller 100 år i år gör det extra roligt att kunna vara med och bidra, säger Håvard.

Bara för att han tagit sig an rollen som huvudtränare i Ransta betyder det inte att han lägger skorna på hyllan, han är trots allt endast 33 år.
– Så länge kroppen håller så är min förhoppning att jag kan vara med och göra en insats såväl på planen som vid sidan av under kommande säsong. Om så blir fallet är jag övertygad om att det inte kommer bli några bekymmer då både Tobias och Rasmus kommer finnas med vid sidan av plan, både under match och träning. Att kombinera spel- och tränarbiten verkar ju dessutom ha varit lite av ett vinnande koncept både i Sala FF och delvis även Norrby SK förra året, så vi kan ju hoppas på en liknande effekt för Ransta i år.

När Håvard finns på planen under matcherna kommer i huvudsak Tobias Pettersson ta hand om matchcoachningen, men Rasmus Karlsson kommer också ha ett finger med i spelet.
– Vi kommer självklart tillsammans sätta upp en matchplan innan matcherna och i möjligaste mån hålla oss till denna, men i den utsträckning det krävs snabba beslut där och då vid sidan av plan så är det framförallt Tobias som kommer inneha det ansvaret. Matcher upplevs ju olika beroende om man spelar eller står vid sidan om, så det gäller ju dock fortfarande att vi har en dialog oss tre emellan, och självklart också med spelarna, om hur vi kan justera saker till det bättre både innan och under matcherna.

Du kom till Ransta förra året. Hur var ditt första år?
– Som för laget i övrigt så var det mycket upp och ner även för mig personligt förra året. Tyvärr kom jag inte in i säsongen i så bra fysisk form som jag i efterhand insåg hade behövts. Det resulterade i att man höll hyfsad nivå tidvis, men då orken inte riktig fanns där, speciellt inte i de matcher där man spelade längre fram i banan, så tröt även kvalitén. Man blev också tydligt varse om att kroppen inte tål lika mycket som tidigare. Förhoppningsvis är man lite bättre förberedd när vi drar igång i år, trots att kroppen åldrats ytterligare ett år.

Vad har du för planer för laget kommande säsong?
– Lite beroende på hur många spelare vi kan lyckas övertyga om att spela även i år, så hoppas jag vi åtminstone kan placera oss på övre halvan av tabellen. Med tanke på den truppen vi hoppas och ser ut att kunna ha, så är det inget som säger att vi inte skulle klara det tycker jag. Lyckas vi få lite mer kontinuitet på match och träning, lite bättre målproduktion och lite mer marginaler på vår sida så finns alla möjligheter för klubben att göra sin bästa säsong på flera år. Det hade varit riktigt kul om vi fick till en bra säsong i år med tanke på klubbens jubileum.

Som namnet avslöjar är Håvard från Norge där han som 17-åring gjorde några provträningar med Sogndal IL, som vid det tillfället låg placerad i mitten av högsta serien och dessutom hade några spelare som höll till i norska landslaget.
Det blev dock aldrig någon övergång dit och till slut hamnade han i Sverige.
– Rent sportsligt måste höjdpunkten i Sverige vara säsongen 2010 när jag spelade med Skiljebo SK i division 2. Det var väl kanske ingen höjdarsäsong för klubben i sig, då vi slutade åtta om jag inte minns fel, men för mig personligt gick det ändå helt okej. Annars var de första säsongerna med det underbara gänget i Hamre Mean Machine definitivt bland dem roligare, åtminstone utanför planen. Förhoppningsvis kommer vi ha riktigt roligt även kommande säsong i Ransta.


Samuel Sillén Samuel Sillén
Redaktör och skribent

Bidra med Swish Gillade du det du läste?
Bidra på Swishnummer 123 131 03 09

Bli medlem Bli stödmedlem i Sala-Heby Fotboll.
Känn dig delaktig för 200 kr/år.