Daniel Johansson. Foto: Privat.


Daniel har gjort mål på självaste Djurgårdens IF

Reportage 3 månader sedan

En varm onsdagskväll i augusti 1999 slog Daniel Johansson till med kanske karriärens häftigaste mål på Tegelvallen i Heby.
Från dryga 30 meter klippte Daniel till och skickade bollen i en båge över målvakten Magnus Lindblad i Djurgårdens IF.
– Jag hade gjort ett liknande mål några matcher innan, säger Daniel om målet mot storklubben.

I augusti 1999 mötte Heby AIF självaste Djurgårdens IF i Svenska Cupen på Tegelvallen i Heby.
De drygt 1 200 i publiken minns säkerligen 19-årige Salasonen Daniel Johanssons drömmål från 30 meter en liten bit in på första halvlek.
– Jag tror inte han (Magnus Lindblad) förväntade sig att jag skulle skjuta i det läget, berättar Daniel 20 år senare.

Daniel kommer från en riktig fotbollsfamilj och spelade flera säsonger tillsammans med sin äldre bror Patrik  “Paddan” Johansson i Heby AIF.
Även brorsan Fredrik, numera Westling, spelade fotboll och tränar numera ett av Sala FF:s lovande pojklag.

Tävlade och mätte ni er mycket mot varandra inom familjen?
– Vi har nog aldrig mätt oss mot varandra direkt. Jag och min bror spelade ihop många år när jag blev senior och vi har alltid stöttat varandra och glatt oss åt varandra om det har gått bra.

Hur började din fotbollskarriär?
– Jag började spela fotboll när var sju år tror jag. Det har alltid varit fotboll som har varit nummer ett även om jag har provat fler andra idrotter.

När Daniel var 15 år blev han uppflyttad Sala FF:s A-lag och samtidigt var han med i sVästmanlands länslag.
– Året efter spelade jag i Västerås i pojk- och juniorallsvenskan. Sedan tillbaka till Sala FF igen och efter ett år bytte jag till Heby och spelade där tills jag slutade.

Varför bytte du från Sala till Heby?
– Det fanns fler anledningar till att jag bytte. Dels så åkte Sala FF ur trean och jag kände vid den tidpunkten att jag ville uppåt i seriesystemet. En annan anledning var att jag inte kände särskilt mycket förtroende från den dåvarande tränaren i Sala FF och jag fick ett bra intryck av Heby AIF där jag visste att de satsade på yngre spelare.

Daniel kände dessutom till flera av spelarna som var jämngamla med honom som spelade i seniorlaget i Haif.
– Det bidrog också till att Heby lockade.

Var du i fler klubbar och testade lyckan?
– Mitt sista år som pojklagsspelare valde jag att spela i IFK Västerås som skulle spela pojkallsvenskan. Jag spelade i det laget under våren och blev sedan uppflyttad till juniorlaget som spelade i juniorallsvenskan. Det var ett roligt år men det tog väldigt mycket tid att åka till Västerås mer eller mindre varje dag.

På hösten hörde Sala FF av sig och ville att Daniel skulle komma tillbaka och spela i seniorlaget vilket också skedde.
– Jag var även med i Enköpings SK en träningsmatch mot Motherwell från Skottland. Enköping ville testa nya spelare och jag blev inbjuden att provspela. Tyvärr var jag lite skadad när jag spelade den matchen och hade fortsatta problem under hösten med lite skador så det blev inget mer med det.

Och just skador är något som förföljde Daniel under hans karriär.
Du drabbades du av ryggproblem, var det därför du slutade?
– Mina ryggproblem började i tonåren och det har hämmat en del men det var inte den främsta anledningen till att jag slutade.

Daniel slutade spela 2001 efter att han helt enkelt ha tröttnat.
– Jag var inte beredd att lägga ned all den tid som det innebär att spela division 3 och tappade lusten och då var det lika bra att lägga av. Jag kan fortfarande tycka att det är kul att spela någon gång ibland men saknar det inte speciellt mycket.

Vi backar bandet nästan 20 år till den där varma augustikvällen på Tegelvallen
Berätta om ditt mål mot Djurgården 1999. Är det något du skryter om på familjemiddagar?
– Jag hade gjort ett liknande mål några matcher innan Djurgården. Jag hann uppfatta att målvakten var placerad en bit ut och drog iväg bollen så det blev en fin båge över honom. Tror inte han förväntade sig att jag skulle skjuta i det läget. Synd att vi förlorade matchen bara.
Jag kan tänka på målet i bland men berättar inte så mycket om det om det inte är någon som frågar.

Vad minns du mer från själva matchen? Är det karriärens största match för dig?
– Sett till motståndets kapacitet kan det nog vara karriärens största match. Det var ju dessutom en cupmatch.
Jag minns att vi hade några chanser till men Djurgården var mycket bättre och förtjänade att vinna.

Under sina år i Sala FF och Heby AIF mötte och spelade Daniel med och mot en hel del lokala lirare.
Vem är den bästa lokala spelaren du har spelat mot eller med?
– Svårt att svara på, men det står nog mellan Johan Johansson och ”Palle” Eriksson (numera Engberg) i Heby. Jag är glad att jag spelade med dem och inte mot dem.

Hur kul är det att spela Veterancupen som ni i Heby AIF vann senast?
– Det är väldigt skoj. Jag tycker att arrangören har lyckats med upplägget och det är en kul atmosfär. Det är en dag som innebär matcher men lika mycket den sociala delen där man träffar gamla lagkamrater, säger Daniel.

Vad är din relation till fotbollen idag? Följer du det lokala?
– Min relation handlar mest om att titta på Premier League och Champions League. Har lite koll på den lokala fotbollen men följer den inte jättenoga. Jag har sett några matcher de senaste åren men det blir inte så ofta.

Vilket lag kommer att hamna högst i tabellen i år av Sala och Heby?
– Svårt att svara på. Sala har ju sett lite vassare ut de senaste åren. Har inte full koll på vilka spelare respektive klubbar har men baserat på senaste åren får jag säga Sala FF. Men jag hoppas att båda klubbarna kan vara med och slåss uppe i toppen och att det blir spännande derbyn.

En fråga som har förföljt undertecknad under uppväxten är om Daniel kommer ihåg att han hade sönder min blåa älskade plasttrakor som jag trampade runt på när jag var liten.
Kommer du ihåg det?
– Jag har inget minne av det. Är du helt säker på att det har hänt, frågar Daniel.
Med andra ord: Min fundering får jag fortsätta bära med mig…Carl-Henrik Rapp Carl-Henrik Rapp
Redaktör, skribent och krönikör


Bidra med Swish Gillade du det du läste?
Bidra på Swishnummer 123 131 03 09
Relaterade artiklar
Kommentarer

X

Bli stödmedlem och stötta vår bevakning av den lokala fotbollen.

¤