Bild från invigningen 1957. Foto: Privat


Arenaserien: Mycket arbete innan Norrbyliden stod klar

Norrby SK, Reportage 5 månader sedan

Det kom 1 100 åskådare till invigningen för 62 år sedan. Men det låg mycket jobb bakom tillkomsten av Norrbyliden – vars klubbhus stod klart 1985 och fem år senare fick Norrby SK:s arena en läktare.
Här kommer ännu ett avsnitt av Sala-Heby Fotbolls serie om de lokala arenorna.

Norrbyliden
Invigdes: 1957.
Används av: Norrby SK.
Klubben bildad: 1952.
Publikrekord: Det var 1 100 som bevittnade invigningen av arenan 1957.

Namnet Norrbyliden fick klubben fram genom en tävling bland medlemmar. De fick rösta och en jury tyckte då att förslaget Norrbyliden var det bästa namnet.
Vinnare i namntävlingen blev för övrigt Bengt Lundén.

Norrby SK bildades 1952 och innan Norrbyliden kom i bruk spelade klubben på en åker mellan Sala och Heby som kallades Fredriks Myra.
En plankommitté bildades och letandet av en passande plats för fotboll påbörjades.
Till slut hittades en bra plats i Sör Kärrbäck och mängder av sten måste sprängas bort, jordmassor flyttas och dränering utföras innan arbetet kunde påbörjas ordentligt.

Invigningen av Norrbyliden skedde den 12 juli 1957 och hela 1 100 åskådare hade mött upp för att se en Salakombination möta Västupplands-kombination.
På kvällen följde ett samkväm i bygdegården med många talare.

Norrbyliden breddades på 80-talet och 1985 stod det nya klubbhuset klart. Det året invigdes den ”nya” arenan och åter möttes en Salakombination och Västupplandskombination.
Läktaren stod klar 1990 och samma år fick Norrbyliden en sjumannaplan.

Nämnas bör att NSK under flera år spelade seniormatcher på planen intill skolan i Varmsätra. Bland annat under flera år i början av 80-talet när Norrbyliden breddades, men även under senare år.
Högsta publiksiffra för en dammatch på ”Liden” är med största sannolikhet division 3-derbyt mellan NSK och Sala FF den 1 juni 2011, då kom det 360 för att se hemmalaget vinna med 1-0 efter mål av Tova Linder.

Noteras kan att Norrby SK:s seniorlag under vårsäsongen 2019 spelat sina seriematcher på Lärkan och Lindvallen. Anledningen är att hösten 2018 förstördes planen av vildsvin.

Tidigare fanns det en klubb i området som hette Isätra IK. Föreningen bildades i början av 20-talet, men lades ned på 30-talet.
Även Varmsätra IK har deltagit i seriespel i fotboll, det var på 1930- och 40-talet.Niclas Bergvall Niclas Bergvall
Redaktör, skribent & krönikör


Bidra med Swish Gillade du det du läste?
Bidra på Swishnummer 123 131 03 09
Relaterade artiklar
Kommentarer