Ransta IK spelar hemma på onsdag. Foto: Niclas Bergvall


9 månader sedan

Förutsättningarna för division 3-lagen i Uppland och Västmanland

En omgång återstår nu för division 3-serierna och det är flertalet lag som slåss om nytt kontrakt.
Många lag från de nedre serierna håller också ett extra öga på hur det går för division 3-lagen då det påverkar upp- och nedflyttningen för distriktsserierna.
Sala-Heby Fotboll försöker reda ut förutsättningarna inför den sista omgången.

 

Uppland
Brottby SK är redan klart för division 4 efter ett år i trean. Deras plats kommer att tas av FC Arlanda.
Upplandsfyran är redan färdigspelad och Uppsala-Kurd FK kan bli division 3-klara om de besegrar vinnaren av Gotlandsfyran i ett dubbelmöte. Förloraren går till kvalgruppen tillsammans med Håbo FF, trea i Upplandsfyran.
Det lag som hamnar på kvalplatsen i division 3 norra Svealand kommer att hamna i samma kvalgrupp som ovan nämnda samt ett lag från Stockholm.

I norra Svealand finns det tre lag, förutom Brottby SK, som hotas av nedflyttning. Märsta IK och Vaksala SK ligger båda under strecket inför sista omgången och måste vinna för att ta sig upp ovanför strecket eller möjligtvis till kvalplats.
IFK Uppsala, som möter Märsta IF, har ett bättre utgångsläge då de är två poäng före ovannämnde duo.

Skulle det bli tre lag som åker ur divisionen samtidigt som inget lag från fyran kvalar sig upp väntar tvångsnedflyttningar i distriktsserierna.

Västmanland
Det är inte lika komplicerat för Västmanlandslagen. Dels är det färre lag som berörs, dels inget extrakval. Lägg därtill att det är en rak seriepyramid i Västmanland och inga norra, södra etc. som kan ställa till det.

Västmanland har sex lag i division 3 varav fyra (Sala FF, Fagersta Södra IK, Kungsörs BK och IK Franke) redan säkrat kontrakten.
Värre ser det ut för Syrianska IF Kerburan och Västerås IK som befinner sig i ett getingbo i norra Svealandsserien.

Inför den sista omgången är det sex lag, däribland Syrianska och VIK, som slåss om tre platser i nästa års division 3.
Två åker ut direkt och en får kvala sig kvar.

Just nu befinner sig båda lag på rätt sida strecket och kan klara sig även om de förlorar sina matcher så länge inte lagen nedanför vinner sina. Om Vallentuna, som ligger en poäng bakom, kryssar samtidigt som VIK och/eller Syrianska förlorar tar de sig de förbi.

Skulle samtliga Västmanlandslag klara kontraktet kommer tre lag att gå upp från respektive distriktsserier, skulle ett lag åka ur går två upp om inte tvåan i division 4 kvalar sig upp. Då är det åter tre lag som får ta steget upp.

Worst case-scenario är att både VIK och Syrianska åker ur samt att division 4-laget inte klara kvalet. Då blir det endast ett lag som går upp från respektive serie.

De berörda lagens sista omgång:
Fanna BK-Syrianska IF Kerburan
Västerås IK-IFK Österåker
IFK Uppsala-Märsta IK
Vallentuna BK-BKV Norrtälje
Vaksala SK-Värtans IKTaggat:   

Samuel Sillén Samuel Sillén
Redaktör och skribent

Bidra med Swish Gillade du det du läste?
Bidra på Swishnummer 123 131 03 09

Bli medlem Bli stödmedlem i Sala-Heby Fotboll.
Känn dig delaktig för 200 kr/år.Mer läsning