Ransta IK. Foto: Niclas Bergvall


1 år sedan

Fulltid: 100-åringen fick fira avancemang till slut

Ransta IK fyller 2019 100 år.
Föreningen hoppades kunna fira det med att göra en fin säsong i division 5. Fint räcker nog inte att beskriva säsongen som slutade med succé och avancemang till division 4 för första gången sedan 2007.
– Laget har verkligen överträffat förväntningarna, säger spelande tränaren Håvard Kvello.

 

Efter att ha varit ett jojo-lag i många år där RIK pendlade mellan division 4 och division 6 har de Ransta IK senaste åren etablerat sig som ett stabilt mittenlag i division 5.
Kanske lite för stabilt?

De senaste säsongerna har Ransta IK ganska tidigt distanserat sig från botten samtidigt som de inte kunnat hota topplagen.
Men 2019 blev annorlunda och RIK var med och slogs om seriesegern nästan in på mållinjen.

Nu fick de “nöja” sig med en tredjeplats som ändå ledde till serieavancemang.
Nästa år spelar Ransta IK i division 4 igen.

Läs mer: Sala-Heby Fotbolls Niclas Bergvall om Ransta IK 2019

Vad sätter du för betyg på säsongen?
– Det blir ett högt betyg. Vi hade förhoppningar och tro på att det skulle bli en bra och rolig säsong, men där har laget verkligen överträffat förväntningarna. Det började bra redan i vintras med mycket folk på träningarna och möjlighet att träna i den nya hallen i Ransta. När serien drog i gång lyckades vi rada upp en hel del vinster dessutom och det är väl slutligen poängskörd och tabellposition man bedöms efter, och där har vi lyckats väldigt bra.
– Sedan har ju klubben firat 100 år i år med allt vad det har inneburit, och bara det i sig är ju värt ett högt betyg, säger Håvard Kvello.

Läs mer: Arboga föll – Ransta IK ändå klart för fyran

Vad säger du om förväntningarna kontra resultatet?
– Internt hade vi från början en målsättning om att sluta topp 4, så det kan vi säga oss nöjda med att ha klarat av. Sedan är vi, åtminstone för stunden, besvikna på att det till slut endast blev en tredjeplats med tanke på att det såg ut att kunna sluta ännu bättre ända in på sluttampen av säsongen. Samtidigt får vi erkänna att både Sörstafors-Kolbäck och Västerås AFG i slutändan förtjänade att hamna före oss och med att vi endast plockade en poäng i inbördes möten lagen emellan. Det var hur som helst riktigt kul att vi var med och tampades om topp 2 hela vägen in, även fast vi såklart hade önskat att slutresultatet blivit ett annat.

Vad har fungerat bäst?
– Personligt tycker jag samarbetet mellan mig själv och Tobias Petterson (assisterande tränare) har funkat väldigt bra. Vi har fått ihop tränarbiten på ett bra sätt trots att vi knappt hade hälsat på varandra innan vi drog igång i vintras. Sedan tycker jag vi till stora delar har lyckats bra med att spela det spel vi kommit överens om att försöka spela, och dessutom fått fina resultat ut av det också. Vill även framhäva förmågan laget har haft att avgöra målmässigt jämna matcher, vilket framförallt visade sig under vårsäsongen.

Vad har fungerat mindre bra?
– Egentligen har jag inget som jag skulle vilja säga har fungerat dåligt. Det skulle vara mitt egna deltagande på själva träningarna i form av spelare i såna fall, som var alldeles för tunnsådd på försäsongen, vilket förmodligen, tillsammans med åldern, bidragit till att man gått stora delar av säsongen skadad. Tråkigt för en själv såklart, eftersom man alltid är sugen på att spela, men med tanke på de fina resultaten laget gjort så har det kanske visat sig vara till det bättre i alla fall då de som faktisk varit på planen har gjort det oerhört bra.

Vilken/vilka spelare har varit extra tongivande?
– Det är väldigt många som har presterat riktigt bra i år, annars hade vi aldrig slutat topp 3, så det är vanskligt att behöva välja ut någon, då jag verkligen tycker hela laget förtjänar beröm. Försvars- och målvaktspelet har som vanligt varit riktigt stabilt och bra, och framåt på planen har vi snittat över två mål per match för första gången sedan laget vann division 6 2013.
– Om jag måste välja ut någon så säger jag dock Johan Jonsson, som möjligtvis gjort sin bästa säsong någonsin, åtminstone iklädd Ransta-tröja. En riktigt slitvarg som aldrig viker ner sig i duellspelet och som i år dessutom bidragit med sex mål framåt från sin mittfältsposition varav flera avgörande. Synd att han börjar bli till åren bara, skrattar Håvard.

Vad har varit säsongens höjdpunkt?
– Det finns många att välja på. Avgörandet på övertid mot Skultuna i vår andra match för säsongen var en riktigt höjdare och en riktig självförtroendeboost som verkligen kickade igång vår säsong. Hemmavinsten i derbyt mot Västerfärnebo AIK är en annan höjdpunkt såklart, även fast det kändes mer som en formalitet där och då. Hemmamatchen mot SK91 i näst sista omgången var en kul match att vara med om i och med omständigheterna och läget i ligan, men där utfallet dock inte var lika roligt för oss.
– Sedan måste jag även nämna matcherna där vi har spelat, och dessutom vunnit, med både far, Olle, och två söner, Victor och Oscar, Torsteinsrud i laget. Det är trots allt en åldersskillnad på över 30 år mellan far och yngste son.

Blir du/ni kvar som tränare?
– Det är oklart för tillfället, säger Håvard Kvello.Taggat:   

Samuel Sillén Samuel Sillén
Redaktör och skribent

Bidra med Swish Gillade du det du läste?
Bidra på Swishnummer 123 131 03 09

Bli medlem Bli stödmedlem i Sala-Heby Fotboll.
Känn dig delaktig för 200 kr/år.Mer läsning