1 år sedan

Nu är det beslutat: EM flyttas till 2001

UEFA meddelade på tisdagen vid ett möte med samtliga medlemsförbund att herrarnas EM-slutspel flyttas fram till sommaren 2021. Även damernas och U21:s EM-slutspel skjuts fram.

 

Beslutet som kom från det europeiska fotbollförbundet var väntat för många.
– Det pågående coronautbrottet får betydande konsekvenser för fotbollen på alla plan. Givet det rådande, mycket besvärliga, läget är det enda rimliga att flytta fram de mästerskapsslutspel som ligger närmast framför oss, vi tycker att det är ett klokt beslut, säger Svenska Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson.

– Det gör att det finns en chans att slutföra ligorna och de internationella klubblagstävlingarna under sportsligt acceptabla former – förhoppningsvis med publik på läktarna. Men det beror naturligtvis på hur situationen med coronasmittan utvecklas, säger Nilsson.

UEFA:s besked, och de rekommendationer FIFA tidigare meddelat, innebär att de landskamper som dam-, herr-, U21- och ungdomslandslagen har planerat att spela under våren och försommaren påverkas på olika vis – vissa flyttas fram, några kommer att ställas in.

För herrlandslagets del innebär UEFA:s beslut att landskamperna i mars mot Ryssland (hemma) och Cypern (borta) ställs in.
SvFF återkommer med besked om hur övriga matcher påverkas så snart som möjligt.

– Vi befinner oss i en mycket komplicerad situation som kräver extraordinära åtgärder. Jag tycker UEFA har agerat riktigt och med tydlighet – nu vet vi betydligt mer om förutsättningarna, även om alla följdverkningar inte går att överblicka i nuläget, säger SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

Beskeden gör att en av förutsättningarna för den nationella fotbollen i Sverige klarnat.
– UEFA:s beslut ger oss ett tidsmässigt utrymme att kunna hitta lösningar på de utmaningar som det nationella seriespelet står inför, förhoppningsvis innebär det också att matcherna i de högsta serierna för damer och herrar kan spelas inför publik.

– Vi ska göra allt vi kan för att hjälpa de supportrar som planerat att följa Sverige på plats i sommar med stöd och svar på frågor – om hur man hanterar sina biljettbokningar och andra eventuella funderingar. Jag uppmanar alla att ta del den information som löpande kommer att publiceras på svenskfotboll.se och i våra andra kanaler, avslutar Sjöstrand.Taggat:   

Niclas Bergvall Niclas Bergvall
Redaktör, skribent & krönikör

Bidra med Swish Gillade du det du läste?
Bidra på Swishnummer 123 131 03 09

Bli medlem Bli stödmedlem i Sala-Heby Fotboll.
Känn dig delaktig för 200 kr/år.Mer läsning