Heby AIF och Sala FF.


2 år sedan

Nu är det klart: Premiären på division 3 skjuts upp!

Det blir ingen seriepremiär för Sala FF och Heby AIF i april. Det beslutades på onsdagen.
Seriestarten ska i stället ske i mitten av juni.
Mycket talar också för att serierna på länsnivå kommer att skjutas upp.

 

Seriestart i mitten av juni – och enkelserie!
Där är vad som gäller för Heby AIF och Sala FF i division 3.
Det beslutade förbundsstyrelsen på Svenska Fotbollförbundet på onsdagen.
Mycket talar också för att länsserierna kommer att skjutas upp.

Sedan tidigare har Allsvenskan, OBOS Damallsvenskan, Superettan, Elitettan och Svenska Cupen skjutits på framtiden med målet att starta i slutet av maj eller början av juni.
SvFF:s förbundsstyrelse har nu beslutat om åtgärder kring övriga förbundstävlingar.
Även här skjuts spelstart till maj-juni och de lägre förbundsserierna kommer att avgöras som enkelserier.

Förbundsstyrelsen har också enats om rekommendationer till distrikten, som vägledning för den regionala och lokala tävlingsverksamheten, samt beslutat att tills vidare skjuta upp resterande matcher i det pågående futsalslutspelet för herrar.
– Coronautbrottet innebär exceptionella utmaningar för vårt samhälle. Svensk fotboll måste ta sitt ansvar och på bästa sätt försöka bidra till att situationen hanteras så effektivt som möjligt, så att riskerna för smittspridning minimeras. Men vi ser också till att det fortfarande, om man vidtar alla de åtgärder som Folkhälsomyndigheten uppmanar till, finns möjligheter att ägna sig åt fotboll runtom i landet. Det är också att ta ansvar för folkhälsan, säger SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson i ett pressmeddelande.

Enligt det pressmeddelande som förbundet publicerat är det viktigt att hålla igång de organiserade idrottsaktiviteterna och föreningslivet. SvFF delar Folkhälsomyndighetens syn och uppmuntrar lokalt idrottande som inte inbegriper resor, men att till varje pris genomföra en traditionell tävlingsverksamhet för seniorer som också innebär resor inom landet är inte lika viktigt.
Hälsa kommer alltid före tävling.
– Vi har lyssnat in de olika synpunkter och önskemål distriktsförbunden haft och utifrån dessa inspel försökt hitta kreativa lösningar som ger oss bästa möjliga förutsättningar att genomföra säsongen på ett bra och sportsligt acceptabelt vis. Vi har samtidigt eftersträvat tydlighet och enhetlighet – en gemensam hållning och hantering av de utmaningar vi står inför. Jag är övertygad om att alla inom svensk fotboll är eniga om att åtgärder och anpassningar är helt nödvändiga, och att man ställer sig bakom styrelsens beslut, säger Karl-Erik Nilsson.

Beslut kring tävlingsverksamheten i förbundstävlingar.
Ettan herrar.
Ettan spelas med start den 21 maj, men seriestart senareläggs ytterligare om samhällsläget förvärras. Det är viktigt att betona att detta är baserat på ett unisont önskemål från föreningarna och dess intresseorganisation Ettanfotboll och är en utgångspunkt för att de ska kunna planera sin verksamhet. Om samhällsutvecklingen och myndighetsdirektiv inte möjliggör en seriestart vid Kristi Himmelfärdshelgen, kommer beslutet att omprövas.

Division 2 och 3 herrar samt divsion 1 damer.
Seriestart för division 2 och 3 herrar och division 1 damer senareläggs till sommaren (start mitten av juni) och dessa serier spelas som enkelserier med synkronisering mot distriktsserierna.
Detaljfrågor kring exakt seriestart och spelordning återkommer till föreningarna i inledningen av april.

Beslutet att genomföra dessa serienivåer som enkelserier tas som en sista utväg utifrån myndigheternas prognoser för kring smittspridningen under april/maj och för att inte tvinga föreningarna att med förskjuten seriestart spela oavbrutet varje helg under sommar och höst.

Kvalspel.
Kvalspel till Elitettan damer samt division 2 och 3 herrar, inleds och genomförs enligt tidigare fastställt format och enligt fastställd tidsplan.

När det gäller distriktens tävlingsverksamhet är SvFF:s rekommendation att folkhälsan – och fotbollens ansvar att motverka smittspridningen – ska stå i fokus.
Sedvanlig lokal träningsverksamhet och träningsmatcher bör därför kunna genomföras, men SDF bör överväga att, i linje med SvFF:s beslut i fråga om förbundstävlingarna, skjuta på tävlingsstarten.

I fråga om matcher för barn upp till och med tolv 12 år – det vill säga där det varken sätts samman en tabell eller koras segrare – kan utgångspunkten vara att genomföra de lokala matcherna som planerat, dock alltid med iakttagande av myndigheternas aktuella råd och riktlinjer.

Om matcher genomförs ska arrangerande förening alltid beakta Folkhälsomyndighetens rekommendationer angående idrott och information om mindre evenemang.


Niclas Bergvall Niclas Bergvall
Redaktör, skribent & krönikör

Bidra med Swish Gillade du det du läste?
Bidra på Swishnummer 123 131 03 09

Bli medlem Bli stödmedlem i Sala-Heby Fotboll.
Känn dig delaktig för 200 kr/år.