2 år sedan

Så här tycker klubbarna om att seriespelet kör igång som planerat

Västmanlands Fotbollförbund har bestämt att köra igång seriespelet som de tidigare har bestämt. Coronaviruset breder ut sig över landet och massor av arrangemang ställs in. De högsta serierna har flyttats fram och Svenska Fotbollförbundet ville gärna att länsförbunden skulle följa efter. Sista ordet är nog ändå inte sagt för och regeringen har kommit med nya direktiv.

 

Västmanlands Fotbollförbund beslutade på på torsdagen och släppte det officiellt på fredagen att herrarnas division 4 till division 8 ska spelas enligt det spelschema som presenterades för en tid sedan.
Många som trodde att länsförbundet skulle följa Svenska Fotbollförbundets direktiv blev nog minst sagt förvånade.

Sala-Heby Fotboll tog kontakt med de herrklubbar som berörs.
Vi frågade: Vad de tycker om beslutet? Har ni några speciella rutiner i samband med träningar och matcher och hur håller ni er friska i truppen?

Samuel Sillén, spelande tränare i FK Sala
– Jag är förvånad. Svenska Fotbollförbundet sa att det var önskvärt att de länsförbunden följde deras direktiv. Nu lägger de över ansvaret på klubbarna.
– Vi byter om hemma vid träningar men det gör vi annars också. Vid matcher får vi fixa till det på något smidigt sätt. Inga kramar och vattenflaskor får inte delas.
– Förkylningar har vi några som är.

Niklas Blomqvist, tränare i Västerfärnebo AIK
– Tveksamt tycker jag att köra igång nu i april. Vi har ansvar för våra spelare att de är friska men vi har ingen kontroll på motståndarlagen. Om någon av motståndarna är smittad så hamnar väl vårt lag i karantän också. Då kanske vi inte kan spela på två veckor och får lämna walk over. Nej, det blir konstigt det här.
– Vi har tränat på Lärkan och byter om hemma.
– Inga förkylningar i truppen, säger Niklas, som själv är snuvig och hängig.

Lucas Skillström, tränare i Ransta IK
– Jag tycker det är bra att vi ska spela. Det skulle bli en konstig säsong annars och att vi ska försöka ha det så normalt som möjligt. Vi ska följa utvecklingen och ha beredskap för förändringar. Sen är det bra att man med kort varsel kan lämna walk over utan att bestraffas för det.
– Vi följer direktiven vi får från föreningen. Alla har ett eget ansvar när de känner av symtom och ska då stanna hemma. De har helt egna vattenflaskor.
– Det har varit få spelare på vissa träningar när några har varit hängiga.

Emil Eriksson, tränare i Grällsta IF
– Det är positivt, vi firade lite idag. Det är sunt förnuft som får råda och det är så mycket som kollapsar om det inte blir spel nu.
– Vi trycker på med handtvätt före träningar. Viktigt med egna vattenflaskor.
– Nej, inget speciellt, men de ska var hemma vid minsta känning.

Tina Ericsson, ledare i Norrby SK
– Jag har precis fått nyheten och är lite förvånad. Var inställd på att seriestarten skulle skjutas upp. Det är nog ändå bra att de får köra på tror jag.
– Minsta tecken på att de är hängiga så ska de inte träna. Vi är noga med vattenflaskor.
– Några har varit förkylda men vi har haft ett femtontal som har tränat.

Efter att vi pratat med tränarna i de fem klubbarna har regeringen kommit med en ny begränsning. Det får endast vara 50 personer på till exempel idrottsarrangemang.
Då måste nog klubbarna spela utan publik, man kommer snabbt upp i 50 personer. Cirka 30 spelare plus ledare, då finns det bara plats tio till femton åskådare för att inte komma upp i 50.
Böter eller i värsta fall fängelse drabbar de som bryter mot detta.

Niklas Blomqvist i Västerfärnebo AIK hörde under eftermiddagen av sig med följande meddelande
– Jag blir förvånad om förbundet kör serierna som planerat efter regeringens nya direktiv om att man bara får samlas 50 personer.

Västmanlands fotbollsförbund kommer att på torsdag 2 april ta upp frågan igen. Beslutet kommer att meddelas dagen efter. Nog är väl känslan att Västmanlands fotbollsförbund kommer att ändra sitt beslut. Lite lång tid kan tyckas innan de kan ta ett beslut.


Ove Eriksson Ove Eriksson
Redaktör, skribent & krönikör

Bidra med Swish Gillade du det du läste?
Bidra på Swishnummer 123 131 03 09

Bli medlem Bli stödmedlem i Sala-Heby Fotboll.
Känn dig delaktig för 200 kr/år.