Gästkrönikören tillsammans med Alexander Isak. Foto: privat


2 år sedan

Gästkrönika – ”Svenska statens dubbelmoral”

Sala-Heby Fotboll uppmanar er läsare att vara gästkrönikör. Rasmus Boman, som bland annat spelat i Östervåla IF, hörsammade detta och han tar upp ett aktuell och minst sagt viktigt ämne i sin krönika.
”I halvtidsreklamen kan vi få smaskiga spelerbjudanden från Glenn Hysén, Måns Zelmerlöw, Sarah Sjöström och, utan att överdriva, mer än tio andra spelbolag.”

 

Hela världen står still. Människor dör. Folk blir av med sina jobb. Barn får inte gå till skolan. All idrott är uppskjuten tillsvidare.
Aldrig har jag under mina 28 år upplevt en större oro hos gemene man.
Alla är vi drabbade på ett eller annat sätt.
Det fina i det hela är att se hur verkligen alla, människor, företag och myndigheter sluter upp för att vi ska klara denna kris tillsammans.

Eller ja, nästan alla. De senaste två dagarna (som i vanlig ordning runt den 25:e varje månad) har jag fått spelerbjudanden från SJU olika spelbolag, där ett av bolagen gjort sig besväret att skicka både två SMS och ett mail om att det är nu pengarna kommer trilla in.
Måste vara perfekt att kunna locka med massa miljoner då vi står inför en tid när många inte kommer ha råd att betala sin hyra eller köpa mat till sina barn.

I Italien gjorde man år 2015 en statlig utredning som visade att 1,5 miljoner italienare har problem med sitt spelande. Det är 2,5 procent av befolkningen, vilket skulle motsvara ungefär 250 000 personer i Sverige.
Även om den ”officiella” siffran i Sverige säger att det är två procent är jag säker på att mörkertalet är större. Precis som andra missbruk är det inte bara spelmissbrukaren själv som blir drabbad, hela familjer och framförallt barnen lider minst lika mycket om inte mer.

Vad gjorde Italien?
Från 1 januari 2019 förbjöd man all spelreklam i både tv och radio, man resonerade att människors liv var viktigare än en stor pengapåse.
Sunt.

Vad gör Sverige? 2018 gjorde man ett ”krafttag” när man investerade elva miljoner kronor i arbetet mot spelmissbruk. Men ni som också älskar fotboll och kollar på exempelvis Champions League vet att verkligheten är en helt annan.
I halvtidsreklamen kan vi få smaskiga spelerbjudanden från Glenn Hysén, Måns Zelmerlöw, Sarah Sjöström och, utan att överdriva, mer än tio andra spelbolag.
På ETT reklamavbrott.

Självklart är det inget som bör prioriteras just nu när vi står inför betydligt större utmaningar, men längre fram är det verkligen hög tid att regeringen tar efter Italiens hårda tag mot spelmissbruk.
För så länge det är lagligt för spelbolagen kommer dom fortsätta, med tanke på vilka pengar det handlar om väger det mer än deras moral.
Fast det förstås, det största spelbolaget av dom alla ägs ju faktiskt av svenska staten….

Vill du också tycka till? Hör av dig till Sala-Heby Fotboll!Taggat:   

Niclas Bergvall Niclas Bergvall
Redaktör, skribent & krönikör

Bidra med Swish Gillade du det du läste?
Bidra på Swishnummer 123 131 03 09

Bli medlem Bli stödmedlem i Sala-Heby Fotboll.
Känn dig delaktig för 200 kr/år.Mer läsning